İş dünyasının hedefi yaşanabilir Bursa

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasının hedefi yaşanabilir Bursa
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2021 14:34

İklim Değişiyor Bursa Ne Yapıyor? başlıklı yazı dizimizin bugünkü konuğu iş dünyasının sivil toplum kuruluşları olarak faaliyet gösteren BUSİAD, DOSABSİAD ve BOSİAD. Bu üç önemli kuruluş, yazı dizisi çerçevesinde çevre konusundaki çalışmaları ve farkındalık hareketlerini aktardı. İklim değişikliğine dikkat çeken ve bu konudaki farkındalığı artırmaya çalışan iş dünyası toplulukları, daha yaşanabilir Bursa, Türkiye ve dünya istediklerini açıkladı.

Haberin Devamı

YEŞİL BURSA ÇALIŞMA GRUBU KURDUK

İş dünyasının hedefi yaşanabilir Bursa
Küresel ısınma, iklim değişikliği ve çevresel etkilerinin, günümüz ve geleceği ipotek altına aldığının uzun süredir farkında olduklarının altını çizen Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, bu nedenle uzun zaman önce kurdukları Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği Uzmanlık Grubu’nun çalışmalarını yürüttüğünü aktardı. Konunun ciddiyetinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Türkay, geçen yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Yeşil Bursa Çalışma Grubu’nu kurduklarını hatırlattı. Geçmiş dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanları’ndan Erdem Saker’in bu grubun onursal başkanlığını yürüttüğünü belirten Türkay, Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar’ın da icracı başkanlığını üstlendiğini kaydetti. Yeşil Bursa Çalışma Grubu’nda üniversiteden akademisyenler, kamuda konusunun uzmanı yetkin kişilerin bulunduğunu söyleyen Türkay, 5 sene sürmesini öngördükleri bu projede gerektiğinde konusunda uzman diğer yetkililerden de danışmanlık alacaklarını ekledi.
Yeşil Bursa Çalışma Grubu’nun ilk iş olarak Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı üzerine görüşlerini bir dosya halinde sunduklarını belirten Türkay, Aktaş’ın duyarlı yaklaşımlarına teşekkür ederek, konuyla ilgilenen bürokratlarıyla görüştüklerini anlattı.

Haberin Devamı

ÖNERİLERİ BEKLİYORUZ

BUSİAD olarak ‘Başka bir Bursa, başka bir Türkiye ve başka bir Dünya yok’ diyerek, doğayla uyumlu sürdürülebilir bir üretim ve yaşam için neler yapılabileceğini, kendilerinin dışında işinin uzmanlarının yol göstermesini istediklerini söyleyen Türkay, “Yeşil Bursa Çalışma Grubu’ndan, öncelikle, bize özlediğimiz Yeşil Bursa’yı görmemiz için önerilerde bulunmalarını bekliyoruz. Medeni bir ülke olmanın göstergelerinden biri olan, geri dönüşüm konusunda, hem sanayinin, hem evlerin yapması gerekenler nelerdir? Özellikle evler için hangi yöntemler sonuç verir? Evde ayrıştırma, toplama, tekrar değerlendirme yolları, toplumun eğitimi için öneriler bekliyoruz. Atıklarımızın yanı sıra su şehri Bursa’nın bunu tekrar hak etmesi için başta suyun tasarrufu ve kirliliğin önlenmesi adına önerileri merakla takip ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

5 YERE 500’ER DÖNÜMLÜK PARK

Suyun ardından Yeşil Bursa adının canlılığını sürdürmesi için yeşil alanların daha da artırılması gerekliliğinden bahseden Türkay, bunun nasıl olacağına ilişkin önerileri de beklediklerini aktardı. Kendi önerilerinin 5 yerde 500’er dönümlük park yapılması yönünde olduğunu söyleyen Türkay, “Malum Bursa’nın havası temiz sayılmaz. 2019’da BUSİAD olarak bir kitapçık da yayınlamıştık. Yeşil Bursa Çalışma Grubu’ndan bu konuda da detaylı bir çalışma beklentisi içindeyiz. Havayı kirleten, ısınma için kullanılan yakıt, trafik ve toplu taşıma çözümlerine ilişkin yeni ve uygulanabilir şeyler duyacağımıza inançlıyız” dedi.

