"Eşsiz zafer" TCG Nusret'te işaret diliyle anlatılıyor

Güncelleme Tarihi:

Eşsiz zafer TCG Nusrette işaret diliyle anlatılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2016 11:13

- Çanakkale Savaşları sırasında Erenköy Koyu'na döktüğü 26 mayınla savaşın seyrini değiştiren Nusret Mayın Gemisi'nin aslına sadık kalınarak inşa edilen ve müze gemi olarak kullanılan "TCG Nusret", her gün yüzlerce ziyaretçiyi ağırlıyor- Gemide, işitme engellilere Çanakkale Savaşları işaret diliyle anlatılıyor- Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü İşaret Dili Tercümanı Özbek:- "İşitme engelliler için yapılacak sunumu işaret diline çevirdik. Türkiye'de ilk kez askeri müzelerde yapılan bir çalışma bu"

Haberin Devamı

ÇANAKKALE (AA) - BURAK AKAY - Müze gemi olarak kullanılan "TCG Nusret"i ziyaret eden işitme engellilere Çanakkale Zaferi işaret diliyle anlatılıyor.

Çanakkale Savaşları sırasında Erenköy Koyu'na döktüğü 26 mayınla savaşın seyrini değiştirerek, dünya harp tarihine adını altın harflerle yazdıran Nusret Mayın Gemisi'nin aslına sadık kalınarak, Gölcük Tersanesi Komutanlığında 9 Ekim 2009'da inşa edilmeye başlanan TGC Nusret, 27 Eylül 2010'da denize indirilip 8 Mart'ta Çanakkale'ye getirildi. Çanakkale'de 18 Mart 2011'de ziyarete açılan 38,8 metre uzunluğundaki gemi, Çanakkale Deniz Müzesi'nde özel olarak kurulan iskelede ziyaretçilerini ağırlıyor.

Her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiği müze gemide, işitme engelliler için hazırlanan yeni bir projeyle Çanakkale Zaferi detaylı anlatılıyor.

Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Politikalar Çanakkale İl Müdürlüğü İşaret Dili Tercümanı Elif Özbek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işitme engellilerin Çanakkale Savaşları'nı daha iyi anlamalarını sağlamak amacıyla Deniz Müzesi Komutanlığıyla görüştüklerini söyledi.

Görüşmede, hem müzenin hem de müze geminin engelliler için daha erişilebilir olmasını istediklerini ifade eden Özbek, şöyle konuştu:

"Biz de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak çalışmaya destek vermeye hazır olduğumuzu belirttik. Bir arkadaşımızın seslendirmesiyle birlikte işitme engelliler için yapılacak sunumu işaret diline çevirdik. Türkiye'de ilk kez askeri müzelerde yapılan bir çalışma bu. Yaklaşık on dakikalık bir sunum oldu. Nusret Mayın Gemisi, tarihi ve Çimenlik Kalesi hakkında işitme engeliler için bilgilendirme yaptık. Buraya bundan sonra gelecek ziyaretçilerimizin, özellikle işitme engellilerin bir tercüman ihtiyacı olmayacak çünkü oturdukları zaman izleyebilecekleri, bilgi alabilecekleri bir salon var."

Özbek, engellilerin anlatımdan çok etkilendiğini dile getirerek, "Arkadaşlarımız Çanakkale Savaşını bu kadar detaylı öğrenince çok duygulandı. 'Artık biz de buranın tarihini biliyoruz' dediler. Gerçekten hepsi çok heyecanlıydı. Emeği geçenlere teşekkür ettiler. Böyle bir çalışmada kendilerini düşündüğümüz için çok mutlu oldular" dedi.

-"TCG Nusret"

Haberin Devamı

Nusret Mayın Gemisi'nin orijinali, 1912'de Almanya Kiel'de inşa edilerek, 1913'te Osmanlı Donanmasına katıldı.

Gemi, Çanakkale Deniz Savaşları sırasında, 7-8 Mart 1915'de Erenköy Koyu'na döktüğü sahile paralel 26 mayınla, 18 Mart 1915 Deniz Zaferi'nin kazanılmasında büyük rol oynadı. 1955'e kadar kesintili olarak Türk donanmasına hizmet verdikten sonra görevden çekilen gemi, 1962'de sivil bahriyeye satıldı, 1990'da ise Mersin Limanı'nda battı.

İstanbul'da, 1982'de Taşkızak Tersanesi Komutanlığında inşa edilen Nusret Mayın Gemisi'nin 1/1 ölçülerindeki maketi, Çimenlik Parkı'nda özel olarak inşa edilen platformda sergileniyordu. Geminin girişinde plan ve fotoğraflarla, Nusret'in öyküsü anlatılırken, alt güvertede ise Çanakkale Deniz Savaşı'nın tarihi seyri, panolar ve dijital sunuyla ziyaretçilere aktarılıyordu.

Haberin Devamı

Gemide ayrıca, döneme ait orijinal objeler, Çanakkale Boğazı Mayın Grup Komutanı Nazmi Bey'e ait beratlar, Çanakkale Savaşları ile ilgili Osmanlıca ve Latin harfleriyle yayınlanmış gazeteler sergileniyordu.

Bu eski maket gemi kaldırılarak, 18 Mart 2011'de hizmete giren "TCG Nusret" ile "Tarihe Saygı Projesi" gerçekleştirildi ve kahraman gemi, ait olduğu sularda hizmet vermeye başladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!