Halk eğitim kursunda öğrendi, tarlasına lavanta ekti

Güncelleme Tarihi:

Halk eğitim kursunda öğrendi, tarlasına lavanta ekti
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2020 15:16

Halk eğitim kursunda öğrendi, tarlasına lavanta ekti

Haberin Devamı

Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),(DHA)-EDİRNE'nin Keşan ilçesinde, jeoloji mühendisi Aybüke Göl (26), 2 yıl önce Keşan Halk Eğitim Merkezi'nde katıldığı 'tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiriciliği kursu' sonrası bu yıl ailesine ait 10 dönümlük tarlaya lavanta ekti.

Keşan'da yaşayan Aybüke Göl, üniversite yıllarında Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde gördüğü lavanta ekili tarlalardan etkilenerek, memleketi Keşan'daki halk eğitim merkezinde katıldığı 'tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiriciliği kursu' sonrası ailesine ait 10 dönümlük tarlaya yaklaşık 15 bin lavanta fidanı dikti.  

Aybüke Göl, lavanta ekmeye başlamasıyla ilgili konuşarak, "Isparta'da okudum. Kuyucak bölgesinde yoğun olarak lavanta yetiştiriliyor. İlk olarak lavantayı orada görmüştüm. Keşan'a dönünce Keşan Halk Eğitim Merkezi'nde tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiriciliği kursuna yazıldım. Biz lavanta üzerine yoğunlaştık. Tüm süreçlerini öğrendim. 3 ay boyunca bunun eğitimini gördük. Ziraat mühendisi hocamız sayesinde bu günlere geldik" dedi.  

'EKTİĞİM ALANI KÜÇÜK ISPARTA YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUM'

2018 yılında deneme amaçlı ekimler yaptığını ifade eden Göl, "Boztepe köyü yolunda bize ait olan 10 dönümlük bir araziye ekiyorum. Ama ilk ektiğim yer yaklaşık 1 dönümdü. Ama şu an 10 dönümü tamamladım. Muratlı'dan bir ekip geldi. Bu sayede daha geniş bir alana ekebildik. 10 dönüme 15 bin lavanta fidanı diktik. Ben ektiğim alanı küçük Isparta yapmayı düşünüyorum" diye konuştu.

'BEREKETLİ BİR HASAT SEZONU GEÇİRECEĞİMİZE İNANIYORUM'

Aybüke Göl, lavantadan elde edilen yağın ilaç, temizlik ve kozmetik sektöründe kullanıldığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Lavantanın kullanıldığı birçok alan var. Yağı ilaç ve kozmetik sanayisinde, posası temizlik alanında kullanılıyor. Oldukça geniş bir sektörü var. Ekimi tamamladık. Temmuz başında da hasada başlayacağız. Geçen sene yarım dönümlük bir alandan 6 kilo kuru ürün aldım. Bu yılda bereketli bir hasat sezonu geçireceğimize inanıyorum"

'GÖKYÜZÜYLE MORUN BİRLEŞTİĞİ BİR YER HAYAL EDİYORUM'

Genç çiftçilere lavanta ekmelerini öneren Göl, "Ekildikten sonra 15 yıl toprakta kalabiliyor. Bakımı iyi yapıldığı takdirde uzun yıllar fidanlar dayanıyor. Ayrıca kimyasal ilaç da kullanmıyorum. Böylece lavanta yağı daha da kaliteli hale geliyor. Yapmak isteyenlere öneririm. Güzel bir yağ kalitesi yakalandığında maddi karşılığı da yüksek oluyor. Benim hayalim hem kaliteli bir yağ elde etmek, hem de manzarası dolayısıyla orayı doğal bir fotoğraf stüdyosuna çevirmek. Gökyüzüyle morun birleştiği bir yer hayal ediyorum. Hem hayalimi gerçekleştireceğim hem de kendime bir istihdam alanı yaratacağım" dedi.  

YARIŞMAYA HAZIRLANIYOR

Aybüke Göl, Keşan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile hazırladıkları 'Hayalden gerçeğe, kurstan istihdama' projeyle yarışmaya gireceklerini ifade ederek, "Keşan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ertan Badem ile birlikte bu kursun süreci ve sonuçlarıyla alakalı bir proje hazırladık. Bununla ilgili bir video da hazırladık. Projemizin ismi, 'Hayalden gerçeğe, kurstan istihdama' oldu. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.   

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!