Hedef: Kadını kayıt dışı ekonomiden kurtarmak

Güncelleme Tarihi:

Hedef: Kadını kayıt dışı ekonomiden kurtarmak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2021 12:10

Orhangazi’ye özgü ürünlerinin yapımı, pazarlanması ve satışı konusunda eksik olduğunu düşünen kadınlar, bu alanda yapacakları üretim ile öne çıkabileceklerini konuştu. Harekete geçen girişimci kadınlar, kendi imkanları ile ofis ve küçük bir üretim yeri tuttu. Kooperatif kurarak, dalga dalga büyümeyi hedeflediler. Evden üreten kadınların da kooperatifte yer almalarını istediklerini söyleyen Orhangazi Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Seda Şentürk, bu sayede hem istihdamı yükseltmeyi hem kadınları kayıt dışı üretimden kurtarıp, ülke ekonomisine katkıda bulunmayı amaçladıklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Turistik açıdan büyük potansiyel barındıran Orhangazi’nin kendine has ürünleri vardı. Bu konuda bir boşluk gördüler. Üretim modellerini farklılaştırdılar. Üretimlerine geleneksel yöntemleri de dahil ederek, pazarlamayı ve satmayı konuştular. İlçenin güçlü ve çalışkan kadınları olarak bu konuda çalışmaya karar verdi. Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi 7 kadın, bir araya gelerek, bu konuda ilk adımı attı. Güç birliği yaparak, 2020 Kasım ayında kooperatif kuruluşunu gerçekleştirdiler.

BÜROKRASİ YILDIRAMADI

Hedef: Kadını kayıt dışı ekonomiden kurtarmak

Kooperatifin kuruluşunda resmi evrakları hazırlama ve açılışında herhangi bir zorluk yaşamadılar. Ancak ofis ve üretim tesisi olarak kullanacakları yerleri yoktu. Şehre katkı yapmak isteyen kadınlar olarak destek istediklerinde ise prosedürlerin çok uzun süreceğini, önlerine çıkan birçok bürokratik engel sonrasında öğrendiler.
Engeller karşısında yılmadan, kendi imkanları ile ofis ve küçük bir üretim yeri tuttular. Pandemi nedeniyle ilerleyişleri bir nebze ağır seyretti. Bu nedenle açılışı biraz ötelemek zorunda kaldılar. Ramazan Bayram sonrasında startı vermeyi planlıyorlar. Yakın bir zamanda açılacak www.orhangazikadinkoop.com web sitesi ve e-ticaret bölümlerini de eş zamanlı hizmete geçirmeyi hedefliyorlar.

Haberin Devamı

YOL HARİTAMIZ VAR

Hedef: Kadını kayıt dışı ekonomiden kurtarmak
Kooperatifin, OTSO bünyesindeki Kadın Girişimciler kurulu Üyesi, idealist, branşlarında başarılı ve isim yapmış 7 ortak ile kurulduğunu anlatan Orhangazi Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Seda Şentürk, “Elbette ilk zamanlarda işleyişimizi ve ilerlemek için hangi alanlarda önce çalışmaya başlayacağımızı belirlemek için birçok toplantı yaptık. Bir yol haritamızın olmasının ilerlememizde bize başarı getireceğine inanıyoruz. İlk başlarda genelde kooperatif üyeleri ile yüz yüze görüşürken, covid-19 salgını nedeni ile online olarak görüşmelerimizi sürdürdük. Bu aşamada yeni üyelerimiz ve tedarikçilerimiz için de görüşmelere başladık” dedi.

Haberin Devamı

İLK SATIŞIMIZI YAPTIK

İlçeye özel olan ürünlerden zeytin, zeytinyağı, sabun, kurutulmuş meyve gibi ürünlerin bulunduğunu anlatan Şentürk, kooperatif kurucularının ve kooperatife katılan üyelerin ürettiği ürünleri tedarik havuzunda değerlendirdiklerini kaydetti. Üretim hattını yeni açacaklarını açıklayan Şentürk, “Yakın bir zamanda verdiğimiz teklifte, ürettiğimiz bazı ürünleri bir araya topladığımız bir hediye sepetinin 300 adet satışını yaptık. Bunun gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Devamının da geleceğinden ve Orhangazi kadınları olarak kooperatifimiz sayesinde gücümüze güç katarak, geleceğe daha umutla bakacağımız günler olacağından şüphemiz yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

TEDARİK ZİNCİRİNİ BÜYÜTMEK İSTİYORUZ

Yola yeni çıktıkları için adım adım ilerlemeyi planladıklarını söyleyen Şentürk, kısa vadede öncelikle tedarik zincirine yeni halkalar eklemeyi ve büyümeyi hedeflediklerini aktardı. İlk başlarda ürün satışlarını bölgeden yapmayı ve bölge bölge yeni pazarlara açılmayı düşündüklerini belirten Şentürk, “Covid-19 salgını ile başlayan süreçte işlerimizi internet üzerinde ilerletmenin daha hızlı olacağını fark ettik. Sosyal medya ve web sitemiz ile kendimizi, ürünlerimizi tanıtırken, reklamlarımız ile bilinirliğimizi yükseltmeyi de amaçlamaktayız” diye konuştu.

