Tedbirleri uygula virüsü sıfırla  

Güncelleme Tarihi:

Tedbirleri uygula virüsü sıfırla
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2020 22:26

Küresel salgına dönüşen koronavirüs ülkemizde de kendini yoğun şekilde gösteriyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, atlatabilmemiz için birlik ve beraberlik içinde kurallara uyarak hareket etmemiz ve uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Bu zor günlerde Hürriyet Bursa olarak iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle koronavirüslü yaşam hakkında kısa sohbetler gerçekleştirdik ve bir yazı dizisi hazırladık. Birlikte başarmak dileğiyle.

Haberin Devamı

 

OPERATÖR DR. EVRİM AYDIN: KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI

Tedbirleri uygula virüsü sıfırla
Tüm dünya olarak olağanüstü günlerden geçmekteyiz. Bu dönemde bazı şeyler önemini yitirirken, hayatımızda önemsemediğimiz çok şeyin de yaşamsal öneme sahip olduğunu kavradık. Dünyanın sadece insanlara ait olmadığını; hayvanlar, bitkiler, denizler, göller, ormanlar, tümüyle bir bütün olduğunu, tüm bunlar arasında muazzam bir denge olduğunu ve bu dengenin bozulmasının çok ciddi ve geri dönüşümsüz sonuçlar doğuracağını gördük. Temel tıbbın yaşamsal önemini, aşılanmanın bizi salgın hastalıklardan koruduğunu ve bunun toplum sağlığı için çok önemli olduğunu öğrendik. Aşı karşıtlığının bir halk sağlığı sorunu olduğunu kavradık. Türkiye’deki sağlık sistemimizin çok iyi durumda olduğunu, hastanelerimizin, doktorlarımızın, hemşirelerimizin dünya standartlarının üstünde işler başardığını gördük.

Haberin Devamı

DAYANIŞMANIN ÖNEMİNİ KAVRADIK

Dayanışmanın önemini, tüm meslek erbabının çok önemli olduğunu, a dan z ye hepimizin birbirimize ihtiyaç duyduğumuzu kavradık. Toplum olarak bir bütün olduğumuzu, bireysel olarak yaptığımız tüm iyi ya da kötü şeylerin tüm topluma mal olduğunu gördük. Bu salgından kurtulmamızın birkaç yolu var; Covid-19 aşısının bulunması, hastalığa karşı etkin ilaçların bulunması, ya da virüsün mutasyona uğrayıp bulaştırıcılığının azalması. Tüm bunlar olana kadar toplumda virüsün yayılmasını önlemek için bireysel olarak izolasyonumuza dikkat etmeliyiz, zorunlu olmadıkça evimizden çıkmamalıyız, çıkmak zorunda isek mutlaka maske takmalıyız ve insanlarla mümkün olduğunca aramızda güvenli mesafeyi korumalıyız, sık sık ellerimizi yıkamalıyız.

UYKUMUZA DİKKAT ETMELİYİZ

Bağışıklığımızı güçlendirmek için beslenmemize çok dikkat etmeliyiz, basit karbonhidratlardan kaçınmalı, protein ağırlıklı beslenmeliyiz, probiyotik ihtiva eden; ev yapımı yoğurt, kefir gibi gıdalara diyetimizde yer vermeliyiz. Günlük vitamin ihtiyacımız için mevsiminde olan meyve ve sebzeleri düzenli olarak tüketmeliyiz. Uykumuza dikkat etmeliyiz, iyi uyumak bağışıklığımızın korunması için önemlidir.

