Gaziantep'te 'canlı bomba' saldırısı: Ölü sayısı 50'ye çıktı

Güncelleme Tarihi:

Gaziantepte canlı bomba saldırısı: Ölü sayısı 50ye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2016 12:59

Gaziantep'te 'canlı bomba' saldırısı: Ölü sayısı 50'ye çıktı

Haberin Devamı

Hasan KIRMIZITAŞ- Eyyüp BURUN- Metin Faruk TAMER- Ahmet ÖZER/GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP'te dün gece kına gecesinin yapıldığı sokağa terör örgütünün düzenlediği, çoğu çocuk ve kadın 50 kişinin yaşamını yitirdiği, 94 kişinin yaralandığı 'canlı bomba' saldırısının dehşeti, gün ağarınca ortaya çıktı. Patlamanın meydana geldiği sokakta bir çok evde büyük hasar meydana gelirken, yaşamanı yitirenlerin yakınları cenazeleri almak için Adli Tıp Kurumu önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Gelin ve damadın da patlamada yaralandığı saldırının, davetlilerin çoğunun dağıldığı geç saatte yapılması can kaybının daha fazla olmasını önledi.
Merkez Şahinbey İlçesi'ne bağlı Beybahçe Mahallesi'nde, Siirt'ten göç eden ve birbiriyle akraba Besime ve Nurettin Akdoğan çiftinin bugün yapılacak düğünleri için dün sokakta düzenlenen kına gecesi, terör örgütünün 'canlı bomba' saldırısına hedef oldu. Eğlencenin devam ettiği saat 22.40 sıralarında şiddetli bir patlama meydana geldi.
ORTALIK SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ
Genelde doğu illerinden göç eden ailelerin oturduğu Beybahçe Mahallesi'ndeki 91007 Nolu Sokak'ta yapılan kına gecesine davetli gibi gelen 'canlı bomba' terörist, kalabalığın arasına girip kendini patlattı. Kulakları sağır eden patlamayla birlikte ortalık, savaş alanına döndü. Kına gecesine gelenler canlarını kurtarmak için panik içinde kaçışırken, eğlencenin yapıldığı sokak cesetler ve yaralılarla bir anda kan gölüne döndü.
Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edilirken, jandarmadan destek istendi. Ambulanslar kentteki hastanelere yaralı taşırken, sağlık kuruluşlarında alarm verildi ve tüm personel göreve çağrıldı.
POLİS SABAHA KADAR İNCELEME YAPTI
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 50 kişinin yaşamını yitirdiği ve 94 kişinin yaralandığını açıkladığı patlamanın çevreye verdiği hasarın boyutları gün ağırınca ortaya çıktı. Şiddetli patlamada sokaktaki bütün evlerin camları kırılırken, duvarlarda delikler oluştu.
Saldırı sonrası ceset ve yaralılar taşındıktan sonra bölgeyi güvenlik şeridiyle çeviren polis, gece boyu inceleme yaparak delil aradı. Temizlik görevlilerinin sokaktaki temizlik çalışmasının ardından olay yeri inceleme ekipleri sabah saatlerinde yeniden çalışma yaptı. Temizlik görevlilerinin çalışması sırasında sokakta bir çift ayakkabı bulundu. Ayakkabının başında bir polis memuru olay yeri inceleme ekipleri gelene kadar bekledi.
BAŞSAVCILIK: CANLI BOMBA SALDIRISI
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, 50 kişinin yaşamını yitirdiği, 94 kişinin de yaralandığı canlı bomba saldırısıyla ilgili olay yerinde parçalanmış 'canlı bomba' yeleği elde edildiğini açıkladı. Yazılı açıklamada Başsavcı Musa Çatal tarafından, soruşturmayla ilgili 2 Başsavcı Vekili ile 4 Cumhuriyet Savcısı'nın görevlendirildiği belirtildi. Olayın ve saldırının faili ile ilgili çeşitli bulguların elde edildiğinin ifade edildiği açıklamada şöyle denildi:
"20 Ağustos 2016 cumartesi günü akşam saat 22.50'de Gaziantep Şahinbey İlçemiz Beybahçe Mahallesi'nde yapılan bir düğüne canlı bombayla düzenlenen terör saldırısında bugün itibariyle 50 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 94 vatandaşımızın da yaralandığı anlaşılmıştır. Olaydan sonra Cumhuriyet Başsavcılığımızca iki Cumhuriyet Başsavcı vekili, dört Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup, olay yeriyle ile ilgili polisle birlikte inceleme başlatılmış, olay yerinde bir adet parçalanmış canlı bomba yeleği elde edilmiştir. Ölenlerin otopsi işlemleri sonuçlandırılarak kimliği tespit edilenler ailelerine teslim edilmeye başlanmıştır. Olayın fail veya failleri hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca yoğun bir çalışma yapıldığı bir takım bilgi ve bulgulara ulaşıldığı, fail veya failler hakkında bir kanaat oluştuğu, ancak soruşturmanın selameti açısından bu husustaki bilgilerin netleşmesi halinde kamuoyuyla paylaşılacaktır. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturmalar büyük bir titizlikle devam etmekte olup, soruşturmanın sonucu ve safahatı hakkında ayrıca ilgi verilecektir."
GELİN VE DAMAT DA YARALI
Patlama olmasaydı aynı sokakta bugün amca çocukları olan Besime ve Nurettin Akdoğan çiftinin düğünü yapılacak, davul ve zurnalar çalacaktı.
Kentteki hastanelerde tedavileri süren 94 yaralı arasında kına gecesi yapılan Akdoğan çifti de bulunuyor. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören gelin Besime Akdoğan taburcu edilirken, damat Nurettin Akdoğan'ın tedavisi sürüyor.
