Rusya'ya 500 ton balık ihracatı

Güncelleme Tarihi:

Rusyaya 500 ton balık ihracatı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2017 09:31

Rusya'ya 500 ton balık ihracatı

Haberin Devamı

Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA)- DENİZLİ'den Avrupa ülkelerine yıllık 6 bin ton balık ihracatı yapan Özpekler Su Ürünleri şirketi, 2 yıllık görüşmelerin ve ambargoların kaldırılmasıyla Rusya'dan 500 ton dondurulmuş alabalık siparişi aldı. İlk partiyi gemiyle Rusya'ya gönderen şirket, aynı ülkeye 1 yıl sonra da somon balığı ihracatı yapmak için anlaşma yaptı. Şirketin genel müdürü Yasin Özpek, Rusların Denizli balığını çok seveceğini söyledi.
Merkezefendi İlçesi Ahmet Nazif Zorlu Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren Özpekler Su Ürünleri şirketi, sahibi olduğu 10 farklı çiftlikte alabalık üretimi yapıyor. 2001 yılında balık işleme fabrikasını kuran şirket, alabalık çiftliklerinde üretilen balıkları ilk önce şoklama kazanlarında artı 2 dereceden geçirdikten sonra soğuk hava araçlarıyla işleme fabrikasına getiriyor. Burada balıklar iç organlarının alınmasının ardından gramajlanıyor, salamura olduktan sonra şişlere diziliyor. Fırınlarda pişirilip artı 5 derecede bir gün bekletildikten sonra fileto haline getiriliyor. Ardından istenilen gramaja göre paketlenip, soğuk hava zinciri bozulmadan Danimarka, Almanya, Belçika, Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve Romanya'ya ihraç ediliyor.
Yılık 6 bin ton balık üretim kapasitesi olan ve tamamını Avrupa'ya ihraç eden Özpekler Su Ürünleri, Avrupa Birliği'nin verdiği Aguaculture Stewardship Council (ASC) kalite sertifikasını geçen yıl aldı. Şirket, 2 yıl önce Rusya'ya balık ihraç etmek için görüşmelere başlamıştı ancak Türkiye-Rusya arasında çıkan kriz görüşmelerin ertelenmesine neden oldu. Krizin ardından Rusya'nın Türkiye'ye gıda konusunda uyguladığı ambargoyu kaldırmasıyla, balık ihracatı için görüşmeler tekrar başladı. Şirket, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerinin düzelmesinin hemen ardından Rusya'dan 500 ton dondurulmuş alabalık siparişi aldı. Bir yandan Avrupa ülkelerine ihracat yapan diğer yandan da Rusya'dan gelen balık siparişini karşılayan şirket, çalışmalarını da hızlandırıp, ilk partiyi gemiyle Rusya'ya gönderdi.
Şirketin Genel Müdürü Yasin Özpek, 2 yıldır Rusya'ya alabalık satmak için uğraştıklarını, Rusya'nın Türkiye'ye karşı uyguladığı gıda ambargosunun kalkmasıyla ihracata başladıklarını söyledi. Avrupa'ya yıllık 15 milyon euroluk ihracat yaptıklarını ifade eden Özpek, "Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı ambargonun kalkmasıyla balık ihracatı için yaşanan kriz nedeniyle duran görüşmelere tekrar başladık. Kriz öncesi Rusya'ya numuneler göndermiştik, ürettiğimiz balık çok beğenildi. Yaşanan krizin ardından görüşmeleri askıya aldık. Ambargonun kalkmasıyla tekrar görüşmeler yaptık ve anlaşmaya vardık. Bu yıl Rusya'ya 500 ton alabalık ihracatı yapacağız. Hedefimiz bu rakamı 2 bin tona çıkarmak. İlk parti gemiyle Rusya'ya gönderildi. Ruslar, Denizli balığını çok sevecek. Ayrıca 1 yıl sonra da Rusya'ya somon balığı ihracatını da yapacağız" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!