Saat kısıtlaması olumsuz etkiliyor

Güncelleme Tarihi:

Saat kısıtlaması olumsuz etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2021 10:20

Bursa’da faaliyet gösteren işletmeciler, pandemi nedeniyle uygulanan saat kısıtlamasının kendilerini olumsuz etkilediğini söylüyor. İşten çıkan vatandaşların işletmeye geleceği saatte kapatmak zorunda kaldıklarını belirten işletmeciler, bu durumun gözden geçirilmesini bekliyor. Hafta sonu kısıtlamasının da kendilerini olumsuz etkilediğini dile getirerek, devlet desteklerinin kapsamının genişletmesini talep ediyor.

Haberin Devamı

SAAT SINIRLAMASI NEDENİYLE RANDIMAN ELDE EDİLMİYOR

Saat kısıtlaması olumsuz etkiliyor
Minte Lounch İşletmecisi Burak Kılıçaslan:
Açılış gerçekleşti ancak saat sınırlandırması nedeniyle yine de istenen randıman elde edilmiyor. Lakin ilerleyen dönemlerde aşı ve benzeri çalışmalar tamamlandığında saat sınırlandırması da kalkarsa eski işlerimizi yapacağımıza inanıyoruz. Malum piyasalar yaklaşık 1,5 yıldır özellikle hizmet sektörü, ciddi manada kan kaybetti. İlerleyen dönemlere olumlu bakıyoruz. Yeni şubeler açılışlar yapılacak. Faaliyetlerimize devam ediyoruz.

MADDİ, MANEVİ ZORLUKLAR YAŞANDI

Bu süreçte maddi ve manevi olarak ciddi zorluklar yaşandı. Sadece bizim açımızdan değil, çalışan 60-70 arkadaşımız vardı. Hepsi de bu süreçten ciddi manada etkilendiler. Devletin verdiği destekler ve benzeri destekler maalesef yeterli değil. Hiç yeterli değil hatta. Ama yapacak bir şey yok. Hastalık herkese yansıdı. Biz de bu sorunu yaşadık.

Haberin Devamı

ANA İŞİMİZ HİZMET SEKTÖRÜ OLSAYDI…

Çalışanlarımıza devletin verdiği desteklerin yanında şirketimiz bütçesinden de yardımcı olmaya çalıştık. Kendi tarafımızda farklı işlerimiz olduğu için onlarla hayatımızı devam ettirebildik. Sadece ana işimiz hizmet sektörü olsaydı maalesef ciddi sıkıntılar yaşardık. Saat sınırlandırılmasını kaldırılmasını talep ediyoruz. Aşılamaya herkes uyarsa yasakların kalkacağı, önümüzde sıkıntı kalmayacağı düşüncesi içindeyim.

NEDEN KAPALI KALDIĞIMIZI ANLAMIŞ DEĞİLİZ

Saat kısıtlaması olumsuz etkiliyor

Sevgi Bahçesi İşletmecisi ve Solist Hakan Gültepe:
Pandemi süreci tüm dünya üzerinde yaşanıyor. Tüm sektörlerde kriz oldu ancak en çok bizde etki yarattı. Bunu da çok anlamlandıramıyoruz. AVM’ler açıldığında biz hala kapalıydık. Bir sürü örneği var. Biz oysaki işletmemizde masa mesafelerine, hijyen koşullarına uyuyoruz. Buna uyulmasına rağmen neden kapalı kaldığımızı anlamış değiliz.

Haberin Devamı

İKİ SAATTE Mİ OLAN OLUYOR?

Çok zor zamanlar geçirdik. Yaklaşık 7 ay kapalı kaldık. Kapalı kaldığımız sürede çalışan personelimiz var. Onlara bir şekilde yardımcı olmaya çalıştık ama bizim elimizden gelen de bir yere kadar. Bunun yanı sıra yaz sezonu geliyor. Bizim işletmemizin yazlık bahçesi var. En azından bu dönemde yazlık bahçelerde daha fazla kontrol ve esnek çalışma beklerken, 1 Haziran’da açıklanan yeni düzenlemelerle saat 9’a kadar işletmeler açıldı. Zaten yaz sezonun 20.30-21.00’de ancak hava kararıyor. Açık havada faaliyet gösteren işletme 21.00 yerine 10.30-23.00’de kapansa ne fark edecek? İki saatte mi olan oluyor?

