Vali Güzeloğlu: Diyarbakır'a 2017 yılında 862 milyon yatırım yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Vali Güzeloğlu: Diyarbakıra 2017 yılında 862 milyon yatırım yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2017 12:20

Vali Güzeloğlu: Diyarbakır'a 2017 yılında 862 milyon yatırım yapıldı

Haberin Devamı

Ahmet ÜN/DİYARBAKIR, (DHA)- DİYARBAKIR Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 2017 yılında kentte 862 milyon liralık yatırımın yapıldığını açıklarken, "Yılın ilk 9 ayında alınan yatırım teşvik belgeleri ve taahhüt edilen sabit yatırım tutarı bakımından tüm tarihlerin en yüksek rakamları bugüne kadar gerçekleşmiştir. Bu, son derece moral veren, güven veren ve hepimiz için hem geleceğimizi hem de 2018 yılına dönük beklentilerimizi olumlu anlamda revize eden çok güçlü ve bizim için değerli bir sonuçtur" dedi.
Diyarbakır Ekonomi Değerlendirme Toplantısı Vali Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında düzenlendi. Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü'ndeki toplantıya kamu kurum yetkilileri ile ekonomik alanda faaliyet yürüten sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Güzeloğlu, Diyarbakır'da yapılacak yatırımlarla 2018'in 'İstihdamda zirve yılı' olacağını belirterek, "Tüm ülkemizde ve Diyarbakır'da bugün sahip olduğumuz huzur ve güven ortamı içerisinde 2018 yılı içerisinde önceliğimizin ekonomik anlamda gelişme ve kalkınma, üretim, istihdam sağlamak, ihracata dayalı büyümeye dair odaklanma olduğunu altını çizmek istiyorum" dedi. 
Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır'ın, bölgesi hem de Türkiye'nin uluslararası ilişkilerinde belirleyici ve stratejik bir büyükşehir olduğunu anlatırken, şöyle devam etti:
"2017 yılının ilk 10 ayında Diyarbakır'da 168 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiştir. 2018 yılında ise, Diyarbakır'ın tüm zamanların ihracat rekorunu kırmayı hedefliyoruz. 2017 yılı Ocak ve Eylül ayı dönemlerde 142 yatırım teşvik belgesi alınmıştır. Bu belgelere sahip yatırım toplam tutarımız 862 milyon Türk lirası olup, bunlara bağlı istahdam sayısı ise, 6 bin 196 kişidir. Yılın ilk 9 ayında alınan yatırım teşvik belgeleri ve taahhüt edilen sabit yatırım tutarı bakımından tüm tarihlerin en yüksek rakamları bugüne kadar gerçekleşmiştir. Bu, son derece moral veren, güven veren ve hepimiz için hem geleceğimizi hem de 2018 yılına dönük beklentilerimizi olumlu anlamda revize eden çok güçlü ve bizim için değerli bir sonuçtur. İş gücü verileri açısından 2016 yılı değerlendirmesinde bugün itibariyle Diyarbakır, Türkiye ortalaması olan iş gücüne katılım oranının altındadır. Fakat artış göstermekte ve Türkiye'nin genel anlamında işsizlikle mücadelede Diyarbakır'da olumlu gelişmeler gerçekleşmektedir. 2018 yılı Diyarbakır'da istihdamın zirve yılı olacak ve gerideki tüm zamanların en yüksek istihdamı gerçekleşecektir."
"DİYARBAKIR LOJİSTİK KÖYÜ KURULUYOR"
Yaklaşan 2018 yılının ekonomik anlamda Diyarbakır için çok önemli bir proje ve hedeflerinden birinin Diyarbakır Lojistik Köy Projesi olduğunu anlatan Vali Güzeoğlu, şöyle devam etti:
"Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu hem de Türkiye'nin bölgesinde ekonomik merkezi olan, bütün ulaşım ve ağlarına sahip olan, uluslararası erişim imkanlarıyla kara, demir ve havayolu bağlantılarıyla lojistiğin vazgeçilmez kavşaklarından biridir. Diyarbakır lojistik köyün hedefi, Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerinde Diyarbakır'ı uluslararası bir ticaret merkezi konumu ve yakın doğu ve Ortadoğu ülkeleriyle ihracatın ve karşılıklı bir ticaret merkezinin konumuna taşımaktır. Bu perspektifte lojistik köy, demiryolu ve karayolu kesişmesiyle birlikte üretilen ürünlerin ve ham maddelerin depolanması ve iç piyasaya gönderilecek her türlü ürünün Türkiye merkezli ve uluslararası ölçekli dağıtımının gerçekleştiği bir merkez olma ididasıdır. Lojistik köyün kurulması için imar çalışmaları sona gelinmiştir. Yaklaşık 4 bin kişinin istihdam edileceği bir büyüklüğü hedeflemektedir. 2018 yılında bu projemiz hayata geçecektir."
Vali Güzeloğlu, dün yayımlanan 695 sayılı KHK ile cazibe merkezleri programlarında yeni düzenlemeler gerçekleştiğini dile getirerek, "Özel sektöre ait sanayi yatırımları, çağrı merkezi  ve veri merkezlerine destekler sağlayacağı açıklandı. Bu noktada en temel desteklerden biri de yatırımcılarımıza enerji desteğinin verileceğidir" diye konuştu. 

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!