Vaatlerini 6 başlıkta açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Vaatlerini 6 başlıkta açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2019 10:00

Cumhur İttifakı AK Parti Büyükşehir Belediye başkan adayı Alinur Aktaş, kentin farklı dinamikleri ile görüşüp, çalışma yaptıklarını söyledi. Vaatlerini 6 başlıkta topladıklarını açıklayan Aktaş, bunları ulaşım ve trafik, kentleşme ve çevre, turizm, yerel ekonomik hayat, sosyal hayat ve eğitim, kültür-sanat ve spor olarak sıraladı.

Haberin Devamı

- ULAŞIM VE TRAFİK

Vaatlerini 6 başlıkta açıkladı

Merinos’taki Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda projelerini açıklayan Cumhur İttifakı AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Alinur Aktaş, projelerde aslan payını ulaşımın aldığını açıkladı. Kentin hızla büyüdüğünü belirten Aktaş, “Bursa 4’üncü büyük nüfus ve 2’nci büyük ticaret şehri. Sahip olduğumuz özelliklerin farkındayız. Bu gerçekten hareketle 2035 ulaşım master planı hazırladık” dedi.

OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Sahada drone çekimleri, hafta içi ve hafta sonu, tatil, bayram, resmi günler her an göz önüne alınarak bir çalışma yaptıklarını açıklayan Aktaş, kentin paydaşlarıyla paylaşımda bulunduklarını ve son olarak büyükşehir belediyesi meclisinde tüm siyasi partilerinin destek ve katkılarıyla oy birliğiyle kabul edildiğini kaydetti. Bursa’ya 2 yıl içinde trafiği ana gündem maddesi olmaktan çıkaracaklarını vaat eden Aktaş, “Emek-Arabayatağı hattı 17,8 kilometre, 20 istasyon ve günde 104 bin yolcu taşıyor. Kestel-Üniversite hattı 30,9 kilometre, 32 istasyon ve günlük 180 bin yolcu taşıyor. 2 aydır sinyalizasyon optimizasyonu yapıyoruz. 3,75 dakika zaman aralığı 2 dakikaya düşüyor. Araçlar daha sık gelecek ve daha kaliteli ulaşım imkanı olacak. Yeni bir hat yapmış gibi yüzde 60 verimlilik sağlayacağız. Bu iki hatta 284 bin yolcu taşırken, yeni uygulamayla 1,5 yıl sonra 2020 temiz 460 bin kişiyi taşıma imkanına sahip olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

REVİZYON YAPILDI

Terminal hattında bir takım sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Aktaş, burada yaşanan sorunların revizyona gitme imkanı verdiğini açıkladı. Müstakil hattı mevcut hatta entegre ettiklerini belirten Aktaş, “Terminal-Kent Meydanı raylı sistem hattı 8,2 kilometre 11 istasyon. Taşıyacağı yolcu 47 bin civarı. Mevcut hatta bağlanınca rantabl olacak. Projelendirme bitti” şeklinde konuştu.
Bu yılın ikinci yarısında bin 355 yataklı şehir hastanesinin devreye gireceğini söyleyen Aktaş, şehrin her noktasından raylı ulaşımı temin için 2019’un ikinci yarısında bitirilmesi düşünüldüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

Vaatlerini 6 başlıkta açıkladı

RAYLI ULAŞIM

Yüksek hızlı trenin Bursa ile buluşacağını dile getiren Aktaş, “Eskişehir, Ankara, Konya, Sivas, Türkiye’nin 4 bir tarafıyla hızlı trenler marifetiyle buluşmuş olacak. Bursa’daki bitiş noktasını göze alıp, tamamen raylı sistemle, hızlı trene ulaşımı temin için planlamamızı yaptık. Emek’te biten hattı, şehir hastanesi ile buluşturacak olan 5.5 kilometre 4 istasyon bu dönemde devreye girmiş olacak” dedi.

‘ÜNİVERSİTE HATTI’

Görükle’de yaklaşık 70 bin nüfusun bulunduğunu söyleyen Aktaş, burada şehir ile kopukluğun giderileceğini açıkladı. Kesintisiz ulaşım için hattı üniversiteden Görükle’ye uzatacaklarını belirten Aktaş, “Hem üniversiteli kardeşlerimizin, hem Görükle Mahallesi’ndeki vatandaşlarımızın Bursa’mızın her noktasına ulaşabilmesi adına 3 kilometre 2 istasyonlu hattı, devreye koymuş olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

