Ergene Ovası, çeltik üretimi ile ekonomiye katkı sağlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Ergene Ovası, çeltik üretimi ile ekonomiye katkı sağlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2021 13:05

Ergene Ovası, çeltik üretimi ile ekonomiye katkı sağlanıyor

Haberin Devamı

EDİRNE,(DHA)-DEVLET Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız, Ergene Nehri alüvyonlarının birikimi ile oluşan Ergene Nehri Ovası’nın verimli tarım alanları ile günümüzde ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan bölgelerden birisi haline geldiğini bildirdi.  

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, Ergene Nehri’nin Trakya’nın kuzey doğusunda Yıldız Dağları’ndeki Kırklareli sınırlarından doğup Tekirdağ sınırlarını da geçerek 283 kilometre yol kat ettikten sonra Edirne’nin Meriç ilçesi sınırlarında Meriç Nehri’ne bağlandığını belirterek, “Ergene Nehri alüvyonlarının birikimi ile oluşan Ergene Nehri Ovası da verimli tarım alanları ile günümüzde ülkemiz ekonomisine önemli katkı sağlayan bölgelerden birisi haline gelmiştir. Geçmiş yıllarda hububat, ayçiçeği, kuru şartlarda fasulye, mısır ve bostan yetiştiriciliği yapılan Ergene Nehri ovasında idaremizce inşa edilen Kayalıköy, Kırklareli ve Karaidemir Barajları ile sulu tarıma geçilmiştir. Adı geçen barajlar Ergene Ovasının menba kısımları olan kuzey ve kuzey doğu bölgelerinde tarım alanlarına sulama katkısı sağlasa da Ergene Ovasının en büyük bölümünü oluşturan Edirne sınırlarında kalan mansap kısımlarına geçmişte düzenli sulama suyu temin edilememiştir. Edirne, Uzunköprü ile Meriç sınırlarında kalan ve toplam büyüklüğü 60 bin dekar olan bu alanlarda özellikle 1985-1990 yıllarında başlayan çeltik ürünü yetiştiriciliğinde sulama suyu yetersizliği ve su kalitesine bağlı önemli sorunlar yaşanarak günümüze gelinmiştir” dedi.

 DSİ tarafından Çakmak Barajı Sulama tesislerinin bir bölümünün işletmeye açılması ile birlikte 2020 yılından itibaren Ergene Ovası’nda da verimli ve kaliteli çeltik ürünü yetiştiriciliği yapılmakta olduğunu ifade eden Yıldız, “Günümüzde Edirne’nin diğer bölgelerinde ve Meriç Nehri Ovası’nda olduğu gibi Ergene Nehri Ovası’nda da yaklaşık 60 bin dekar alanda, modern teknikler kullanılarak yapılan çeltik yetiştiriciliği ile ülkemiz ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!