TERÖRE TEPKİ GÖSTERİLDİ
Yüzlerce kişinin sabah saatlerinden itibaren akın ettiği olay yerinde teröre tepki gösterildi. Bombadan etrafa saçılan şarapnel parçalarını göstererek teröre lanet okuyanlar, 'Canımızı bunlarla aldılar' diyerek feryat etti. Hasar gören evlerinde inceleme yapan sokak sakinleri, gördükleri manzara karşısında gözyaşlarını tutamadı.
Akşam saatlerinde başlayan kına gecesinin bitirilmesine yakın bir zaman olan saat 22.40 sıralarında meydana gelen patlama sırasında, çok sayıda davetlinin evine döndüğü belirtildi. Patlama kına gecesinin daha kalabalık olduğu sırada olmamasının dafa fazla can kaybını önlediği ifade edildi.
ŞİMŞEK: KRİZ MERKEZİ KURULDU
Saldırıdan sonra Singapur programını iptal ederek Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatıyla kente gelen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yanında Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, Vali Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile birlikte hastanelerde tedaviye alınan yaralıları ziyaret etti. Hastane çıkışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, saldırıyla ilgili valilik bünyesinde kriz merkezi kurulduğunu belirterek, şöyle dedi:
"En sağlıklı açıklamaları valilik yapsın, en doğrusu o olur. Önemli olan bizim için yaralılarımız bir an önce sağlıklarına kavuşması, tedavi edilmesi, önceliğimiz yaralıların sarılması. Allah'tan şifa diliyorum."
SAĞLIK BAKANI: SAĞLIK ÇALIŞANLARI SEFERBER
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, 90'ın üzerindeki yaralının tedavisi için tüm sağlık çalışanlarının seferber olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Çok sayıda yaralımız var. Sayı her an değişiyor. Hafif olanlar evlerine gönderiliyor. Valilikte bir kriz merkezi var. Tüm ihtiyaçları gözettiği gibi, yaralıların da ihtiyaçlarını dikkatle gözetliyor. Olayın hemen ardından uçak ambulans da göndermiştik. Ancak Gaziantep'in mevcut potansiyeli, tüm yaralılarımızı karşılamaya ve ihtiyaçlarını gidermeye yetti. Tüm hastanelere, sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum. Böyle durumlarda, birlik ve beraberliği sağlık çalışanları ve tüm sağlık kuruluşları mükemmel bir şekilde veriyorlar."
MORG ÖNÜNDE KRİZ MASASI KURULDU
Patlamada yaşamını yitirenlerin yakınlarından yüzlerce kişi, sabahın ilk saatlerinden itibaren cenazeleri almak için Adli Tıp Kurumu morgu önünde beklemeye başladı.
Kimlik tespiti ve teşhisi tamamlanan cenazeler, yer olmadığı için hastane morglarına götürülürken, yetkililerin görüşmeleri sonucunda saldırıda yaşamını yitirenlerin cenazelerinin yan yana toprağa verilebileceği belirtildi.
Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı morg önünde HDP'liler tarafından da kriz masası kuruldu. Yakınlarına ulaşamayanlar, masadaki görevlilere isimlerini yazdırarak yakınlarının hangi morgda olduğunu öğrenmeye çalışıyor.
Otopsi merkezi önüne gelerek yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dileyen HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, "Bu saldırı sadece birimize, sadece bir gencimize, sadece bir ailemize yapılmış bir saldırı değil. Bu saldırı bütün Kürt halkına yapılmıştır, o düğün Kürtlerin düğünü olduğu için saldırıya uğramıştır" dedi. Toğrul, ölenlerin yakınlarına cenazeleri Yeşilkent Mezarlığı'nda toprağa vermeyi teklif ederek, "Biz hepimiz biriz bu sebeple bütün ailelere teklifim toplu cenaze töreni düzenlenmesi. Eğer cenazelerimizin otopsileri yetişirse bütün halkımızı öğle namazında tören için Yeşilkent Mezarlığı'na davet ediyorum" diye konuştu.
HDP Gaziantep İl Başkanı Erkan Şahin de ölenlerin çoğunun çocuk olduğunu belirterek, "2 yaşında var, 17 yaşında da var daha çok çocukları öldürdü. Yaşamını yitirenler için tam bir sayı biz de veremiyoruz. Olay yerine gittiğimizde çok kötü bir tabloyla karşılaştık. Savaş alanı gibiydi kan ve barut kokusu çok etkiliyordu insanı" dedi.
ÖLENLERİN KİMLİĞİ 
Gaziantep'teki 'canlı bomba' saldırısında yaşamını yitiren 50 kişiden 9'unun otopsi ve kimlik tespiti çalışmaları devam ederken kimliği belirlenen 41 kişi şunlar:
Fatma Abdullah, Gurbet Akcan, Kamil Akdoğan, Bünyamin Akdoğan, Saliha Akdoğan, Muhammet Alpaslan, İsmail Alpaslan, Muhittin Alpdoğan, Ubeyit Alpdoğan, Hasan Alpdoğan, Kamile Ayhan, Nur Huriyet Ayhan, Metin Caner, Hüsam Cuma, Abdulhamit Çelikten, Süleyman Durak, Serhat Eryılmaz, Devran Eryılmaz, Emine Nisa Gören, Mirgin Gürbüz, Salih İlper, Yusuf İlter, Murat Kalay, Hakkı Okur, Mehmet Ali Özcan, Nergiz Özcan, Kerem Özer, Semanur Özer, Mehmet Ali Taş, Devran Toruman, Osman Toruman, Vesile Toruman, Sinan Urtekin, Ahmet Urtekin, İbrahim Urtekin, Mehmet Urtekin, Muhammet Yağız, Aliye Yağız, Süreyya Yağız, Orhan Yavuz ve Şükran Ayhan.

