Edirne'de UMKE tatbikatı

Güncelleme Tarihi:

Edirnede UMKE tatbikatı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2018 17:06

Edirne'de UMKE tatbikatı

Haberin Devamı

EDİRNE,(DHA)- EDİRNE İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı tarafından 21-23 Kasım tarihleri arasında Sarayiçi'nde UMKE 20'nci Bölge İlleri tatbikatı gerçekleştirildi.

İl Sağlık Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünü yürüttüğü Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nin yer aldığı 20'nci Bölge yıllık faaliyet planı çerçevesinde Trakya Üniversitesi'nin Sarayiçi yerleşkesinde kalan kısmında ekipler 3 günlük kamp kurarak tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikat kapsamında ekipler enkaz altında yaralıya medikal kurtarma, dağda medikal kurtarma, su üstü medikal kurtarma, doğada yön bulma ve oryantring, afetlerde haberleşme sistemlerinin kullanımı, doğada hayatta kalma becerilerinin geliştirilmesi gibi konularında eğitim ve uygulamalar yaptı. Bölge illerinden toplam 40 kişilik UMKE personelinin katıldığı tatbikatlarda katılımcıların, önceden hazırlanan senaryoları uygulayarak, afet veya olağandışı durumlarda kazazedelere olay yerinde, en kısa sürede, imkan ve kabiliyetlerini kullanarak uygun yöntemlerle medikal müdahalede bulunma ve zor şartlarda hayatlarını sürdürme özelliklerini geliştirilebilmeleri amaçlandı.

Tatbikat etkinliğinin son günündeyse senaryo gereği maden kazasında göçük altında kalan işçiler kurtarıldı. İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan'ın da izlediği tatbikat UMKE görevlilerine gelen ihbarla başladı. Senaryo gereği Sarayiçi'nde bulunan bir maden ocağında göçük ihbarının üzerine olay yerine UMKE, AFAD ve Jandarma ekipleri yönlendirildi. Gerekli güvenlik önlemlerinin alındığı göçüğe giren UMKE ekipleri göçük altında bulunan 3 yaralıya da zamanında müdahale ederek çıkarıldı. 112 ekiplerine teslim edilen yaralıların kurtarılma esnasında olayın gerçeğini aratmaması da büyük heyecana sebep oldu.

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, tatbikatları heyecanla izlediklerini belirterek; "Gerçeğini aratmayan bir tatbikat izledik. 20'nci Bölge UMKE ekiplerimiz Sarayiçi bölgesinde 3 gündür kamp gerçekleştirdiler. Bu kampta bir çok tatbikat gerçekleştirildi. Ayrıca ilk defa burada kurumlar arası işbirliği de gerçekleştirmek anlamında senaryo gereği AFAD'la, kolluk kuvvetleriyle birlikte çalışma gerçekleştirildi. Burada arkadaşlarımızın olayda intikal kabiliyeti, yol emniyetinin alınması, yaralıların sağlıklı bir şekilde çıkarılıp ilgili tedavi merkezlerine taşınması işlemini izlemiş olduk. Bu anlamda ben ekiplerimizi her zaman gelecekte yaşayacağımız afetlere karşı sık sık tatbikatlar yaparak, duyarlı, hazırlıklı tutma gayreti içerisinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu çalışma için de katkı veren tüm ekibimize çok teşekkür ediyorum" dedi.

EDİRNE UMKE'YE YENİ 4X4 ARAÇ

Öte yandan tatbikatın sonunda Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Edirne'ye gönderilen yeni UMKE aracının da tanıtımı yapıldı. Ülke genelinde 42 ille birlikte Edirne'ye de gönderilen aracın tam donanımlı 4x4 arazi aracı olduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Kalkan, böylelikle müdürlük bünyesindeki UMKE araçlarının sayısının 4'e çıktığını söyledi. Kalkan, afet ve olağan dışı durumlarda kullanılmak üzere teslim edilen UMKE aracının Edirne'ye gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!