'30-40 yıl sonra Alzheimer en önemli sağlık sorunu olacak'

Güncelleme Tarihi:

30-40 yıl sonra Alzheimer en önemli sağlık sorunu olacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2021 15:50

'30-40 yıl sonra Alzheimer en önemli sağlık sorunu olacak'

Haberin Devamı

ESKİŞEHİR,(DHA)- ESKİŞEHİR Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, Türkiye’nin nüfus yaşlanma hızı dikkate alındığında 30-40 yıl sonra Alzheimer hastalığının en önemli sağlık sorunu olacağını belirterek, “Bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır” dedi.
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, bunama ya da demans olarak bilinen Alzheimer’ın, günlük hayatın her zamanki gibi sürdürülmesini engelleyen kronik bir beyin hastalığı olduğunu söyledi. 21 Eylül’ün ‘Dünya Alzheimer Günü’ olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Bilge, Alzheimer hastalığında erken tanının çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Alzheimer hastalığının 65 yaş sonrasında görülme sıklığının sürekli artış gösterdiğini kaydeden Bilge, “Ülkemizin nüfus yaşlanma hızı dikkate alındığında 30-40 yıl sonra Alzheimer hastalığın en önemli sağlık sorunu olacağı düşünülmektedir. Ülkemiz ve dünya nüfusu giderek yaşlanmakta ve Alzheimer hastalığının ülkemiz ve dünya için önemi artmakta olup tüm dünyada 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü olarak anılmaktadır. Alzheimer hastalığının ilk belirtisi genellikle unutkanlıktır. Öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yolunu kaybetme, kişileri tanıyamama, karar verme güçlüğü gibi zihinsel bozukluklar ve huzursuzluk, ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu, hayal görme, depresyon gibi davranışsal bozukluklar görülebilir. Alzheimer hastalığının nedenleri arasında kalıtsal faktörler, beyinde protein birikimi, beyin hücrelerinin ölümü, sinirsel iletimin bozulması, çeşitli zehirli maddeler yer almaktadır. Ayrıca yaş ilerledikçe, Alzheimer’in görülme ihtimali artar. Fakat hastalığın kesin nedeni henüz bilinmiyor” dedi.
Alzheimer hastalığının kesin tedavisinin olmadığını belirten Prof. Dr. Bilge, “Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Alzheimer hastalığının engellenmesi mümkün değildir ancak yavaşlatmak da elimizdedir. Özellikle beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, Akdeniz tipi beslenme, balık tüketimi, sebze ve meyve tüketimiyle bu hastalığın başlaması ve ilerlemesi yavaşlatılmaktadır” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!