SON 4 YILDA 5'İNCİ PATLAMA
Gaziantep'te 2012 yılının 20 Ağustos'unda Karşıyaka Polis Merkezi önüne çekici ile park ettirilen otomobildeki bombanın infilak ettirilmesi sonucu 10 kişi yaşamını yitirmişti.
Gaziantep'te geçen 1 Mayıs'ta da Gaziantep Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Vergi Dairesi, Kamil Ocak Stadyumu ile iş merkezlerinin ve birçok etkinliğin gerçekleştirildiği Demokrasi Meydanı'nın bulunduğu bölgede yer alan Emniyet Müdürlüğü ile ek binasının bulunduğu bölgeye düzenlenen canlı bomba saldırısında 3 polis şehit olmuştu.
Gaziantep'te, 19 Mayıs'ta ise polisin düzenlediği hücre evi operasyonunda IŞİD'in sözde Türkiye Emiri Yunus Durmaz'ın üzerindeki intihar yeleğini patlatmıştı.
Ankara'da 10 Ekim'de 102 kişinin hayatını kaybettiği katliamı gerçekleştiren IŞİD'li 2 canlı bombayı, kente getirdiği için aranan Halil İbrahim Durgun, 14 Kasım'da polisin Gaziantep'te bir hücre evine düzenlediği operasyon sırasında üzerindeki bombaları patlatması sonucu 5 polis yaralanmıştı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!