Lütfen evinizde kalın

Güncelleme Tarihi:

Lütfen evinizde kalın
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2020 17:57

Küresel salgına dönüşen koronavirüs ülkemizde de kendini yoğun şekilde gösteriyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, atlatabilmemiz için birlik ve beraberlik içinde kurallara uyarak hareket etmemiz ve uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Bu zor günlerde Hürriyet Bursa olarak iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle koronavirüslü yaşam hakkında kısa sohbetler gerçekleştirdik ve bir yazı dizisi hazırladık. Birlikte başarmak dileğiyle.

Haberin Devamı

FATİH ERKOÇ: Yorumcu, besteci ve söz yazarı

Lütfen evinizde kalın

Koronavirüs tüm dünyayı etkileyen, hepimizde korku ve endişe yaratan bir virüs salgını. Daha önce böyle bir şeyi yaşamadık. Umarım dünya en kısa zamanda bu hastalıktan kurtulur.

MASAFEYİ KORUMAK

Bu hastalığı önlemek ve bulaşıcılığını en aza indirmek için, Covid-19 hakkında iyi bilgi edinmeliyiz. Bu hastalığın ne yaptığını ve nasıl yayıldığını bilmemiz gerekir. Sık sık sabunla ellerimizi yıkamak ve yüzümüze dokunmamak, olabildiğince evde kalmak, mümkünse kimseyle temas kurmamak, kuracaksak da, 1-2 metrelik sosyal mesafeyi korumak, bu hastalığın bize ve diğerlerine bulaşmasını engelleyecektir.

GEÇMİŞ OLSUN

Haberin Devamı

Devletin bu konuda iyi çalıştığına inanıyorum. Bizler de vatandaşlar olarak, önerilen uyarılara uymak zorundayız. Bazı arkadaşlarımın da değindiği gibi, bu dönemde evde kalmayı bir avantaja çevirebiliriz. Anneler çocuklarına bakıcılar yerine kendileri bakmak zorundalar ve inanıyorum ki, bunun ne kadar muhteşem bir duygu olduğunu anlayacaklardır. Bazı insanlar, kitap okumak için zamanlarının olmadığını söylerdi. İşte şimdi günün 24 saati sizin. Bol bol kitap okuyabilirsiniz. Bu zamanı ev içinde daha nice etkinlikler yaparak kendi avantajımıza çevirebiliriz. Ülkemiz ve dünyamıza geçmiş olsun derken, herkese sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Lütfen evinizde kalın

SEDA ÖZHAN: İngilizce öğretmeni

Koronavirüs ile birlikte dünya tarihinde yeni bir dönemin önümüze açıldığını söyleyebilirim. Özellikle ekonomik kriz ve kütlesel işsizlik ilerleyen günlerde bizi çok derinden etkileyecek. Hepimizin endişeli olduğu bu son zamanlarda bu süreçten en az etkilenmek için sosyal izolasyonun çok önemli olduğunu artık hepimiz iyi biliyoruz. Buradan herkese tekrar hatırlatmak istiyor ve ‘lütfen evinizde kalın’ diyorum.

Haberin Devamı

UZAKTAN ONLINE EĞİTİM’

Benim için en önemli konulardan biri okulların geçici süre tatil edilmesi ve bir eğitim yöntemi olarak “uzaktan online eğitim” tekniğinin devreye girmesi. Bu aslında dünyanın bundan sonra eğitim alanında nasıl bir yol izleyeceğini gösteriyor. Bu tür virüs salgınlarının ileride tekrar etme olasılığına karşın eğitim ve sosyalleşme alanında (sanal sosyalleşme ve sanal eğitim) nasıl bir gelecekle karşı karşıya kalınabileceği konusunda yeni teorilere işaret etmektedir.
Sadece eğitim alanında değil alışveriş ve ticaret alanında da sanal alışveriş ve sanal ticaretin giderek çok daha fazla artması da gözlenmektedir. Kısaca şunu söyleyebilirim ki koronavirüs ile birlikte tüm dünya yeni bir çağa adım atmaktadır...