Haberin Devamı

DÜZENLİ EGZERSİZ ÖNEMLİDİR

Düzenli egzersiz yapmak ta bağışıklığımız için son derece önemlidir. Son olarak branşımla ilgili gebe hastalara iyi haberler vermek istiyorum; son yapılan çalışmalar gösterdi ki gebeler Covid-19 enfeksiyonunu aynı yaşta gebe olmayan erişkin kadınlarla aynı şiddette, yani hafif ve çoğunlukla farkında olmadan geçiriyorlar. Enfeksiyon anne karnında bebeğe bulaşmıyor, herhangi bir sakatlığa yol açmıyor. Enfeksiyon, doğum zamanlaması ve doğum şekli ile ilgili hiçbir değişikliğe yol açmıyor. Gebelerin de herkes gibi hastalıktan korunmak için önerdiğim genel önlemlere uymaları gerekiyor.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR

Kronik hastalığı olan, obez olan, organ transplantasyonu yapılmış gebeler tüm enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi normal popülasyona göre daha fazla risk altında olduklarından ekstra izolasyonlarına dikkat etmeliler. Gebelerin rutin muayenelerini aksatmamaları önemlidir. Herkese sağlıklı günler dilerim

Haberin Devamı

TUĞBA ŞEN: İŞ İNSANI

Tedbirleri uygula virüsü sıfırla
Dünya’nın ‘Dünya Varmış’ dediği bu günlerde, insanların sorgulama sürecine girdiğini görüyoruz. Öyle bir dünyada yaşıyorduk ki; herkes kendi imkanları doğrultusunda farkındalığını unutmuştu. Farkında olmadan yaşıyorduk hayatı.

AİLELERİN GÖREVİ BÜYÜK

Bugünlerde en çok duyduğum kelime ‘Meğer’ olmaya başladı mesela... Eş ve anne olarak konuya baktığımda; evimizde paylaşımcı olmak, neler üretebildiğimizi görmek, dayanışma içinde sevgi ve saygımızı korumak bizi daha da güçlendirdi. Tabii ki sınav yılı olan çocuğumun bu salgına denk gelmesi ve bütün çocukların konuya maruz kalması çok üzücü. Psikolojik tahribatlara sebebiyet vermemesi için biz anne ve babalara büyük görev düşüyor. Özellikle sağlık çalışanlarının çocuklarıyla, uzaktan da olsa irtibat halinde olmamız gerektiğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

GÖNÜLDEN ALKIŞLIYORUM

Bu yıl çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını bu şartlarda kutlamalarından içim buruk olsa da; aileler ve okul online imkanlarla, onlara bu coşkuyu yaşatabildiğimiz içinde mutluyum. Sağlıkçılarımızla birlikte öğretmenlerimizin emeğini de gönülden alkışlıyorum.

DEĞİŞİM GELİŞİMDİR

Gelelim işletmeci olarak konuya nasıl baktığıma... ‘Değişim gelişimdir’ inancında olan biri olarak, esnafın bu değişimde çok yara aldığını görüyorum. Maalesef bir çok işletme kapılarını kapatmak zorunda kaldı. Dünya genelinde tüm ekonomik dengeler yer değiştirirken muazzam bir belirsizlik ortaya çıktı. “Ben bu belirsizlik sürecinde; gelişmek için, değişime tüm gücümüzle ayak uydurmamız gerektiğini düşünüyorum.” Hayatta kalabilmek, ayakta durabilmek ve yol alabilmek için değişen dünyanın kurallarına sakin olup uymamız gerekiyor. Çünkü artık çok iyi biliyoruz ki; kurallara uyduğumuz sürece ayakta ve hayatta kalabiliyoruz. Uymazsak bu sıkıntılı süreci uzatmış oluyoruz.

Haberin Devamı

HAYAT SEÇİMLERDEN İBARET

Sonuç olarak; her zaman söylediğim gibi, “Hayat seçimlerden ibaret...” Dünyada taşların yerine oturması için; din dil ırk farketmeksizin herkesin seçimini, değişen dünya kurallarına uymaktan yana olmasını diliyorum. Umarım değişen dünyada, gelişen bireyler olarak sağlıkla yaşayalım ve lütfen zorunlu olmadıkça evde kalalım...

MELTEM SAY: MUTLU BİR KARE İŞLETMECİ

Tedbirleri uygula virüsü sıfırla
Adımızın hakkını şu süreler veremiyoruz çünkü herkesin stres ve kaygıları yüzlerine yansımış durumda. Daha bundan 3-4 ay önce Amerika, İtalya başta olmak üzere bir çok turistik ülkelerde balayı çiftlerimizin fotoğraflarını çektim ve her yıl yurt dışı çekim talepleri giderek artıyordu. 2020 içinde gerek şehir dışı gerek yurt dışı bir yıllık planlarımız çoktan hazırlanmıştı bile. Şaşkınız. Ne ara bu seviyeye geldik ben ülkemizde bu denli beklemiyordum. Her zaman B planımızı hayatımızın bir kenarında bulundurmamız gerektirdiğini öğretti bize bu durum.

