İklim değişiyor sağlık gidiyor

Güncelleme Tarihi:

İklim değişiyor sağlık gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2021 10:39

İklim değişikliğinin sağlığa etkilerinden bahseden Bursa Tabip Odası (BTO) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, yaşanabilecek tehlikeleri anlattı. Türkkan, iklim değişikliği ve sağlık konularına Türkiye’de hak ettiği düzeyde önem verilmemesinden yakındı.

Haberin Devamı

Bursa Tabip Odası (BTO) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, iklim değişikliğinin insanların temiz hava, temiz ve yeterli su, yeterli ve dengeli beslenme ile barınma gibi gereksinimlerinin karşılanmasını olumsuz etkilediğini kaydetti. Bu durumun hem doğrudan insan bedenine, hem sağlığın sosyal belirleyicileri üzerine etki ederek, hastalıklara neden olabildiğini söyleyen Türkkan, küresel boyuttaki etkisi ve sonuçları ile önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti. İklimin doğrudan insan fizyolojisini etkileyerek, değişikliklere neden olabildiğini ifade eden Türkkan, solunum ve dolaşım sistemi hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıklara neden olmasının yanı sıra kimi hastalıkları da alevlendirebileceğine işaret etti.

Haberin Devamı

COĞRAFİ OLARAK YAYAR

İklim değişikliğinin başta vektör kaynaklı hastalıkları etkileyebileceğini vurgulayan Tükkan, “Bunlar, hantavirüs enfeksiyonları, leişmaniasis, lyme hastalığı, tularemi, deng, sıtma, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Batı Nil Virüsü, chagas, ensefalit, dizanteri, tifo, paratifo, kolera ve giardiazis gibi hastalıklar ile ilişkilidir. Artan hava sıcaklığı, sivrisinek gibi vektörlerin sayısını artırır. Coğrafi olarak yayılmasını sağlar. Bu da sıtma örneğinde çok net biçimde gördüğümüz gibi daha çok ve daha geniş bir coğrafyada görülmesine neden olur. İklim değişikliği; kuraklık, sel, fırtına ve orman yangınları gibi aşırı hava olayları nedeniyle yaralanma ve ölümlere de yol açar” dedi.

SAĞLIK EŞİTSİZLİKLERİNİ ARTIRIYOR

İklim değişikliğinin küresel ölçekte etki yaptığını anımsatan Türkkan, “Olumsuz sağlık etkilerini düşük gelirli ülkeler daha fazla yaşamaktadır. Dezavantajlı toplumlar ya da yoksullar, yaşlılar, göçmenler, azınlıklar gibi toplum kesimleri daha fazla risk altındadır. Bu nedenle iklim değişikliği, küresel başka bir sorun olan sağlık eşitsizliklerini de artırmaktadır” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE GEREKLİ ÖNEM VERİLMİYOR

İklim değişikliği ve neden olduğu sağlık sorunlarıyla ilgili konularda çalışan bilim insanları ve kanıtların giderek arttığına işaret eden Türkkan, “İklim değişikliği ve sonucundaki sağlık sorunları günümüzün gerçeği olarak önümüzde durmakta ve zaman yitirmeden çözülmeyi beklemektedir. Bu noktada sitem etmeden geçemeyeceğim. Dünya basınında geniş ve ayrıntılı biçimde yer alan iklim değişikliği ve sağlık konuları, ne yazık ki Türkiye’de hak ettiği düzeyde önem verilmemekte, ilgi görmemektedir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!