Haberin Devamı

LALE YILDIZ: Gıda Mühendisi

Lütfen evinizde kalın

Tüm dünyayı tehdit eden Covid-19 virüs küresel salgını ile mücadelede bilim insanları ve sağlık emekçileri büyük bir özveri ile çalışmaktalar. Bununla birlikte bu tip olağanüstü durumlarda, üretimin ve çalışmanın durmaması gereken bir diğer alan da tarım ve gıda sektörüdür. Herkesin yeterli, güvenli ve uygun gıdaya ulaşabilmesi için çiftçilere, tarım ve gıda zincirinde değer üreten çalışanlara, ‘sağlığınız için evde kal’ denemeyeceği açıktır.
Gıdanın insan yaşamı için vazgeçilmez temel öğe olması nedeniyle üretimden, sevkiyatına, depolanmasından, satışına kadar her aşamasının kontrol altında ve gıda güvenliği kurallarına uygun olarak yönetilmesi esastır.

Haberin Devamı

GIDALAR YOLUYLA BULAŞIR MI?

Dünya Sağlık Örgütü’ nün küresel salgın ilan ettiği bu bulaşıcı hastalığın yayılması henüz durdurulamamışken, bir yandan da “acaba bu virüs gıdalar yoluyla bulaşır mı? “ sorusu kafa karıştırıyor. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Amerika Gıda ve İlaç Otoritesi (FDA) gibi uluslararası otoriteler, bugüne kadar ki çalışmalar ışığınmda virüsün gıda yoluyla bulaştığına dair bir kanıt olmadığı konusunda hem fikirler.

AMBALAJLI GIDA

Ailemizle bile teması kestiğimiz bu günlerde, gıdamıza ‘el sürdürmemenin’ ne kadar önemli olduğunu, güvenilir gıdanın ve gıda teknolojisinin değerini daha iyi anlıyoruz.
Açıkta satılan (ambalajsız) gıdalar, hazırlama, taşıma ve pazarlama aşamasında dış etkenlere tümüyle açıktır. Dolayısı ile enfekte insanların açıktaki gıdalara öksürme, hapşırma veya dokunma yolu ile virüs bulaştırma olasılığı vardır. Bu nedenle, böyle salgın dönemlerinde açıkta satılan gıdalardan olabildiğince sakınılması ve ambalajlı gıdaların tercih edilmesi akılcı bir davranış olacaktır. Yaşadığımız bu krizi bilimin ışığında ve dayanışma ile aşacağız.

Haberin Devamı

Lütfen evinizde kalın

SERAY YÜZGEN: Eczacı

Tüm dünyada panik yaratan salgın günlük yaşantımızı değiştirdi. Tek konuştuğumuz konu bu oldu. Sosyal sınırlamalarla karşı karşıyayız. Fabrikalarda üretim durdu, okullar uzaktan eğitim yapıyor, insanlar evinden çıkmıyor. Hayatımızda büyük değişiklikler meydana geldi. İnsanlarda dayanışma ruhu uyanıyor, dünya tek yürek oldu.
Virüsün yayılmasını önlemek için kişisel ve çevre temizliğimize daha çok dikkat etmemiz gerektiğini biliyoruz.

SORUMLULUĞUMUZUN FARKINDAYIZ

Sağlıkçılar gerçekten en zor sınavı veriyorlar. Biz eczacılar halkın en yakın sağlık danışmanı olarak sorumluluğumuzun farkındayız. Hem hastaların hem de çalışanlarımızın endişelerini gidermeğe çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı ve Türk Eczacılar Birliğinin ilan ettiği önlem ve talimatları uyguluyoruz. Eczanelerimizde bulaşma riskine karşı düzenlemeler yaptık. Bilimin bir an önce çözüm üretmesini bekliyoruz. Yaşadığımız bu zor günlerin en kısa zamanda geçmesini diliyorum.

EBRU BEKİL: TED Bursa Koleji Ortaokul ve Lise Müdürü

Lütfen evinizde kalın

İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyanın birçok ülkesinde etkisini gösteren COVID-19 virüsü son zamanlarda sıklıkla sosyal medyada, iş yerlerinde, evde ve hatta çocukların oyunlarında karşımıza çıkıyor. Medyada gördüğümüz haberler ve bu virüsün ülkemizde de görülmeye başlanması, ne olacağına ilişkin belirsizliklerin oluşmasına, bu durum da kaygının artmasına sebep oluyor. Tüm bu süreç, gerek yetişkinlere gerekse çocuklara stres oluşturabiliyor.