DÜĞÜNLERİ ETKİLEDİ

Tüm işlerimiz ertelendi. Herkesin aklında şu kaygı “Düğün yapabilecek miyiz? Oturma planından, eğlence kısmına kadar nasıl bir yol izlenicek?” Haklılar. Kimseyi mağdur etmeden bir standart çizilmesi gerekiyor. Bizlerde şuanda telefon üzerinden bu konularda bilgilendirmeler ve tavsiyeler veriyoruz. Bir çok çiftimiz nikah tarihini askıya aldıkları için bir süre sonra işler düzene girdiğinde sonbahar-kış düğünlerinin artacağını ve çok yoğun bir program izleyeceğimizi düşünüyorum.

İŞİMİZİN ÖNEMLİ PARÇASI MOTİVASYON

Çiftlerimizin kaygıları çok fazla ve bu yüzlerine, birbirlerine olan samimiyetlerine bile yansıyor. Bu durumda bize çok iş düşüyor. %100 motivasyon ve çekimleri eğlenceli bir hale getirerek onları “o an”da kalmalarını sağlıyoruz. Çekimlerimizi şimdilik sadece Stüdyo ve Dekoratif bahçemizde sosyal mesafe ve hijyenik kurallara göre devam ettiriyoruz.

ALIŞKANLIKLARIMIZI DEĞİŞTİRECEĞİZ

Hiç bir zaman umudumu yitirmedim. Her karanlığın bir aydınlığı olacaktır. Bundan sonra her şey değişebilir. Ben yüksek teknoloji aşığı bir insan olarak dijital dünya ile daha çok içiçe olacağımızı gelecekte her türlü hizmeti internet üzerinden sağlayacağımızı düşünüyorum. Bu yüzden işletmeciler olarak gündemi ve teknolojiyi yakından takip etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

SERPİL BİLGİÇ: ES’VİE Kişisel Yaşam Kompleksi Genel Müdürü

Tedbirleri uygula virüsü sıfırla
Son zamanlar da tüm dünyayı ve dolayısıyla güzel ülkem Türkiyemize bulaşan Covid-19’un olumsuz etkilerini en kısa zamanda atlatacağımızı biliyor ve bu zamanlarda sporun öneminden bahsetmek istiyorum, Sağlık, beden, ruh, psikolojik gibi insan üzerinde en etkili bir etkinliktir, spor kısacası hayattır. Spor yapma alışkanlığı kazanmak için öncelikle kendinizi spora hazırlamalısınız. Sporu bir görev olarak değil severek yapmalısınız. Aksi halde her gün spor yapmak sizin için eziyet olabilir. Kendinizi öncelikle psikolojik olarak spora hazırlamanız gerekir. Spor aslında vücudun her noktasına farklı şekilde yarar sağlamaktadır.

TANSİYONU DÜZENLER

Öncelikle akciğerlerin güçlenmesini sağlayarak kalp ve damar rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir. Hem psikolojik hem de fiziksel olarak kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Depresyona karşı bir kalkan görevi görür. Diyabet ve obezite rahatsızlıklarına karşı büyük etki gösterir. Kan şekerini düzenler, kolesterol ve tansiyonu düzenler. Ayrıca, kemik ve kas dokusuna da iyi gelerek, vücudun direncinin artmasını sağlar. Özellikle kış aylarında her türlü rahatsızlığa karşı bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

EVDE NELER YAPMALIYIZ

Yediklerimize dikkat etmeli sınırı aşmamalıyız, evde veya bahçenizde kısa kısa fakat sürekli hareket etmeliyiz, kendiniz için egzersiz yapmalı ve detoks yapmanızı veya temin etmenizi tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim…

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!