“Gülümseten Turne”son Kez Gaziantep’te Sahnelendi

Güncelleme Tarihi:

“Gülümseten Turne”son Kez Gaziantep’te Sahnelendi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2015 22:20

MS (MULTİPL SKLEROZ) HASTALIĞINA DİKKAT ÇEKMEK VE MS’Lİ BİREYLERE YOL ARKADAŞLIĞI YAPMAK ÜZERE NOVARTİS’İN,TÜRKİYE MS DERNEĞİ İŞ BİRLİĞİYLE HAYATA GEÇİRDİĞİ “GÜLÜMSETEN TURNE” PROJESİ FİNALİNİ GAZİANTEP’TE YAPTI.

MS (Multipl Skleroz) hastalığına dikkat çekmek ve MS’li bireylere yol arkadaşlığı yapmak üzere Novartis’in,Türkiye MS Derneği iş birliğiyle hayata geçirdiği “Gülümseten Turne” projesi finalini Gaziantep’te yaptı.
Ünlü sanatçılar Dolunay Soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur’un sergilediği eğlenceli skeçlerle renklenen ve uzman görüşleriyle izleyicileri bilgilendiren etkinlik, Gaziantep halkından büyük ilgi gördü. MS (Multipl Skleroz) hastalığı konusunda önemli çalışmalar yürüten Novartis’in, Türkiye MS Derneği iş birliğinde 2014 yılının Mart ayında hayata geçirdiği “Gülümseten Turne” projesi son kez Gaziantep’te sahnelendi. MS’li bireylere yol arkadaşlığı yapmak ve onlara en doğru bilgiyi ulaştırmak amacıyla bugüne kadar, Samsun, Trabzon, Bursa, Ankara, Kocaeli, İstanbul, İzmir, Malatya, Elazığ, Konya, Hatay, Kütahya, Adana, Mersin ve Sivas olmak üzere toplam 15 ilde gerçekleşerek yaklaşık 8 bin 500 kişiye ulaşan GülüMSeten Turne, bu kez Gaziantep halkını bilgilendirdi. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalından Prof. Dr. Münife Neyal ve Doç. Dr. Aylin Akçalı’nın ev sahipliğinde, 26 Aralık 2015, Cumartesi günü Şehit Kamil Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte,ünlü sanatçılar Dolunay Soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur yaptıkları skeçlerle hastalık hakkında önemli bilgileri eğlenceli bir yöntemle seyircilere aktardı. MS’li bireylerin yaşadıklarının içten bir bakış açısıyla canlandırıldığı etkinlikte Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli,Psikolog Serap Duygulu, Sosyal Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Savaş Gürsoy, kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili MS’li bireylerin hayatını kolaylaştıracak bilgiler paylaştı. Etkinlik kapsamında beslenmeden egzersize, iş hayatından aileye, psikolojiden sosyal haklara kadar yaşamın çok çeşitli alanlarında MS’li bir bireyin karşılaşabileceği pek çok sorun konusunda uzman görüş ve önerileri aktarıldı. MS ile ilgili merak edilen sorular da yanıtlandı. Proje ile ilgili görüşlerini bildiren Prof. Dr. Münife Neyal, “Gülümseten Turne’ye ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. MS, her hastada farklılık gösterebilen ve farklı ilerleyebilen bir hastalık. Bu yüzden güncel gelişmelerin hasta ve hasta yakınlarına aktarılması büyük önem taşıyor. Türkiye’de yaklaşık 40 bin MS’li birey olmasına rağmen hastalıkla ilgili bilincin ve bilgi seviyesinin yeterli olmadığını görüyoruz. Gülümseten Turne’nin bu anlamda, çok önemli bir ihtiyacı karşıladığını düşünüyor ve bu tarz projelerin artarak devam etmesini diliyoruz” ifadelerini kullandı.
MULTİPL SKLEROZ
Beyin ve omurilik (merkezi sinir sistemi) hastalığı olan MS, genellikle 20-40 yaşları arasında görülen ve her insanda farklı belirtilerle seyredebilen bir hastalıktır. Sinir sistemini etkilediğinden, kişinin görme, konuşma ve hareket etme gibi işlevlerini, dolayısıyla yaşamını derinden etkileyebilir. Hastalık; göz bozukluğu, güç kaybı, vücudun herhangi bir bölgesinin kısmen felç olması, ellerin titremesi, sendeleme veya denge kaybı, dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları, aşırı halsizlik, yorgun hissetme, uyuşma veya karıncalanma hissi gibi belirtilerle ortaya çıkar. Belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve aynı kişide zaman zaman değişebilir. Ömür boyu süren hastalığın başlangıç belirtileri genellikle hafiftir ve tedavi edilmeden kaybolurlar. Zaman ilerledikçe bunlar daha sık ve daha ağır olabilir.Nedeni ve kesin tedavisi henüz bulunamamış olan MS hastalığı tedavisiyle ilgili dünyada araştırma ve geliştirme çalışmalarına ve yardım projelerine yüz milyonlarca dolar harcanmaktadır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!