"Şehit Astsubay Vahit Üge Mayın Taktik Eğitimi"

Güncelleme Tarihi:

Şehit Astsubay Vahit Üge Mayın Taktik Eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2016 16:53

- Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Polat:- "Deniz mayını infilak ettiğinde yüksek tonajlı gemilerin dahi omurga hattından kırılarak batmasına neden olacak kadar yüksek miktarda patlayıcı içermektedir. Su altında gizlendiği için tespit edilmesi ve sakınması oldukça zor olan sinsi bir silahtır"- 1'inci Arama Tarama Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Gülbahar:- "Gemilerde bulunan donanımların teknolojiye ayak uydurması gerektiği gibi personelin de bilgi ve beceri yönünden bu donanımları etkin bir şekilde kullanabilecek seviyede bulunması gerekmektedir"

Haberin Devamı

ÇANAKKALE (AA) - Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Erdek Mayın Filosu Komutanlığı tarafından Saroz Körfezi açıklarında "Şehit Astsubay Vahit Üge Mayın Taktik Eğitimi" gerçekleştirildi.

Çanakkale Boğaz Komutanlığı Nara İskelesi'nden sabah saatlerinde hareket eden gemi, Şehitler Abidesi önünde selamlama yaptı.

Daha sonra çalışma bölgesinde planlama kapsamında önceden belirlenen mevkiye bırakılan eğitim mayınları, "TCG Akçakoca" mayın avlama gemisi tarafından tespit edildi.
Uzaktan kumandalı Mayın Teşhis ve İmha Aracı (PAP) tarafından yeri belirlenen bir mayın, Mayın Harbi Dalgıçları (MHD) tarafından yerleştirilen düzenek ile imha edildi.
Erdek Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat komutasında icra edilen taktik eğitimine, "TCG Akçakoca", "TCG Ayvalık", "TCG Anamur", "TCG Erdek" mayın avlama gemileri ile "TCG Sığacık" ve "TCG Sapanca" mayın tarama gemileri katıldı.
11 Mart'ta tamamlanacak taktik eğitimi kapsamında, bölgeye bırakılacak mayınlar belirlenerek imha edilecek.
- Çevre hassasiyeti nedeniyle düşük miktarda patlayıcı kullanılıyor
Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat, eğitim faaliyetlerini takip eden gazetecilere yaptığı açıklamada, mayın tehdidinin önemi açısından mayın harbi tarihine bakıldığında, en çarpıcı olayların başında 7-8 Mart 1915 tarihinde Çanakkale Boğazı'na dökülen 26 mayın ve onun yaratmış olduğu etkinin geldiğini belirtti.
Dökülen 26 mayının 1'inci Dünya Savaşı'nın kaderini değiştirdiğini anlatan Polat, "Bu harekat, halen Belçika'daki NATO mayın harbi mükemmeliyet merkezinde örnek olarak gösterilmektedir. Bugün bize bu övüncü yaşatan başta büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu harekata katılan şehit ve gazilerimizi şükranla anmak istiyorum" diye konuştu.
Polat, mayın harbinin halen önemini koruyan çok önemli bir harp olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "Deniz mayını infilak ettiğinde yüksek tonajlı gemilerin dahi omurga hattından kırılarak batmasına neden olacak kadar yüksek miktarda patlayıcı içermektedir. Su altında gizlendiği için tespit edilmesi ve sakınması oldukça zor olan sinsi bir silahtır. Aydın sınıfı gemilerimiz bugün birçok bahriyelinin imrenerek başarılarını izlediği yüksek teknolojiye sahiptir. Gemilerimiz tarafından icra edilen imha faaliyetleri deniz canlılarına ve tarihi dokuya zarar vermeyecek miktarda patlayıcı kullanarak gerçekleştirilmektedir. Elimizde mevcut patlayıcılar ile normal şartlarda yapılacak mayın imhası çok yakın çevrede deprem olarak hissedilmektedir. Ancak çevre hassasiyetimiz nedeniyle düşük miktarda patlayıcı ile bu tür faaliyetler icra edilmektedir."
- "Harbin gidişatına etki edecek bir olgu"
1'inci Arama Tarama Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Zafer Gülbahar ise mayın avlama harekatı hakkında bilgi verdi.
Albay Gülbahar, mayın avlama planlamasında en çok üzerinde durulan hususun bilimsel bilgi olduğunu vurguladı.
Eğitimlerde, bölgede harekat icra edecek geminin verilen sürede ulaşabileceği azami temizlik yüzdesinin hesaplandığını ve iz planı oluşturulduğunu anlatan Gülbahar, şunları kaydetti:"Bu plan oluşturulurken veya gemi iz üzerinde ilerlerken yapılacak bir hata, temizlenmesi emredilen sahada bir mayının gözden kaçırılmasına, dolayısıyla çok sayıda kişinin ölümüne mal olabilecektir. Diğer savaş gemilerimizin rotalarını temizlemek veya temizleyememek, duruma göre harbin gidişatına etki edecek bir olgudur. Gemilerde bulunan donanımların teknolojiye ayak uydurması gerektiği gibi personelin de bilgi ve beceri yönünden bu donanımları etkin bir şekilde kullanabilecek seviyede bulunması gerekmektedir. Mayın gemilerimizde görevli personelin, dikkatli, donanımlı ve askerlerin ruhunda bulunan üstün cesaret ve feragat sahibi kişiler olması büyük önem arz etmektedir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!