Eski Adliye Binası Restorasyonla Kültür Ve Sanat Merkezine Dönüşüyor

Güncelleme Tarihi:

Eski Adliye Binası Restorasyonla Kültür Ve Sanat Merkezine Dönüşüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2015 12:02

DAHA ÖNCE VALİLİK VE ADLİYE BİNASI OLARAK UZUN YILLAR HİZMET VEREN ESKİ ADLİYE BİNASINI RESTORASYONU DEVAM EDİYOR.

Daha önce valilik ve adliye binası olarak uzun yıllar hizmet veren eski adliye binasını restorasyonu devam ediyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Adliye Binası “Yaşayan Kültür ve Sanat Merkezi” olarak hizmetine devam edecek.
Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı ile yapının rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin onaylamasından sonra Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından kültürel ve sanatsal faaliyetlerin gerçekleştirilmesi amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına tahsisi uygun görülen eski adliye binası, artık içinde konferans ve toplantı salonlarının yer aldığı bir kültür ve sanat merkezi olacak.
Binanın restorasyonunun yaklaşık 1 yıl içinde bitirilerek hizmete açılması planlanıyor. Kültür ve sanat merkezinde, tasarım atölyelerinin yanı sıra üniversiteler ile koordineli sanatsal faaliyetleri de yapılacak. İçinde birçok projenin yanı sıra kent kimliğinin tasarlanacağı Merkezde üniversite öğrencilerinin kültür sanata yönelik projelerine de imkan tanınacak. konferans ve toplantı salonları da bulunacak. Binanın bir bölümü “Adliye Müzesi”ne dönüştürülerek burada hakim, savcı, avukat gibi meslekler canlandırılacak.
ADLİYE BİNASININ GEÇMİŞİ
1950’li yıllarda Cumhuriyet döneminin yapısı olan bina, Hükümet Konağı-Adliye Binası olarak inşa edildi. Eski şehir merkezi ve buluşma noktasında olma özelliğine sahip kompleks yapı, U plana sahip. Kesme taş malzeme ile yapılmış ve fonksiyonuna uygun olarak cephelerde pencere açıklıkları yer alıyor. Saat kulesi ve yüksek sütunlu girişleri ile anıtsal bir görünüme sahip olan bina, kent belleğinde önemli bir yere sahip olup, Gaziantep’in büyüyüp gelişmesine, acı ve tatlı birçok olaylara şahitlik etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!