Yeni çağa odaklandık

Güncelleme Tarihi:

Yeni çağa odaklandık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2020 11:35

Eğitim sisteminin kalkınmaya yönelik olmadığını söyleyen BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, yeni çağın gerektirdiği teknik eleman, Ar-Ge ve dijital mühendis yetiştirme programlarına odaklandıklarını açıkladı. İhracatın da çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Türkay, “Yumurtaları aynı sepete koymaktan vazgeçmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

Yeni çağa odaklandık
Pandemi sürecinde yaşananları dönemsel değil, uzun vadeli değerlendirdiklerinin altını çizen Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, yeni çağın gerektirdiği şekilde teknik eleman yetiştirdiklerini kaydetti. Bu konuyla ilgili iki sınıflarının olduğunu belirten Türkay, “Üyelerimizin insan kaynakları ve teknik elemanların oluşturduğu müfredat ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın da onayı ile Hayri Terzioğlu Lisesi’nde sınıflarımız var. Çağımızın gerektirdiği nitelikte teknik eleman yetiştiriyoruz. Bu, o kadar tutuldu ki tüm Türkiye’ye yayılması isteniyor” diye konuştu.
Ara seviye ile ilgili çalışmalarının bulunduğuna da dikkat çeken Türkay, Uludağ İhracatçılar Birliği (UİB) ile birlikte Ar-Ge mühendisi ve dijital mühendis yetiştirme projelerinin olduğunun altını çizdi. Son 3 yıldır bu projelerin devam ettiğini hatırlatan Türkay, “Yaklaşık 360 saat süren, bin kişinin başvurup, sadece 25 kişinin geçtiği bir çalışma. Eğitimin ardından temel bir Ar-Ge mühendisi yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu işin eğitim kısmı. Bu çalışmayı niçin yapıyoruz? Maalesef eğitim sistemimiz, kalkınma yönelik eğitim vermiyor. Sonuçta sizin kalkınmanız için tüm dünyadaki rakiplerinize göre çok daha yenilikçi, yaratıcı olmanız gerekiyor. Biz de bu nedenle ilk önce eğitimden çalışmaya başladık. İşin temeli bu” diye konuştu.

Haberin Devamı

YENİ ÜRÜNLER GELİŞTİRMEK LAZIM

Yenilikçi ve yaratıcı olmak için önce ekibin o şekilde olması gerektiğini vurgulayan Türkay, “İş sahibi, yatırımcı olarak sizin paranız vardır ama emin olun para önemli değil. Önemli olan akıl kısmı ve bu aklı da yetiştirmeniz gerekiyor. Bu işin temeli yaratıcı Ar-Ge ile yeni ürünler geliştirip, pazarda vazgeçilmez olmanız lazım” dedi.

ESAS PAZAR AVRUPA

Ölçek ekonomisinin önemini vurgulayan Türkay, pazarlar ile ilgili de değerlendirmede bulundu. Orta Asya, Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Afrika’nın değerlendirilebileceğini söyleyen Türkay, “Biz, Avrupa’ya yakınız. Hem çok büyük, hem alım gücü yüksek bir pazar. Bizim bunu değerlendirmemiz gerek. Araya farklı pazarları katabilirsiniz ancak esas pazar Avrupa” diye konuştu.

Haberin Devamı

İHRACATI ÇEŞİTLENDİRMELİYİZ

Nisan ayı ile birlikte hissedilir oranda ihracat düşüşü yaşandığını hatırlatan Türkay, buradaki gerilemeyi otomotiv ana ve yan sanayinin şalterleri indirmesine bağladı. Türkay, “TİM rakamlarında Bursa ve Kocaeli’nin uzun zamandır devam eden ikincilik yarışına tanık olamadık. İki şehirde otomotiv üssü niteliğinde ve bu şehirlerde otomotiv ana sanayilerini takiben yan sanayilerin de şalteri indirmesiyle ihracatta düşüş çok yüksek olmuş durumda. Burada otomotivin belirleyici rolü çok açık. Bu yaklaşım, Kocaeli için de geçerli. Bu durum, bizim ihracat kalemlerini çeşitlendirmemiz gerektirdiğini bir kez daha ortaya koyuyor. Yumurtaları aynı sepete koymaktan vazgeçmeliyiz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

SALGINDAN DERSLER ALMALIYIZ

Bursa’nın üretim yetenek ve imkanlarıyla, tarımın başkentleri arasında yer aldığını söyleyen Türkay, “Özellikle meyvecilikte başarılı ve buraya ağırlık verilebilir. Ayrıca havacılık, uzay ve tıp endüstrisinde de üretim ve ihracat yapar konuma getirilmelidir. Bu salgından, bu anlamda da dersler almalıyız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!