İznik’te el dokumacılığı 40 yıl sonra yeniden başladı

Güncelleme Tarihi:

İznik’te el dokumacılığı 40 yıl sonra yeniden başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2022 12:58

İznik’te el dokumacılığı 40 yıl sonra yeniden başladı

Haberin Devamı

Şenol POYRAZ/İZNİK (Bursa), (DHA)-BURSA’nın İznik ilçesinde 40 yıl önce son bulan el dokumacılığı, yeniden başladı. Derbent Mahallesi’nde faaliyete geçen el dokumaları için coğrafi işaret belgesi alacaklarını söyleyen İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, “Derbent El Dokumaları için coğrafi işaret tescil belgesi başvuru dosyamız hazır. Bunun da belgesini alarak bir dünya markası haline gelmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

İznik Belediyesi ve S.S. İznik Kadın Üreticiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin girişimleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi Umurbey İpek Üretim Ve Tasarım Merkezi’nin destekleri ile temin edilen dokuma tezgahları, Derbent Mahallesi’nde faaliyete alındı. İznik Belediyesine ait bir bina Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından uygun hale getirilerek bu iş için tahsis edildi. Bir yıl önce araştırma çalışmalarına başlanan ve faaliyetine başlayan El Dokumaları Atölyesi’ni ziyaret eden, İznik Kaymakamı Recai Karal, Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, S.S. İznik Kadın Üreticiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Zeliha Peşte, Belediye Meclis Üyesi Müceher Egemen ve AK Parti İznik Kadın Kolları Başkanı Aysel Özcan, burada Bursa Büyükşehir Belediyesi Umurbey İpek Üretim Ve Tasarım Merkezi Sorumlusu Mehmet Ünal’dan bilgi aldı.

Derbentli Kadınların dokuma tezgahlarının gelmesiyle mutluluklarının gözlerinden okunduğunu söyleyen İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta “Bugün gerçekten Derbent ve İznik için önemli bir gün. 40 yıl önce buralarda üretilen el emeği göz nuru el dokumaları bugün yeniden canlanıyor. Derbentli Kadınlarımızın mutluluklarını gözlerinden görüyoruz. Bizlerde mutluyuz. Burada öncelikle belirli bir süre kurs alacaklar. Tezgahlara adapte olarak üretime geçecekler. Bizlerde değerlerimize sahip çıkmak amacıyla göreve geldiğimiz ilk günden bu yana unutulan değerlerimizi araştırıyor ve gün yüzüne çıkarıyoruz. Bir çok değerimizin coğrafi işaret tescil belgesini aldık. Derbent El Dokumaları içinde coğrafi işaret tescil belgesi başvuru dosyamız hazır. Bunun da belgesini alarak bir dünya markası haline gelmesi için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!