MECBUREN AÇTIK

Bu yeni düzenlemelerden de memnun değiliz. Saat 19.00’a kadar olan bir düzenleme söz konusu olmuştu. Biz o dönemde zaten hiç açmadık. Bu dönemde de 21.00 işimizi görecek durum değildi. Ancak dayanacak gücümüz de kalmadı. Mecburen açtık. Şimdi en azından çarkımızı döndürmeye çalışıyoruz.

Haberin Devamı

TEK SIKINTIMIZ SAAT UYGULAMASI

Beklentimiz çok basit aslında. 1 Haziran’da bekliyordum ama vaka sayılarında istenen düzeye inmedi diyelim. Ama 15-20 Haziran’da çalışma saatlerinin uzamasını bekliyoruz. 23.00’e kadar işletmemiz en azından açık olsa işletmemizi bir şekilde döndüreceğiz. 21.00’de kapanma işi sıkıntılı. Müşteri, 18.00’de işinden çıkıyor. 20.00 gibi restorana gelecek, bir saatte kalkacak çok tercih edilen durum değil. Tekrar değerlendirme yapıp, vaka sayılarına göre saati 23’e alırlarsa bizim için çok iyi olur. Tek sıkıntımız saat uygulaması. Buna rağmen tüm önlemlerimizi alıyoruz.

ATÖLYELERİ ONLİNE’YE ÇEVİRDİK

Saat kısıtlaması olumsuz etkiliyor

Haberin Devamı

7’nci Oda Kafe Sahibi ve İşletmecisi Fatoş Avcıoğlu:
Kafemin farklı konsepti vardı. Atölye kafe olarak açılmıştık. Sadece çay kahve içip, yemek yenilen yer değil. Her akşam iki farklı atölyenin olduğu bir kafe olduğu için geçen sene 16 Mart’ta resmi olarak kapandık. Bir ayı boş geçirdim. Sürecin uzayacağını anladıktan sonra ne yapılabilir dedik. Devam eden yarıda kalan katılımcılarla onların atölyelerini değerlendirelim dedik. Felsefe atölyesi ile açtık. Oldu. Onu, bunu deneyelim derken, bütün atölyeleri online çevirdik.

AVANTAJI OLDU

Bunun bir avantajı da oldu. Sınırlar kalktı. Daha önce her hafta ders olduğu için Bursa’dan katılımcılar gelebiliyordu. Şimdi farklı kentlerden hatta ülkelerden katılmak isteyenler oldu. Bir yıldır bu şekilde devam ediyorum. Ben hiç açmadım. Aralardaki açılmalarda da kafe kısmını hiç açmadım. Sadece atölye kısmı olarak online devam ediyoruz. Hala açmayı düşünmüyorum. Bizim özelliğimiz küçük mekanda kalabalık olmaktı. Daha sıcak bir ortam. Bu nasıl risksiz hale gelirse, kafeyi o zaman aktif hale getirmeyi düşünüyorum.

Haberin Devamı

SADECE KAFE İŞLETSEYDİM ÇOK KÖTÜ DURUMDAYDIM

Geçimimi kafeden sağlıyordum. Kısmi çalışma ödeneğinden yararlanıyorum. Muhasebeci ve geçici vergileri ödüyorum. Kombi çalışmadığı için buz tutup, su boruları patladı. Bunun gibi arızalarla da uğraşıyorum. Eğer sadece kafe işletseydim. Çok çok kötüydü.

AKIŞA BIRAKACAĞIM

Şunu diyebilirim. Şanslı bir gruptayım. Online çalıştığım için bunları halledebiliyorum. Herkes gibi hayatın 2 sene öncesi gibi sosyal birlikte ve sıcak ortamı çok özledim. Buna geri dönmeyi çok istiyorum. Pandemi döneminde öğrendiğim bu online atölye işi başka kentlerde yaşayan Bursa’ya gelemeyecek arkadaşların da birer tane online atölyeye devam ederim diye bir fikir var. Akışa bırakacağım artık. Uyum sağlamayı öğrendim.

TAMAMEN KAPATMAK ZORUNDA KALANLAR OLDU

Saat kısıtlaması olumsuz etkiliyor
HOGG Lounge İşletmecisi Mustafa Alagöz:
Bu süreç tartışmasız maddi ve manevi olarak en çok yeme-içme sektörünü etkiledi. Sektördeki arkadaşlarımız, büyük zararlar gördü. Bazı meslektaşlarımız iş yerlerini tamamen kapatmak zorunda kaldı. Bu işe gönül vermiş insanlar için çok üzücü bir durum. Çünkü hem maddi, hem de bedenen büyük emekler verilerek, hayaller kurularak açılan hikayeleri olan işletmelerdi.

