2 bin 200 yıllık tiyatro, orjinalliği korunarak ayağa kaldırılacak

Güncelleme Tarihi:

2 bin 200 yıllık tiyatro, orjinalliği korunarak ayağa kaldırılacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2020 15:59

2 bin 200 yıllık tiyatro, orjinalliği korunarak ayağa kaldırılacak

Haberin Devamı

DENİZLİ'deki Laodikya Antik Kentinde bulunan Helenistik döneme ait 2 bin 200 yıllık tiyatroda, kazı ve restorasyon çalışmaları sürüyor. Laodikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, tiyatronun büyük ölçüde orijinalliği korunarak ayağa kaldırılacağını belirtti.
Laodikya Antik Kenti'nde 2003 yılında başlayan kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığındaki ekip tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, 2 bin 200 yıllık antik tiyatro bölümünde önemli mesafe kat edildi.
Kazı çalışmaları hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Şimşek, Helenistik döneme ait tiyatronun büyük ölçüde orijinalliği korunarak ayağa kaldırılacağını söyledi. Tiyatroyu ülke turizminin hizmetine sunmayı hedeflediklerini kaydeden Şimşek, "M.Ö. 2. yüzyılda yapıldığını tespit ettiğimiz bu tiyatro, 3. yüzyılda yaşanan bir depreme bağlı bir restorasyon geçirmiş. 5. yüzyılın başında da sahne binası, kentin sur duvarının bir parçası olarak kullanılmış. Tiyatronun alt kaveyası mermerden, üst kaveyası ise travertenden yapılmış. Yaptığımız çalışmalarda özellikle alt kaveyada bulunan mermer basamakların çok kırılmış olduğunu fark ettik. Burada tamamlama yöntemine gidiyoruz. Eski, düzgün kesilmiş moloz taşlarla tamamlama yapıyoruz. Üst kaveyada ise çok az bir eksik var. Analizini yaptırdığımız traverten ocaklarından getirilen taşlarla bu kısımda restorasyonu sürdürüyoruz" dedi.
1.5 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK
Tiyatrodaki çalışmaları 1.5 yıl içerisinde tamamlamayı planladıklarını belirten Prof. Dr. Şimşek, "Binlerce yıl öncesine ait kültür varlıklarının ortaya çıkarılması ve ayağa kaldırılması için çalışıyoruz. Haziran ayının başından itibaren Laodikya Antik Kenti'ni yeniden ziyarete açmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Deniz TOKAT / DENİZLİ, (DHA)
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!