TARİH ADALARI AYAĞA KALKACAK

Bursa’nın hak ettiği ulaşıma geçmek ve geçmişte yapılanları toparlamak adına aslan payının ulaşımda olacağını vurgulayan Aktaş, “Yıllardır Yıldırım ve Osmangazi Metrosu diyoruz. Gece gündüz demedik, Bursa’nın özellikle Yıldırım ve Osmangazi’nin tarihi bölgelerimizin kurtarıcı olacak, gerçek hüviyetine getirecek olan 28.2 kilometrelik hattımız Gürsu’dan başlayıp, tamamı yer altı olan 23 istasyonu Değirmenönü, Otosansit, Esenevler, Mesken, Yeşilyayla, Heykel, Ulucami, Hanlar Bölgesi, Kültürpark ve devamında Acemler’den güneybatıya Demirci, Çalı, yeni gelişim bölgesine gidecek olan yeni hattımız olacak. Cumhurbaşkanı’na yürekten teşekkür ediyoruz. Toplantılarda defalarca ifade ettik. Ziyaretleri sonrasında özellikle ifade ettim. Metro hattı olmazsa olmaz. Tarih adalarını ayağa kaldıracak önemli çalışma” diye konuştu.

Haberin Devamı

CADDE ŞAŞALI GÜNLERE DÖNECEK

Doğu-Batı akslarında çalışmalarının olduğunu söyleyen Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Demirtaş çok yoğun mahallemiz. Organize sanayi bölgesi çok aktif sanayilerden birisi. Demirtaş’tan başlayıp, FSM’den geçen 20,2 kilometre 17 istasyon 104 bin yolcu taşıma kapasitene sahip. İstanbul Caddemizin eski şaşaalı günlere dönmesi adına bunun iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum. BTSO’nun özel ilgilendiği TEKNOSOB bizim yük akımız. Görükle’deki hattımızın Kızılcılık ve Başköy’e sağlıklı şekilde ulaşımı kaçınılmaz bir gerçek. Burası, 6 kilometre ve 6 istasyondan oluşan yeni hattımız.”

Vaatlerini 6 başlıkta açıkladı

Haberin Devamı

ACEMLER’E UYGULAMALI KAVŞAK

Kestel Uludağ OSB sahada tüm araştırmaları yaptıklarını söyleyen Aktaş, saat gibi işleyen sistem haline nasıl dönüştürmek için çalıştıklarını kaydetti. Acemler’in önemine de değinen Aktaş, birçok yolun birleştiği tek nokta olduğunu hatırlattı. Şu haliyle 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü’nden yüzde 12 daha fazlası aracın buradan geçtiğini ifade eden Aktaş, “Burayı göz önüne alıp, sistemin karmaşık hale geleceği kaçınılmaz gerçek. Direksiyonel kol uygulamalı kavşak, çok küçük kamulaştırmalarla hemen seçim sonrası girişeceğimiz konu. Tüm sayımlarda sağlıklı bir işleyişin ortaya çıkacağını göreceğiz” dedi.

ALTERNATİF OLACAK

İzmir ve Ankara Yolu’na yan yol uygulamaları yapılacağını söyleyen Aktaş, stadyum bağlantı yolları, Hayran Caddesi genişleme çalışmaları, Acemler ana aksın sağlıklı bir şekilde Yakındoğu Çevre Yolu’na bağlantı çalışmaları, 11 Eylül Bulvarı düzenlemeleri ile trafiğe destek vereceklerini açıkladı.

SAYI ARTACAK

Nilüfer’de giderek artan bir nüfus bulunduğunu belirten Aktaş, Nilüfer ve Bursa OSB’nin ağır tonajlı araçlı sirküle olduğu bölgelerin yeni yollarla çevre yoluyla şehir hastanesiyle en kısa sürede buluşturacaklarını kaydetti. Aktaş, bisiklet ve yürüyüş yolları olan önemli bir uygulama yapacaklarını açıkladı. Akıllı kavşak sayısının artacağını dile getiren Aktaş, ilçeler dahil 59 yeni akıllı kavşağı devreye koyacaklarını kaydetti. Katlı mekanik otoparklar, bisiklet yolları, park et - devam et, taksi duraklarının yenilenmesinin de devam edeceğini vurguladı.

Vaatlerini 6 başlıkta açıkladı

2- KENTLEŞME VE ÇEVRE

İnsanı merkez alan tarih, kültür, tabiat odaklı değerlere yakışan Bursa vaat ettiklerini söyleyen Aktaş, 1/100 binlik planın bu işin anayasası olduğunu kaydetti. Riskli yapıları kabul etmediklerini vurgulayan Aktaş, silueti bozan binaların bu anlayışın içinde olduğunu dile getirdi. Hanlar Bölgesi’nde tarih ve kültür adaları oluşturduklarını belirten Aktaş, “Metro devreye girdiğinde hem Ulucami’yi, hem hanlar, hem de hisarı gerçek manada değerine ulaştıracağız. Turizmdeki en büyük kozlarımızından biri olacak” diye konuştu.

ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETECEĞİZ

Jeotermalle ilgili çalışmanın kente değer katacağını söyleyen Aktaş, Hamitler Çöplüğü’nün botanik parka dönüşeceğini, kentin iki tarafına çöp depolama alanı kurulacağını ve enerji elde edileceğini kaydetti. 33 farklı mahallede altı otopark, üstü yaşam alanı şeklinde uygulama yapacaklarını açıklayan Aktaş, Mudanya Stadı’nın buna örnek olacağını söyledi. Hurdacıları batı ve doğuda belirlenen noktalara taşıyacaklarını belirten Aktaş, terminal arkasında 86 dönümde farklı bitki uygulamalarının olacağı çeltik tema parkı kurulacağını ifade etti. Atatürk Stadyumu’nun millet bahçesi olacağını duyuran Aktaş, 40 dönüm alanda 400 araçlık otoparkının inşa edileceğini ve millet kıraathanesi yapılacağını kaydetti. Çim kayağı tesisine eğlence parkı yapılacağını belirten Aktaş, yeşil şehir adına önemli adım olacağının altını çizdi.

3- TURİZM

Vaatlerini 6 başlıkta açıkladı

Bursa’nın hak ettiği değeri elde etmesi için çalıştıklarını belirten Aktaş, turizm hedefinin bakan 70 milyar dolar olarak revize edildiğini hatırlatarak, “Bursa olarak ciddi pay alabiliriz. Termal, inanç, tarım, sanayi, kongre turizmine alanlar var. Ekonomik zenginlik paylaşılacak. 1,9 geceleme ortalamamızı 4’lere taşımamız lazım. Osmanlı şehriyiz, farklı medeniyetlerin hala izlerini taşıyan şehiriz. Yeme kültürü, sosyal kültürel yapı, tarihsel özelliklerin tamamı turizm çatısı altında bütün dünya ile buluşturmanın derdindeyiz” dedi.

CİTTASLOW’A 5 ADAY

Mudanya, Güzelyalı ve Kumyaka Marinaları’nın oluşturulacağını söyleyen Aktaş, Tirilye’nin ayağa kaldırılması için çalışacaklarını belirterek, Gölyazı’da altyapı bitirdiklerini, üstyapı çalışmalarının devam ettiğini, ciddi bir turizm markası olması için çalışacaklarını altını çizdi. Dağyenice günübirlik ve karavancıların misafir olacağı doğayla uyumlu alanlar oluşturulacağını ifade eden Aktaş, Suuçtu, Tümbüldek Kaplıca, Kestel Saitabat Şelalesi ile ilgili yol çalışmaları yaptıklarını vurguladı. Dağ yöresine yönelik çalışmalardan da bahseden Aktaş, İznik, Büyükorhan, Keles, Harmancık ve Orhaneli için sakin şehir anlamına gelen cittaslow başvurularının olacağını aktardı. İznik’i tekrar ayağa kaldıracaklarını ifade eden Aktaş, Karacabey’de çalışmaların devam ettiğini dile getirdi. Gemlik’e marine yapılacağını belirten Aktaş, Uludağ’ın günübirlikçilerin de yararlanabileceği yatırımların yapılacağını kaydetti.

4- YEREL EKONOMİK HAYAT

Bursa’nın ekonomiye değer katan insanların şehri olduğunu belirten Aktaş, “İş insanlarımıza destek vermek, boynumuzun borcu. Zenginleşen ve zenginliğini vatandaşla paylaşan Bursa vaat ediyoruz. İnovasyon parkı, lojistik üssü çalışmalarımız var. Ev hanımlarının ev ekonomisine katkıda bulunmasını sağlayacağız. Zeytini markalaştıracağız. Kestel, Orhaneli ve İnegöl’ü ahududu üretim merkezi olacak” dedi.

5- SOSYAL HAYAT VE EĞİTİM

E-spor merkezi açacaklarını söyleyen Aktaş, yaşlı yaşam külliyesini hayata geçireceklerini belirterek, çocuk ve yaşlıları kreşte buluşturacaklarını açıkladı. Turizm ve gastronomi meslek lisesi, kamp merkezleri, defin hizmet merkezleri, okul iyileştirme çalışmaları ve yeni öğrenci yurtlarının da çalışmaları arasında yer aldığını açıkladı.

Vaatlerini 6 başlıkta açıkladı

6- KÜLTÜR, SANAT VE SPOR

Kültür, sanat ve sporda değerlerine sahip Bursa vaat ettiklerini ifade eden Aktaş, spor alanında şampiyonluk yaşandığını hatırlatarak, “Mevcut açık hava tiyatromuzu yeniliyoruz. Uyumayan kütüphaneler geliyor. Setbaşı Kütüphanemizi revize ettik. Görükle’ye yenisi geliyor. İpekyolu Film Festivali, 9-10 yıldır icra etmiyoruz. Bu şehri Türkiye’ye dünyaya tanıtmanın en önemli yolu, önemli organizasyon olmalı. Türkiye, dünya ile buluşmak adına önemli araç. 2026 fetih ve kültür ajansı kurduk. 7 yıl sonra 700’üncü kuruluş yıldönümümüz. Törenlerin devlet töreniyle kutlanmasını istiyoruz. 18 Mart’ta Şehitler Günü’nde anıtımızı dikiyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!