EVİNDEN ÇALIŞAN KADINLARI DAHİL EDECEĞİZ

Hedef: Kadını kayıt dışı ekonomiden kurtarmak

Orta vadede ise evinden çalışan Orhangazili kadınları işletmeye katmayı ve kooperatifi daha da büyütmeyi planladıklarını belirten Şentürk, bu işleyişi personel ve makine tedariki ile gerçekleştirmeyi düşündüklerini açıkladı.

Haberin Devamı

GÜCÜMÜZ VE HEYECANIMIZ YÜKSEK

Uzun vadeli hedeflerinde ise markası oluşmuş, yurt içinde tanınmış şekilde yurt dışına satış yapmayı hedeflediklerini açıklayan Şentürk, “Elbette yeni kurulmamız sebebiyle gücümüzün ve heyecanımızın çok yüksek olduğunun farkındayız. Bu gücümüzü ve heyecanımızı doğru zamanda, mükemmel yatırımlar ve çalışmalar ile kullanmayı amaçlıyoruz” dedi.

YURT DIŞI İÇİN DE HAZIRLIKLAR YAPIYORUZ

Hedef: Kadını kayıt dışı ekonomiden kurtarmak

İstihdam açısından, tedarik havuzunu oluştururken, üyelerinin dışında, evden üreten kadınların da kooperatif içinde yer almalarını istediklerini söyleyen Şentürk, bu sayede hem istihdamı yükseltmeyi, hem de kadınları kayıt dışı üretimden kurtarıp, ülke ekonomisine katkıda bulunmayı amaçladıklarını vurguladı. Ürünlerine ait ilk teklifte bulundukları bölgedeki bağlantıları sayesinde kendilerini tanıtabildiklerini ifade eden Şentürk, “Gelişen teknolojiye de ayak uydurarak, sosyal medya, web sitemiz ve e-ticaret bölümümüz ile ürünlerimizi duyurmak ve tanıtmak istiyoruz. Şu an için iç pazarda satışlara yoğunlaşırken, bir yandan da yurtdışına satış için hazırlıklarımızı yapmaktayız” dedi.

Haberin Devamı

KADIN ERKEK AYRIMI YAPILMASI YANLIŞ

Kadının iş hayatının her alanında olması gerektiğinin altını çizen Şentürk, “Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk önderliğindeki Kurtuluş Savaşı’nda cephelerde, savaş alanlarında, askerlerin arasında, sağlık, giyim, gıda ve silah tedariki alanlarında kadınlarımızın da desteği ile zafere ulaşmıştır. Nene Hatun, Şerife Bacı, Halide Onbaşı, Halime Çavuş, Nezahat Onbaşı, Çete Emir Ayşe, Fatma Seher Erden, Gördesli Makbule ve daha adını bile bilemediğimiz birçok kadın kahraman sayesinde bu savaş kazanılmıştır. Bence bu bize kadın-erkek ayrımının yapılmasının ne kadar yanlış olduğunu gösterecek en büyük örneklerdendir” diye konuştu.

İŞ YAŞAMININ MİHENK TAŞI

İş hayatına çok erken atılmış olmanın da getirisi ile kadınların iş yaşamının mihenk taşlarından olması gerektiğini söyleyen Şentürk, ayrımcılığa maruz kalacakları zamanların artık geride bırakılmış olmasını diledi. Konuya cinsiyetten öte fayda açısından bakmanın, hayatı daha da iyi hale getireceğini ifade eden Şentürk, “Ayrıca Ulu Önder Atatürk’ün sevdiğim bir sözü de sizinle paylaşmak isterim. ‘Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk Kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır” dedi.

KURALLARA UYALIM

Sağlığın önemine işaret eden Şentürk, “Covid-19 salgını ile mücadeleyi başarıyla sonlandırmanın ve iş hayatına kaldığımız yerden devam etmemizin, tüm insanlığa faydalı olacağını düşünüyorum. O sebeple kurallara uyalım, maske, mesafe ve temizliğe dikkat edelim. Teknolojinin ilerleyişi ile birçok alanda faydalı çalışmaların yapılacağına inanıyor ve doğru, etkili çalışmamızın önce yaşadığımız çevre, sonrasında şehir, sonrasında Türkiye ve dünyayı ilerleteceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!