ÇEVRE ANAYASASI ÇALIŞMASI

Haberin Devamı

Bu grubun gelecek 15-20 yıllık süre içinde Bursa’nın tekrar su ve yeşille anılması için yapılması gerekenleri, Çevre Anayasası sunacağını açıklayan Türkay, “Bu grubun ana hedefleri arasında sanayi ve konutta tam geri dönüşümü sağlayacak projeler üretmek, suyun korunması ve tasarrufu ile ilgili çalışmalar yapmak olarak sıralayabiliriz. Hava kirliliğini önlemek için sanayi ve trafikte çözüm önerileri üretmek, Yeşil Bursa’nın tekrar ortaya çıkması için 5 adet 500 dönümlük park projesinin temellerini oluşturmayı ekleyebiliriz. Çocuklarımıza bırakabileceğimiz yaşanabilir bir Bursa için gerekli eğitimler ve sosyal yapıları oluşturmak şeklinde toparlayabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

ÇATILARIN GÜNEŞ ENERJİSİ İLE KAPLANMASI

Bursa’daki organize sanayi bölgelerinin çatılarının güneş enerjisi sistemiyle kaplanması önerisini de gündeme getirdiklerini anlatan Türkay, “Böylece 200 bin evin yıllık enerji ihtiyacına denk gelen 385 milyon kWh’lık bir enerji üretirken, 148 bin ton karbon salınımının da önüne geçilecek. Sanayicilere gösterilecek olan temiz üretim tekniklerinin gelecekte, üretime başlamak ve sürdürmek için şart olması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

DAHA GÜZEL BİR KENTTE SANAYİCİLİK YAPMAK İSTİYORUZ

“Temiz üretim yoksa gelecekte bir Bursa yok” dediklerini hatırlatan Türkay, “O nedenle, artık herkesin bildiği ‘Bursa’ya teknolojik üretim yapmak isteyenler gelsin sözünü’ bir adım öteye taşıyıp, ‘Temiz üretim yapmayanlar Bursa’ya gelmesin’ şeklinde yeniden düzenliyoruz. Biz, sanayiciler de Bursa’nın çok da temiz olmayan havasını soluyoruz. Temiz olmayan derelerinden sulanan sebze, meyvesini yiyoruz. Aynı gürültülü ve çirkin görüntülere maruz kalıyoruz. Biz de daha güzel bir kentte sanayicilik yapmak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

KIRMIZI ALARM VERİYOR

İş dünyasının hedefi yaşanabilir Bursa

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, dernek olarak çağın gereklilikleri olan dijitalleşme ve teknolojik yatırımların öncelikleri olduğunu hatırlatarak, son yıllarda sinyal veren iklim değişikliği konusunu da önemli gündem maddeleri arasına aldıklarını vurguladı. İklim değişikliğinin artık kırmızı alarm verdiğini söyleyen Çevikel, “Beklenmeyen hava olayları, sıcak hava dalgaları, orman yangınlarının sayısında ve etkisinde artış, kuraklık ve bunlar dolayısıyla biyolojik çeşitlilik kaybı, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, okyanusların asit oranlarında artış, buzulların erimesi gibi etkenler iklim değişikliklerinin sonucu. Bu sonuca bağlı olarak bitkiler, hayvanlar ve ekosistemlerin yanı sıra insan toplulukları da ciddi risk altında” diye konuştu.

ENERJİ VE ORMANLAR

Sanayileşme ve fosil yakıt kullanımının iklim değişikliklerinde öncelikli maddeler arasında olduğunu hatırlatan Çevikel, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve ormansızlaşmanın önlenmesinin öncelikli adımlar olması gerektiğini belirterek, enerjinin sürdürülebilir kalkınmanın temel altyapısı olduğunu ifade etti.

