Sigaradan kurtulmanın tam zamanı

Güncelleme Tarihi:

Sigaradan kurtulmanın tam zamanı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2020 09:37

Benim gibi ömründe hiç sigara kullanmamış birisi için “Sigarayı bırakın” demekten daha kolay bir önerme olamaz. Sigara kullanımı, özellikle ramazan ve COVID-19 pandemisi sırasında hiçbir koşulda önerilmez.

Haberin Devamı

Koronavirüs solunum yollarını etkileyen bir hastalıktır. Ağır vakalarda solunum yetmezliği ve akciğer organ yetmezliği gelişir. Ölüme neden olan da daha çok bu durumlardır. Sigara bilindiği üzere en çok akciğerlerimizi etkiler. Sigara içenlerin akciğerlerinde içilen sigara miktarı ve süresine göre değişken olmakla birlikte hasar gelişir. Hastalığın sigara içenlerde daha ağır seyretmesinin temel nedeni budur. Sigarayı azaltmak bu riski azaltmaz.
Koronavirüs (COVID-19) pandemisi sırasında sigara kullanımının durumu ağırlaştırdığına dair bilgiler salgının ilk çıktığı andan bu yana gündeme getirilmişti. Zaman ilerledikçe yapılan bilimsel çalışmalar bu konudaki kanıtları güçlendirmektedir. Konu ile ilgili yapılan bir çalışmada sigara kullanan hastalarda hastalığın olumsuz gidişatı ve olumsuz sağlık sonuçları kullanmayanlara göre daha fazla görülmektedir. Bunun nedenlerini tahmin etmek hiç de zor olmasa gerek…
Sigara içmek bağışıklık sistemini bozar, bu durum hastalıkla mücadeleyi zorlaştırır.
Sigara içen COVID-19 hastaları kalp ve kanser gibi hastalıkları olduğunda bu hastalıklara bağlı olumsuz durumlar daha yüksektir.
Sigara içen kişilerin akciğer kapasitesi düşmektedir.
Sigara içen kişilerin akciğerlerinde biriken salgı (mukus), normalden daha “kalın” olmasından dolayı akciğerlerin tıkanmasına neden olur ve iltihap oluşumu için zemin hazırlar.
Ayrıca sigara kullanan kişilerin el-ağız teması nedeniyle COVID-19’u bulaştırma riskleri daha fazladır. Örneğin; sigara içmek kişilerin parmaklarının (ve muhtemelen kontamine olan sigaraların) dudaklarla teması nedeniyle virüsün ellerden ağza bulaşma riskini artırmaktadır.
Bu ve benzeri örnekler artırılabilir. Tek çözüm sigaranın bırakılmasıdır.

Haberin Devamı

İFTARDAN SONRA ÜST ÜSTE SİGARA İÇMEK  

Tiryakiler, günü sigaradan uzak geçirdikten sonra iftarla birlikte tüm açlığına rağmen yemekten önce bağımlı olduğu nikotini alabilmek için sigaraya sarılabiliyor. Hatta üst üste sigara yakılabiliyor ve bu durumun sağlık üzerindeki olumsuz etkileri saymakla bitmiyor: Sigara kişinin kan basıncında ve kalp hızında ani yükselmeye neden oluyor, kalp krizi ve beyin kanaması riski ciddi oranda artıyor. Beyin hızla uyarılıyor; baş dönmesi, gözlerde kararma, bulantı, gözlerde yaşarma, mide asiditesinde artış gibi semptomlar görülebiliyor.  

ELVEDA SİGARA

Haberin Devamı

Ramazanın son çeyreğine girerken bu süre sigarayı bırakmak isteyenler için çok büyük bir fırsat .
Sigarayı bırakmayı daha önce denediniz ve başaramadıysanız ama oruç tutarak bütün gün sigara içmemeyi başarabiliyorsanız, bedeninize tam bir sağlık hediye etmenin zamanı gelmiştir belki de!
Dünyadaki tüm Müslümanları, kötü ve zararlı alışkanlıklardan uzaklaştıran ve arındıran kutsal ramazan ayı, bu kez nikotinin esiri olup hem kendilerinin hem yakınlarının hayatını tehlikeye atan sigara bağımlılarının kurtarılması için iyi bir fırsattır. Ramazan tüm yönleriyle insana durmadan kazanımlar sağlayan bir aydır. İnsanı kötü düşüncelerden, karamsar tablolardan, günlük kırılmalardan kurtarır. Coşkun arzuların iradeli binicisi haline getirir insanı. On dakikada bir sigara içmezse çıldıracağını söyleyen kimsenin aklına akşama kadar sigara içmek gelmez bile. Çünkü onu, oruç tutmaktadır. Oruçla terbiye ettiğimiz beden ve ruhumuzun güzelliklerinin tüm yıl boyunca sürmesi ne güzel olur. Bu nedenle “Oruç tutabilme iradesine sahipseniz, sigarayı da kolaylıkla bırakabilirsiniz.” diye düşünüyorum.
Ramazan ayı sigara içmek gibi zararlı bir alışkanlıktan kurtulmak için ideal bir zaman bence!
Sigara içmeye teşvikin en az olduğu ramazan ayı, bu zararlıyı bırakmak için çok iyi bir fırsattır.” Sigarayı bırakan kişinin ramazan ayında çevresinde sigara içen kişilerle karşılaşmadığı için, bırakmaya karar verdiği sigaraya yeniden başlama ihtimalinin azaldığını, güçlü bir şekilde irade gösterilmesi durumunda ise ramazan sonrası da rahatlıkla sigara içilmemeye devam edilebilir. Sigaraya başlamada ve içmeye devam etmede, sigaraya ulaşmanın kolay olmasının da büyük etkisi vardır. Sigaranın fiyatı da bu zararlıyla tanışma ve kullanmaya devam etmede çok önemli bir faktör. Bugün sigarayı bırakan bir kişi aile bütçesine önemli bir katkı sağlayabilir. Bu tasarruf ile çocuklarına günde bir bardak süt içirip, bir yumurta yedirebilir. Böylece çocuklarımızın daha sağlıklı ve okullarında daha başarılı olmalarına yardımcı olabiliriz. Bu da geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza yapabileceğimiz iyi bir yatırımdır. Sigara içmeyi bırakmak isteyenlere birkaç öneri:
Her alışkanlık vazgeçilmez bir unsur gibi görülür önce ama bırakılabilir. Sigaranın kölesi olmadığınızı, ona  bağımlı olarak yaşamak istemediğinizi kanıtlamak için bu ramazanda sigarayı bırakmaya çalışın. Sigarasız, sağlıklı günler dilerim.
Evde kalın, esen kalın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!