Gazianteplilerin Bayram Yemeği Yuvalama

Güncelleme Tarihi:

Gazianteplilerin Bayram Yemeği Yuvalama
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2015 13:55

Tuğcan Otel aşçıları, iftar sofralarında konuklarına ikram ettiği ünlü yuvalamayı bayram için de hazırlıyor.
İmece usulü yapılan yuvalamanın aileler arasında sosyalleşmeyi geliştirdiğini ifade eden Tuğcan Otelin ünlü şefi Kenan Ok, yuvalamanın bayram sabahlarının olmazsa olmazı olduğunu belirtti.
Dünyaya açılan Gaziantep mutfağının önemli adreslerinden biri olan ve 22 yıldır konuklarına sunduğu yöresel yemeklerle gerek Gaziantep mutfağının gerek Türk mutfağının tanıtımında önemli bir misyon üstlenen Tuğcan Otel, Gazianteplilerin bayram yemekleri arasında yer alan yuvalamayı gündeme taşıyor. Ramazan boyunca her gün konuklarına iftar menüsü içerisinde yuvalama ikramı yapan Tuğcan Hotel, Ramazan Bayramı içinde özel yuvalama hazırlayarak Gazianteplilerin bayram kültürünün yaşamasında önemli rol oynamayı sürdürüyor.
Tuğcan Otel’in şefi Kenan Ok, yuvalamanın Gaziantepliler için özel bir yemek olduğunu ifade ederek ekibiyle birlikte her gün konuklar için özel yuvalama hazırladıklarını, bayram sabahı içinde konuklara ikram edilmek üzere yuvalama hazırlamaya devam ettiklerini bildirdi. Şef Kenan Ok yuvalamanın Gaziantepliler için bayram sabahlarında olmazsa olmazlar arasında yer aldığına dikkat çekerek birçok ailenin bayram yuvalamasını imece usulü hazırladığının altını çizerek bu tür yemeklerin sosyalleşme açısından da önemine değindi. Kenan Ok, yaptığı değerlendirmede “Gaziantep’in bayram sofralarının en güzel özelliklerinden bir tanesi lezzeti tartışılmaz yemekler yanında yuvalamanın yer almasıdır. Bayram yemekleri ve tatlılarının yapımı aşamasında bireyler ve aileler arasında yardımlaşma ve dayanışma beraberinde sosyalleşmeyi getirir. Hazırlıkları bir hafta önceden başlayan ve Ramazan’ın verdiği rehavete rağmen ailelerin bir araya gelmesi, akrabaların, komşuların bir araya gelmesi ve her aile için ayrı ayrı bu yemeği hep birlikte imece usulü ile hazırlamaları çok önemli. Özellikle hanımlar bayram yemeklerinin hazırlık aşamasında dertlerini sevinçlerini paylaşıyor hasret gideriyorlar. Bu nedenle bayram yemeklerimizin en büyük özelliklerinden biri sosyalleşmedir.”
GAZİANTEPLİNİN YUVALAMA TELAŞI BİR HAFTA ÖNCE BAŞLAR
Gazianteplilerin bayram yemekleriyle ilgili telaşlarının bir hafta önce başladığına dikkat çeken Kenan Ok, yuvalamanın sır reçetesini anlattı. Ok yaptığı açıklamada Gaziantep’te bayram yemeği coşkusunun 1 hafta önce başladığını anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bayramdan bir hafta önce bütün komşular ve akrabalar bir araya gelir. Geleneksel bayram yemeği yuvalama, zerde ve kurabiye yapımı için çalışmaya başlarlar.”
Yuvalama yapmanın bir emek istediğini ifade eden Tuğcan Otel’in ünlü şefi Kenan Ok, reçeteyi şöyle tarif etti. “Yuvalama yapmak için önce pirinci ıslatırız bu pirinç sonra süzekte kurutulur. Sonra havanlarda döverek pirinci un şekline getiririz. Ondan sonra siyah çiğ köftelik etle yoğrulur. Bu işlemler bittikten sonra akraba eş dost bir araya gelerek bunu hep birlikte yoğurmaya ve yuvalamaya başlar. Bir taraftan et pişer nohutla beraber diğer taraftan yoğurt süzülür. Bunların hepsi hazırlanarak yemek için bayram sabahı beklenir. Bayram sabahı evin erkekleri bayram namazına gider. Evin kadını sabah erken kalkar bayramdan önce hazırlığını yaptığı o yuvalamanın etin suyunu ısıtır. Yoğurt süzülmüştür yoğurdu pişirir, yuvalamayı hazır hale getirir. Bir taraftan pirinç pilavı şehriyeli sade yağda hazırlanır. Aile namazdan eve geldiğinde mis gibi yuvalama ve pirinç pilavı kokusu daha eve girmeden her tarafı kaplamıştır. Gaziantep’in geleneksel bayram yemeği olan yuvalamayı Ramazan boyunca iftarlarda konuklarımıza ikram ettik, bayramda da Tuğcan Otel menüsünde yerini aldı.”
Ramazan bayramında Tuğcan Otel’in konuklarına dünya mutfağı yanında yöresel Gaziantep mutfağının en güzel yemeklerini de sunacağı ifade edildi.
Köy ortamında yapılan yuvalama komşular arasındaki ilişkiyi güçlendiriyor. Bayram öncesi bir evde toplanan kadınlar, hep birlikte yuvalama hazırlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!