‘ACABA YİNE Mİ KAPANACAĞIZ?’ KORKUSU BİZİ ETKİLİYOR

Bizler yoğun tempoda çalışmaya, koşuşturmaya alışık insanlar olduğumuz için pandemi bizi büyük bir boşluğa da düşürdü. Sudan çıkmış balık gibiyiz. Belirsizlikler ‘Acaba yine mi kapanacağız?’ korkusu bizi psikolojik olarak çok etkiliyor.

ARTI TARAFLARI DA OLDU

Bu durumun artı olarak bize çok az da olumlu etkisi oldu. Saat mefhumu olmadan çalışan bir sektör olduğumuz için ailemize, kendimize çok vakit ayıramıyorduk. İşimizden başka düşüncemiz olmazdı. Bu süreçte onlara daha çok vakit ayırmamız, mesleğimiz için daha yenilikçi, daha inovatif düşünceler, projeler geliştirmemiz bizim bu kötü günlerin en güzel hatıraları oldu diye kendi adıma düşünüyorum.

MİSAFİRLERİMİZİ KARŞILAYACAĞIMIZ ZAMAN KAPANIŞ SAATİMİZ GELİYOR

Saat kısıtlaması bizi çok mutlu etmedi ama bu duruma da yaşadığımız süreçten dolayı şükrediyoruz. İşletmelerin tam verimli çalıştığı saatler genelde misafirlerimizin iş çıkışından sonraki saatlerdir. Yani saat 6-7’den sonraki saatler kapanış 9 olduğu için bunun bize olumsuz etkisi oluyor. Çünkü misafirlerimizin iş çıkış saatlerine trafikte geçirdikleri zaman da ekleniyor. Tam verimle iş başlangıcını 8-9 gibi yapıyor. Yani tam misafirlerimizi gönül rahatlığı ile karşılayacağımız zaman kapanış saatimiz geliyor. Bu, bizi maddi ve psikolojik olarak etkiliyor.

HAFTA SONU KAPALI OLMASI DA ETKİLİ OLUYOR

Bu nedenle menü kısıtlamasına gidiyoruz. Çünkü ürün hazırlığı süreci de var bu işin belli bir süre yapılıp, beklemesi gereken menümüzde ürünlerimiz oluyor. Saat kısıtlaması olduğu için bu tarz ürünlerimizi misafirlerimizin beğenerek tükettiği ürünleri sunamıyoruz. Bu durum da bizi üzüyor ve içimize sinmiyor. Hafta sonu özellikle pazar gününün kapalı olması da çok olumsuz şekilde yansıyor. Çünkü sektörümüz yeme-içme sektörü olduğu için insanlar ne kadar çok tatil yaparsa, ne kadar boş vakti olursa, biz o kadar iş yapıyoruz. Pazar günleri de bildiğiniz üzere misafirlerimizin çalışmadığı gündür. Ama ne yazık ki o gün işletmelerimiz kapalı.

KALİFİYE PERSONEL BAŞKA SEKTÖRE KAYIYOR

Saat kısıtlaması çalışan bu sektörden evine ekmek götürenler için çok sıkıntı yaratıyor çünkü her işletme, çalışma saati azlığından dolayı çalışan sayısında azaltma yapmak zorunda kalıyor veya arttıramıyor. Doğal olarak bacasız fabrika olarak nitelendiren sektörümüze özellikle iş istihdamı konusunda olumsuz etkileri oluyor. Çalışan sayımızın saatten dolayı azlığı kalifiye personelin başka sektörlere kayması işleyişte bizi sıkıntıya sokmaktadır.

DEVLET YARDIMLARI GENİŞLETMELİ

Dünyada covid-19 illetinin gündemimizden bir daha hayatımıza girmemek üzere çıkmasını istiyoruz. Devletimiz bazı yardımlarda bulundu ama bu yardımları biraz daha genişletmeli. Çünkü biz bu beladan en çok etkilenen sektör olduk. Saat kısıtlaması yasaklarının en kısa zamanda kalkması, sektörümüzün aldığı yaraların acil sarılması ve yeniden ayağı kalkması için uğraşılması için bütün olanakların seferber edilmesini istiyoruz. Çünkü biz ülkemizin en büyük lokomotiflerindeniz. Can suyu olacak her türlü yardımın yapılması, bizi çok rahatlatacak ve önümüzü daha iyi görmemizi sağlayacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!