İki başlıkta reform gerekli

Güncelleme Tarihi:

İki başlıkta reform gerekli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2020 09:49

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, uzun vadeli iki reform olması gerektiğini belirterek, bunları eğitim ve halkın tüketim konusunda bilinçlendirilmesi olarak sıraladı.

Haberin Devamı

 

İki başlıkta reform gerekli
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, şu anda ekonomik olarak tam kapanmaya doğru gidildiğini belirterek, pandeminin kimsenin statüsüne bakmadan ezip geçtiğini kaydetti.
Bu dönemde ‘Ekonomi mi? Sağlık mı?’ soruları ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Türkay, “Tabii ki bu sorunun cevabı, bize göre sağlık. Türkiye’mizin durumu daha da önem arz ediyor. Bu döneme ekonomik olarak göreceli zayıf bir durumda yakalandık. Bunu bir acziyet olarak söylemiyorum. Ancak, durumumuzu doğru olarak ortaya koyarsak, çözümleri de o derece sağlam oluştururuz” dedi.

Haberin Devamı

FİNANSMAN AÇIĞI

Mevcut durumdan çıkmanın en kısa yolunun, ekonomik reformlardan çok, farklı eylemlerden geçtiğini vurgulayan Türkay, “Ciddi finansman açığımız var. Bunu da iç finansmandan çok, dış finansman ile çözme yetimiz var. Para en korkak metadır. Eğer bir ülkeye gelecekse, bazı temel alt yapılar bekler. En önde geleni de hukuk. Anlaşmazlık anında, ‘Nasıl bir muamele ile karşılaşacağım?’ sorusu akla gelir. Adil düzeni sağlamak, pek o kadar da zor değil” diye konuştu.

EĞİTİM VE TÜKETİM

Uzun vadeli iki reform olması gerektiğini belirten Türkay, bunları eğitim ve halkın tüketim konusunda bilinçlendirilmesi olarak sıraladı. Eğitimin, günümüzün olmaz ise olmazı olduğunu vurgulayan Türkay, “Çağımızın gerektirdiği teknolojiye uyumlu eğitim sistemine acilen geçilmeli. Bunun sorumluluğunu bir kişiye verip, burada kimsenin karışmasına izin vermeden yürünmeli. Diğeri ise biraz daha zor. Hem ciddi eğitim alt yapısı gerekiyor, hem de alışkanlıkların değişmesi. Halkımız tasarrufu sevmediği gibi kazandığından fazlasını harcamayı, hatta ithal ürün tüketmeyi seviyor” dedi.

DEVLET ENGELLEMELİ

Sağlıktan sonra en önemli konu olarak ekonominin geldiğini söyleyen Türkay, devletin çarkların tam olarak durmasını engellemesi gerektiğini vurguladı. Artık hibe destekleri ile milyonlarca esnafın, iş insanının düzeninin minimum da olsa bir seviyede devamının sağlaması gerektiğine işaret eden Türkay, büyük projelere girişmektense, halkın refahının minimum da olsa bir seviyede devamlılığının olmazsa olmaz olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

İki başlıkta reform gerekli

EĞİTİMLİ İŞ GÜCÜ VE MORAL

Ülkenin kalkınmasında eğitimli bir işgücünün önemine değinen Türkay, o gücünün moralinin de çok önemli olduğunu kaydetti. Türkay, son zamanlarda yaşanan liyakat sorununun hem beyin göçüne sebep olduğunu, hem de kalanların çalışma ve başarma şevkini kısıtladığını ifade etti.

TÜRKİYE’NİN GÜCÜ VAR

Türkiye’nin son senelerde 12 bin 500 dolarlık refah seviyesine ulaştığını ve daha da yukarıya taşıyabilecek gücü bulunduğunu belirten Türkay, “Ama bundan sonra ancak aklın emrettikleri ile karar verip, eyleme geçersek bunu başarırız. Hem ekonomik, hem de jeopolitik kazanımlarımızın korunması ve yüceltilmesinin yolu, yukarıda yazılanlar ve yazamadığımız birkaç ana konuda rasyonel adımlardır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!