DURUMU KABUL ETMELİYİZ

Yetişkinler olarak öncelikle bizlerin, bilgili ve sağduyulu olması ve süreçte yapılması gerekenleri içselleştirmemiz gerekiyor. Bizler, sakin ve bilinçli olursak çocuklarımız da kaygı yaşamamış olur. Ebeveyn, kaygılı ve stresli ise çocuk da benzer bir tutum içine girer. Konu hakkında paylaşılan video ve haberler insanlar üzerinde yüksek düzeyde korku ve panik uyandırırken; fobiler, uyku problemleri, obsesif düşünceler gibi rahatsızlıkların artmasına sebep olabilmektedir. Öncelikle panik halinden çıkarak durumu kabul etmeliyiz.

DESTEK OLABİLİRSİNİZ

Yaşadığımız bu zor günlerde eğitimlerine evden devam eden çocuklarımıza uzaktan eğitim sürecini verimli geçirebilmeleri için ebeveynler olarak bizlerin üzerine de önemli görevler düşmektedir. Öncelikle okulların tatil olmadığı, eğitimlerinin evden kendilerine yapılan program çerçevesinde sürdürülmesi gerektiği öğrencilere aktarılmalıdır. Bu konuda öğrencinin iç disiplinini oluşturarak günlük zamanını planlaması ve verimli geçirmesi noktalarında destek olabilirsiniz.

ONLINE KODLAMA VE BİLİM

TED Bursa Koleji olarak öğrencilerimizin eğitim ve öğretiminin sürdürülmesi ve aksamaması için online eğitim yöntemlerini kullanmaya karar verdik. Bu çerçevede; Her gün çocuklarımızın bir saatini online kodlama ve bilim eğitimine ayırmalarını sağlayarak teknoloji alanındaki becerilerini geliştirmeyi amaçladık. Ortaokul ve lise öğrencilerimiz için öğretmenlerimiz tarafından online canlı ders anlatımları ile derslerin işlenmesine devam ediyoruz.

Lütfen evinizde kalın

BUĞRA KÜÇÜKKAYALAR: Çağdaş Eğitim Kooperatifi (ÇEK) Yönetim Kurulu Başkanı

Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (COVID–19) salgınını, “aklın ve bilimin ışığında” aşılabileceğıne işaret etti. Küçükkayalar, Koronavirüs salgınına karşı verilen amansız mücadelede, ayrışmadan, dayanışma içinde birlikte hareket edilmesini, kurallara uyulmasını istedi.
Sorunun, sadece Türkiye Cumhuriyetinin değil, tüm insanlığın sorunu olduğunun altını çizen Küçükkayalar, “Bugünler hep birlikte aşmak için hangi çaba gerekiyorsa özveride bulunacağız. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun aldığı tüm kararlara koşulsuz uyacağız” diye konuştu.

VELİLER BİLGİLENDİRİLDİ

Küçükkayalar, Çağdaş Eğitim Kooperatifi olarak, ulusumuzun geleceği ve yarınlarımız olan çocuklarımızın sağlıklı bir ortamda yetişmeleri için her türlü önlemin alındığına dikkati çekti. 3 Mart Eğitim Kurumları’ndaki anaokul, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin eğitimlerinden geri kalmamaları için gerekli çalışmaların yapıldığını, bu konuda öğrencilerin, velilerin bilgilendirildiğini ifade etti.

ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ

Okulların tatil edilmesiyle birlikte, tüm eğitim kurumlarımızın her bölümü tek tek dezenfekte edildiğini söyleyen Küçükkayalar, “Öğrencilerimizin eğitimine yönelik olarak, aile bülteni (interaktif), Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) ile gerekli bilgilendirmeler yapıldı. 23 Mart’tan itibaren önce liselerimizde sonra ilkokul, ortaokul ve en son anaokulumuzda hem EBA üzerinden videolarla hem de canlı yayın ile derslere başlanıldı. Bugün yaşadıklarımız bizlere farklılıklarımızı bir kenara bırakarak birlikte hareket etmemiz gerektiğini göstermiştir. Kurallara uymamız halinde sağlıklı kalabileceğimiz bir gerçektir. Dayanışma içinde, aklın ve bilimin rehberliğinde bunun da üstesinden geleceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!