YEŞİL MUTABAKATTAN TÜRKİYE DE FON ALMALI

Avrupa Birliği tarafından çıkılan Yeşil Mutabakat (Green Deal) Çağrısı’ndan Türkiye’nin de fon alması gerektiğini vurgulayan Çevikel, “Yeşil Mutabakat, 2050 yılına kadar Avrupa kıtasını iklimi nötr hale getirmek konusundaki genel hedefi ile bir dizi derinden dönüştürücü politikalar tasarlamayı, Ar-Ge ve yenilik projeleri yoluyla bu hedeflere katkı sunmayı amaçlıyor. 1 milyar Euro bütçeyle, yeni çağrı, mevcut durumun aciliyetine ve yeni komisyonun hedeflerine cevap veren iklim ve çevre ile ilgili zorlukların üstesinden gelmek üzere tasarlandı. AB’nin 2050’ye kadar net sera gazı emisyonlarının sıfırlandığı, ekonomik büyümenin kaynak kullanımından ayrıştırıldığı, kimsenin ve hiçbir bölgenin geride bırakılmaması temel hedeflerini içeren stratejisiyle, emisyonları azaltırken iş imkanları yaratacak ve yaşam kalitesini artıracak bir içerik” dedi.

ÖNLEMLERİ ALMALIYIZ

DOSAB yönetimi ile uyumlu çalışma içinde olduklarını ve bu konularda hassas davrandıklarını kaydeden Çevikel, “Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında, DOSAB Müdürlüğü Sıfır Atık Yönetim Sistemi kurulumu gerçekleştirildi ve Sıfır Atık Belgesi’ni aldı. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Bölgede bulunan firmalar ihracat ağırlıklı çalışıyor. AB üyesi ülkelere ihracat yapabilmek için de çevre bilinci için de önlemleri almak durumundayız. Bu anlamda da çalışmalara başladık” dedi.

ODAKLARINDA ÇEVRE VAR

İş dünyasının hedefi yaşanabilir Bursa

Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BOSİAD), üretim yaparken doğanın korunması ve su kaynaklarına gereken hassasiyetin gözetilmesine vurgu yapıyor. Bu durumun somut çıktılarının başında ise geleneksel olarak düzenlediği Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması geliyor. 2020 yılında pandemi dolayısı ara verilen yarışmanın, 2021’de kaldığı yerden devam etmesi planlanıyor.
Bu farkındalığın genele yayılarak diğer organize sanayi bölgelerine de taşınması ve böylece hem rekabet dezavantajının ortadan kaldırılması, hem de ekosistemin korunması adına çalışmalar gerçekleştiriliyor. Kirletmeden üretmenin geleceğimiz için gerekli ve de mümkün olduğuna dikkat çeken BOSİAD, çevrenin korunması ve sürdürülebilirliği noktasında çocuklar ve gençler başta olmak üzere toplumun farklı kesimlerini de bilgilendirmek, bilinçlendirmek adına önümüzdeki süreçte önemli faaliyetler gerçekleştirecek.

ÇEVRE KORUMA TAKIMLARI OLUŞTURACAK

Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması gibi farkındalık yaratan BOSİAD, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü akademisyenleri ve Uludağ Çevre Topluluğu Üyesi Üniversite Öğrencileri ile birlikte yeni bir proje geliştiriyor. Bölgedeki sanayi tesislerinde çalışanların 7’nci sınıfta okuyan çocukları ile birlikte temiz üretimin temelleri üzerine farklı toplum kesimlerini bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve uygulanabilir çevre proje fikirleri geliştirmek amacıyla ‘Çevre Koruma Takımı’ oluşturuyor. ‘Ağaç yaş iken eğilir’ atasözünden hareketle firmalarını çalışanların çocuklarının denetimine açacak işletmeler, ‘Çevre Dostu’ olma konusunda kendilerine güveni de perçinlemiş olacak. Proje kapsamında öncelikle makine, kimya, tekstil ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteren 25 şirkette çalışan beyaz ve mavi yakalı 1’er olmak üzere 2 ebeveynin 7’nci sınıfa giden 1’er çocuğu gönüllü olarak takıma alınacak. Böylece takımın üyesi olacak bu 50 öğrenci, ebeveynlerinin işletmelerini denetleyerek, çevreye risk oluşturacak konuları tespit edip, çözüm amaçlı projeler geliştirecek. Çevre Koruma Takımları’nın oluşturacağı bu projeler için BOSİAD’ın Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nda ayrı bir kategori açılarak, ödüllendirilmeleri sağlanacak. Proje sonunda elde edilecek tecrübe ile çevre konusunda ortak stratejiler geliştirip, savunuculuk gruplarının oluşması sağlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!