Yeni ekonomide Bursa ön planda olacak

Güncelleme Tarihi:

Yeni ekonomide Bursa ön planda olacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2021 16:15

Bursalı ihracatçıların ilk 6 ayda 7,5 milyar dolarlık ihracata ulaştığını belirten BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, salgın koşullarına rağmen Türkiye’nin kalkınma hedefleri doğrultusunda çalışarak, yeni rekorlar kırmaya devam eden ihracatçıları kutladı. Burkay, “Aşı çalışmalarının yaygınlaşması ve ertelenen taleplerin devreye girmesi, Avrupa Birliği pazarının yeniden büyüme ivmesi yakalaması ve tedarik zincirinde bölgesel çözümlerin ön plana çıkması, Bursa gibi üretim merkezi şehirleri yeni ekonomide de ön planda tutacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, koronavirüs salgınının hem toplumsal, hem de iktisadi hayatı derinden etkilediğini söyledi. Küresel ekonomide yakın tarihin en ciddi şokunun yaşandığını dile getiren Burkay, “Üretim, tüketim ve ticaret aynı anda düştü. Gelişmiş ekonomilerin bile hazırlıksız yakalandığı bu süreçte, elde ettiğimiz ihracat başarısı, üretimdeki gücümüze ve ihracatçı kuruluşlarımızın yüksek potansiyeline işaret ediyor. Aşı çalışmalarının yaygınlaşması ve ertelenen taleplerin devreye girmesi, Avrupa Birliği pazarının yeniden büyüme ivmesi yakalaması ve tedarik zincirinde bölgesel çözümlerin ön plana çıkması, Bursa gibi üretim merkezi şehirleri yeni ekonomide de ön planda tutacaktır” dedi.

Haberin Devamı

YENİ REKORLARA DEVAM

BTSO liderliğinde pandemi sonrası döneme en iyi şekilde hazırlanan Bursalı ihracatçıların da ilk 6 ayda 7,5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştığını belirten Burkay, salgın koşullarına rağmen Türkiye’nin kalkınma hedefleri doğrultusunda çalışarak, yeni rekorlar kırmaya devam eden ihracatçıları kutladı. Burkay, devletin üretimi ve yatırımı desteklemeyi sürdürmesi, döviz kurlarında istikrarın sağlanması ve firmaların küresel ticarette değişen trendlere uyum yeteneğiyle yılsonunda 200 milyar dolarlık ihracat hedefine en yüksek düzeyde katkı sağlayan şehirlerden biri olacağına inandığını ekledi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Küresel tedarik zincirlerinde yeniden yapılanma ve öne çıkacak yakından tedarik eğiliminin Bursa gibi güçlü üretim merkezleri için önemli fırsatlar barındırdığını söyleyen Burkay, “Bu sürece en iyi şekilde hazırlanmak için sanayimizden lojistiğe kadar her alanda güçlü bir atılım gerçekleştirmek zorundayız. Bizler de Bursa’da odamızın liderliğinde Küresel Fuar Acentesi, Ticari Safari, Ur-Ge ve kümelenme çalışmalarımız, Türk Ticaret Merkezi’miz ve yurt içi fuar organizasyonlarımızı pandemi sonrası dönemde de sürdüreceğiz. Bununla birlikte firmalarımıza iş görüşmelerini dijital platformda sürdürmeleri adına ‘Smart Expo’ projemizi hayata geçirdik. Dijital dönüşüm kapsamında ayrıca sanal fuarlara dönük çalışmalarımızı da sürdürmekteyiz. BTSO olarak Bursa’mıza kazandırdığımız TEKNOSAB, yeni nesil Ar-Ge ve mükemmeliyet merkezlerini bünyesinde barındıran BUTEKOM, firmalarımızın üretimdeki verimliliklerini ve yetkinliklerini geliştiren Bursa Model Fabrika ve Avrupa’nın en büyük uzay ve havacılık merkezi GUHEM ile Bursa’mızı çok daha güçlü bir geleceğe taşımayı hedefliyoruz. Bu projelerimiz, kentin üretim tecrübesini yeni nesil sektörlerle farklı bir boyuta taşırken, Bursa’mızın katma değerli üretim ve yüksek teknolojili ihracat rakamlarını da yükseltecektir” dedi.

Haberin Devamı

KÜRESEL FIRSATLAR

Üretimde ithalata bağımlılığın azaltılması, ihracat pazarlarının çeşitlendirilmesi ve yüksek teknoloji ihracatın geliştirilmesi konusunda yapılan çalışmaların önemine işaret eden Burkay, yeni gelişmeler ışığında küresel fırsatlara odaklanıp, yerli ve milli hedefler doğrultusunda özellikle sanayi üretiminde dışa bağımlılığı azaltılmış bir yapıya dönmenin gerekliliğini vurguladı. Firmaların da ihraç pazarlarında ertelenen taleplerin karşılanması noktasında hazır olması gerektiğini ifade eden Burkay, “Bu nedenle devletimizin üretim, yatırım, istihdam ve ihracat desteklerini yeni yılda da sürdürmesi kritik önem arz ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

YENİ DÖNEM BAŞLADI

Pandeminin toplumsal yaşamdan sağlık sistemine, üretimden ticari faaliyetlere kadar, küresel ekonomiyi baştan sona şekillendirdiği yeni bir dönemin başladığını belirten Burkay, “Tedarik zincirinde bölgesel çözümlerin ön planda olduğu bu yeni dönem aynı zamanda yapay zeka ve dijital dönüşüm eksenli sektörel uygulamaların önemini daha da artırdı. Endüstri 4.0’a uyumlu altyapısı bulunan, üretim süreçlerinde dijitalleşmeyi önemseyen, uzaktan çalışma iş modeline adapte olan ve tüm bu süreçleri verimli bir şekilde yöneten firmalarımız risklerini minimize ederken, kendilerine de önemli bir rekabet avantajı sağladı” dedi.

KÖKLÜ DÖNÜŞÜMÜN YOLU AÇILDI

Haberin Devamı

İlerleyen süreçte markalaşmanın önemine de değinen Burkay, “Bütün bunlarla birlikte küresel rekabeti, değer zincirinin her halkasında destekleyeceğimiz küresel oyuncularla sürdürmeliyiz. Bu nedenle tasarımcılarımızla sanayicimizi aynı hedef doğrultusunda buluşturarak, markalarımızı büyütmeliyiz. Diğer taraftan Yeşil Mutabakat konusunda yapılan çalışmalar da üretim ve ticaret sahasında köklü bir değişim ve dönüşümün yolunu açtı. KOBİ ölçeğindeki firmalarımızın tek başına üstesinden gelmekte zorlanacakları bu değişimin de kamu tarafından oluşturulacak altyapı ve yenilenebilir enerji kaynaklarına gerçekleştirilecek yatırımlarla desteklenmesi özel sektörümüzün en önemli beklentisidir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!