Çankırı Ziraat Odası Başkanının, gübrede fahiş fiyat tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Çankırı Ziraat Odası Başkanının, gübrede fahiş fiyat tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2021 15:44

Çankırı Ziraat Odası Başkanının, gübrede fahiş fiyat tepkisi

Haberin Devamı

Ramazan SARICI/ÇANKIRI, (DHA)- ÇANKIRI Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, "Gübre fiyatında geçen yılın ocak ayına göre yüzde 70 ila 90 arasında bir artış yaşandı. Geçen yıl ocak ayında tonu 1765 lira olan üre gübresi, bugün 3 bin liradan satılıyor. Artan gübre fiyatlarına acilen müdahale edilmeli" dedi.
Çankırı Ziraat Odası Başkanı Gamzeli, basın toplantısı düzenleyerek, son aylarda yağışların az olması nedeniyle zor bir dönem geçirileceğini belirtti. Gamzeli, kuraklık tehlikesine karşı çiftçilerin tarım ve kuraklık sigortası yaptırmasını istedi. Gübre fiyatlarında yaşanan fiyat artışına da tepki gösteren Gamzeli, "Gübrede yüzde 70 ila 90 arasında fahiş artış yaşıyoruz. Üre gübresi fiyatında aralık ayından bu yana yüzde 30,4’lük, geçen yılın ocak ayına göre ise yüzde 70’lik bir artış yaşandı. Geçen yıl ocak ayında tonu 1765 lira, aralık ayında tonu 2 bin 300 lira olan üre gübresi, bugün 3 bin liradan satılıyor. Yoğun gübre kullanımının başlayacağı önümüzdeki günleri düşünerek, üretimin aksamaması için artan gübre fiyatlarına acilen müdahale edilmelidir" dedi.
'TARIMSAL ÜRETİM SEKTEYE UĞRATILMAMALI'
Gamzeli, tarım sektörü açısından yüksek girdi maliyetlerine yönelik sorunların 2021 yılında da çiftçinin en büyük sıkıntısı olacağını belirterek, "Önceden gübre fiyatlarındaki artışta kur bahane edilmekteydi. Kur yükselirken aynı hızda artan girdi fiyatları, kur gerilerken bırakın aynı oranda düşmeyi, yakın bir oranda dahi gerilemiyor. Fiyatların halen artış göstereceği söylentileri bizleri tedirgin ediyor. Konu ile ilgili yetkili mercilerin gübre artışlarına dair bir tedbir alması gerekmektedir. Yerli üretimin daha çok önem kazandığı pandemi döneminde tarımsal üretim sekteye uğratılmamalıdır. Acilen bu artışın önüne geçilmelidir.  Maliyetlerdeki artış çiftçiye verilen desteklere yansıtılarak aynı oranında destekler de artırılmalıdır. Çiftçi yapılan destek başkalarının cebine giriyor. Ülkemizde üretimin devam etmesini istiyorsak, çiftçimizi bu zor durumdan kurtarmak zorundayız" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!