Tüketiciler korunmalı

Güncelleme Tarihi:

Tüketiciler korunmalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2021 14:55

BTSO Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler, işletmelerin yakın zamanda açıldığını hatırlatarak, borçlarla karşı karşıya olduklarını söyledi. Gıda fiyat artışlarının yanı sıra genel giderlerin de yükseldiğini ifade eden Güler, devlet tarafından desteklenmeleri gerektiğini savundu.BESOB Başkanı Arif Tak, piyasada anormal zamların yaşandığını belirterek, bu konuda denetimlerin yetersiz, kişilerin de fırsatçılık yaparak, insafsız yaklaştıklarını söyledi. Bu konuda ilgili STK’ların bir araya gelmesi gerektiğini savunan Tak, tüketicinin korunması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

ZOR DURUMA SOKUYOR

Tüketiciler korunmalı
İşletmelerin açılalı yaklaşık 2,5 ay olduğunu anımsatan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı Turgay Güler, bugüne borçlu geldiklerini hatırlattı. Şu anda işlerin normal seyrinde devam ettiğini söyleyen Güler, teşvikler bittiği için gider kalemleri ile baş başa kaldıklarını kaydetti. Muhtasar, SGK, elektrik, doğalgaz gibi sabit giderlerin kendilerini zorladığını dile getiren Güler, gıda fiyatlarındaki değişkenliğin de kendilerini güç duruma soktuğunu ekledi. Güler, “Alkol firmalarına zam yapmayın dedik, yaptılar. Un, şeker, yağ her gün zam geliyor. Eskiden unun yarısı dışardan geliyor, dolarla ilgili diyorlardı. Dolar yükselmediğinde de zam oluyor. Bu neyle ilgili? Bu da büyük distribütörlerin genel giderlerinin yükselmesi ile alakalı. Tek satıcı. Dinlemiyor ki seni. Ya alacaksın ya kapatacaksın dükkanını. Kapatamadığımızdan mecbur onun yaptığı zamlara itaat ediyoruz. Aynı zammı müşteri veya bayiye yansıtmak asla mümkün olmuyor” dedi.

Haberin Devamı

BÜYÜKLER GENEL GİDERİM ARTTI DİYOR

Dövizin yükseldiğini söyleyenlerin düşüş olduğunda da zam yaptığını söyleyen Güler, “Benim genel giderim arttı diyor. Bakıyorum benim de artmış. Geçtiğimiz yıl 700-800 lira SGK öderken, şimdi 1433 lira ödüyorum. Elektrik 3 binden 7 bine çıkmış. Yani bu genel giderlerin bir düzenlenmesi lazım. Özellikle önümüz kış. Bu sigara yasağı tabiki olması gereken bir yasaktı. Kesinlikle katılıyorum. İşletmeciler, sokakta müşterilerini ısıtmaya çalışıyorlar. Doğalgaz o kadar pahalı ki kış geldiğinde elektrik ve doğalgaz masrafımız ikiye katlanacak” diye konuştu.

HİZMET SEKTÖRÜNE TEŞVİK AÇIKLANMALI

Devletin hizmet sektörüne dönüp, teşvikler açıklaması gerektiğini ifade eden Güler, gelen zamlardan etkilenmemeleri için korunmaları gerektiğini savundu. Güler, tüketicilerin de enflasyon karşısında ezildiğini kaydetti.

DEVLETİN DESTEKLEMESİ GEREKİYOR

Haberin Devamı

Bu zamlarla bu kışın kabus olarak geçebileceğini dile getiren Güler, “Tüketici, kendi ekonomisini düzeltmek için haklı olarak elini ayağını tüketmekten çekecek. O zaman bizler yine zarar eder pozisyona geleceğiz. Burada devletin desteklemesi gerekiyor. Biz, her gün zam yapamıyoruz ki bu çorbaya, yemeğe, poğaçaya, simide… Kira giderim bir şekilde duruyor ama elektrik, su, doğalgaz, sigorta, muhtasar, iletişim katlanarak geliyor, yetişmiyor” dedi.

ARACILAR SIKINTI YARATIYOR

Tüketiciler korunmalı
Anormal zamlar olduğunu söyleyen Bursa Esnaf ve Sanatkarları Odası (BESOB) Başkanı Arif Tak, hükümete ve özellikle Ticaret Bakanlığı’na burada görevler düştüğünü kaydetti. Denetimleri yapıp, sıkıntılı ortamdan bu milleti kurtarması gerektiğini söyleyen Tak, “Başka çaresi yok bunun. O bakımdan bunu hep birlikte göğüsleyip, hükümete de yardımcı olmak durumundayız. Burada tüketici sıkıntı çekiyor. Üretici de ürettiği malı tam fiyatına satamıyor. Aracılar burada sıkıntı yaratıyor. Esnaf ve sanatkarlar olarak biz de hükümetin yanında oluruz. Her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumuzu ifade ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

FIRSATÇILIK OLUYOR

Ahi kültürü ve esnaf ahlakının önemine işaret eden Tak, bunlardan birisi olmayınca topal kaldığını kaydetti. Fırsatçılığın arttığını vurgulayan Tak, “Örnek vermek gerekirse, bir şişe kolonya 5 TL. ‘Bugün satabilirim’ diyor ve 15 TL’ye satıyor. Yüzde 150-200 gelen zamlar var. Hepimiz yaşıyoruz bunları” diye konuştu.

DENETİM YETERSİZ VE İNSAFSIZLIK VAR

Denetim yetersizliğinin yanı sıra insafsızca yaklaşım yaşandığını dile getiren Tak, “İnsanlarımız kanaatkar olmuyor. Aldığı fiyatın üstüne zammını koyuyor. Keşke ölçüler nispetinde zamlarını koysalar ama anormal zamlar meydana geliyor” şeklinde konuştu.

NEREYE KADAR GİDECEK?

Esnaf ve sanatkarların temsilcisi olduğunu hatırlatan Tak, “Hiçbir yerde etiket yok. Biz bunları, Erdem Saker zamanında çok iyi oturtmuştuk. Temsil ettiğimiz kesim bu konuda çok can yakacak durumda değil. Daha çok büyük işletmeler, aracı olanlar… Daha çok onlar yapıyorlar bu işi. Tüketicileri korumak onlara yararlı olmak lazım. Bu, nereye kadar gidecek? Gitmemesi lazım. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu konuda derdi var. ‘Enflasyonu durduramadık’ diyor. Enflasyon da ayrı bir konu” dedi.

Haberin Devamı

TÜKETİCİLERİ KORUMALIYIZ

Çözüm üretmek için birlikte hareket edilmesi gerektiğine işaret eden Tak, “Esnaf ve sanatkarların, ticaret sanayi odalarının, borsaların bu işin içinde olması lazım. Görecekler ikna olacaklar. Güçleri ortaya koyup, tüketicileri hep birlikte korumak gerekiyor. Birliğimizi beraberliğimizi bozmayalım. Bütün mesele burada” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!