Kadınların özgüveni arttı

Güncelleme Tarihi:

Kadınların özgüveni arttı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2021 17:44

Belli yaşı geçmiş olsalar da buradaki kadınlar, eğitim aldıktan sonra üretimin içinde yer alıyor. İstedikleri ise ayaklarının üstünde durmak ve ekonomiye katkı sağlamak… İğne oyaları, kanaviçeler, dantel, nakış burada hayat buluyor. Kooperatif desteği ile kadınların sosyal hayattaki özgüveninin arttığını belirten SS Yıldırım Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Semiha Şan, “Bireysel olarak kendi ekonomik kazanımını elde ederken, bölge istihdamına verdikleri katkı da aynı zamanda bölgenin sosyal refah seviyesini arttırmış olacaktır” diyor.

Haberin Devamı

Belli bir yaşı aşmış ve geliri olmayan kadınlar, Halk Eğitim Merkezi Kursu’na katılıyordu. Ayaklarının üstünde durmak, ekonomiye katkı sağlamak ve öz güvenlerini geliştirmek istiyorlardı. Buradan öğrendiklerini ticarileştirmek beklentisine sahiptiler. Ancak bu konuda ilerleyebilecekleri bir alan olması gerekiyordu. Bu anlamda da kooperatif kurmalarının en anlamlı olduğuna karar verdiler. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’dan talepte bulundular. O dönem Kadın Aile Hizmet Müdürlüğü Yetkilisi Filiz Çilingir’in de desteğiyle 2015 yılında SS Yıldırım Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi kuruldu.
Kooperatifin kurulması özellikle yoğun göç alan Yıldırım İlçe’nde cinsiyete dayalı ayrımcılıktan kaynaklanan toplumsal engelin azaltılarak, iş hayatında kadınların lehine fırsat eşitliğinin sağlanması anlamında önem taşıyordu. Aynı zamanda bölgesel olarak kadınların istihdama kazandırılması için gizli yani gün yüzüne çıkmamış kadın emeğini değerlendirerek, ekonomik özgürlüklerine kavuşma amacı güdüyordu.

Haberin Devamı

İŞKUR DESTEĞİ VAR

Kadınların özgüveni arttı

İğne oyaları, kanaviçeler, danteller ve nakışlar burada özenle yapılıyordu. El emeği ürünlerin, aynı zamanda tekstil sektörü ile buluşturulması isteniyordu. Bunun için yeni bir imaj ile fabrikasyon çeşidine dönüşmesi gerekiyordu. Bu amaçla sanayi tipi makinelerde hem eğitim, hem de istihdam sağlamaya başladılar. Açılan mesleki eğitim kursları ile kadınlara nitelik kazandırırken, bir yandan da emeklerinin karşılığını alacak sektörel kazanımların kapısı aralandı.
Uygulamalar sayesinde kadınlar, ekonomik kazanım elde ediyorlar. Aynı zamanda MEB Hayat Boyu Öğrenme modüler programı kapsamında Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Eğitmenleri tarafından sertifikalandırılıyorlar. İstihdam odaklı ve proje bazlı mesleki eğitimlerde kursiyerlerin SGK ve günlük harcırah desteği İşkur tarafından karşılanıyor. Bu mesleki kurslar da yine kooperatif bünyesinde düzenleniyor. Üyeler ise gönüllü öğretmenlerden oluşuyor.

Haberin Devamı

ZAMAN KIYMETLİ

Yapılan eğitimlerde kursiyerlere zamanın ve imkanların ne kadar kıymetli olduğunu anlattıklarını vurgulayan Şan, bunun milli sermayeye dönüşmesinin önemini anlattıklarını kaydetti. Ülke ve topluma faydalarını bilinçli bir şekilde ifade ettiklerini söyleyen Şan, bu bilinci kadınlara aşıladıklarını sözlerine ekledi.

PANDEMİ DÖNEMİNDE MASKE DESTEĞİ SAĞLADIK

Kadınların özgüveni arttı

Sanayi tipi konfeksiyon makineleri ile 4 yıldır bebe ve ev tekstili üzerine seri üretim yaptıklarını açıklayan SS Yıldırım Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Semiha Şan, “Son yılımızda ise pandemi dolayısı ile kaymakamlık, belediye ve milli eğitim olmak üzere gönüllü maske dikimi yaparak, devletimize destekte bulunduk. Ankara’da bu yıl Ticaret Bakanlığı’nın düzenlediği 4’üncü Türkiye Kooperatifler Fuarı’na da katıldık. Yeni iş bağlantılarımızı oluşturduk. En önemlisi de Ticaret Bakanlığı’nın kooperatiflere sunduğu hibe destek programından faydalandık. Makine departmanımızı güçlendirdik. Kooperatif sayesinde sektöre nitelikli personel yetiştirip, istihdam ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BÖLGENİN SOSYAL REFAHINI DA ARTTIRACAK

Kadınların özgüveni arttı

Güçlü toplumları, güçlü kadınların sağlam adımlarının belirleyeceğini söyleyen Şan, kadınları güçlerini göstermeleri için ayağa kalkmaya davet ettiklerini kaydetti. Kooperatif desteği ile kadınların sosyal hayattaki özgüveninin arttığını belirten Şan, “Bireysel olarak kendi ekonomik kazanımını elde ederken, bölge istihdamına verdikleri katkı da aynı zamanda bölgenin sosyal refah seviyesini de arttırmış olacaktır” diye konuştu.

KOOPERATİFÇİLİK SADECE PARA KAZANMAK DEĞİL

Kadınların özgüveni arttı

Kadının çok güçlü yapıya sahip olduğunun altını çizen Şan, yeni nesilleri, topluma yetiştiren en yüce varlık olarak nitelendirdi. Kadınların aynı zamanda aile ve çocukları için de çalıştıklarını vurgulayan Şan, “Hayatta, her yerde, her zaman diliminde karşımıza illaki zorluklar ve olumsuzluklar çıkıyor. Bize düşen bu zorluklarda alternatif çözüm üretmekti. Kooperatifçilik sadece çalışıp, para kazanmak değil. Aynı zamanda birlik, beraberlik içerisinde bireylerin tüm sıkıntılarına da el birliğiyle gönülden destek vererek, yardımlaşmaktı. Birinin eksiğine ya da yarasına diğeri merhem olmalıydı. Azla da yetinmeyi bilen, kendi elleriyle üreten, paylaşma duygusuyla zengin gönüllü, mutlu kadın oluşturduk” dedi.

Haberin Devamı

SURİYELİ KADINLARA DA DESTEK VERDİK

Birçok Suriyeli kadına gerek Kızılay Toplum Merkezi, gerek Kadın Eğitim Girişimcilik Merkezi aracılığıyla gönüllü eğitim verdiklerini açıklayan Şan, üretim yapıp, istihdam edilmelerini sağladıklarını ekledi. Yeni yerlerinin Yıldırım’ın dezavantajlı bölgesi Ulus Mahallesi’nde Kadın Eğitim Girişimcilik Merkezi’nde olduğunu belirten Şan, burada eğitim ve üretim hizmetlerinin devam ettiğini kaydetti.

BAKMADAN GEÇME!