Hastalıkla mücadelede koruyucu önlemler

Güncelleme Tarihi:

Hastalıkla mücadelede koruyucu önlemler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2020 09:31

COVID-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım.Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.

Haberin Devamı

OP. DR. BANGİN BEKİR CANDAN: Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Merhaba Bekir Bey, sizi tanıyabilir miyiz?

Hastalıkla mücadelede koruyucu önlemler
Merhaba, Op. Dr. Bangin Bekir Candan. Ankara doğumluyum, yaşım 36. Özel Esentepe Hastanesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak görev yapıyorum.

Küresel salgın ne demektir?

Pandeminin aslında bizim açımızdan önemi, adeta sınır tanımadan tüm ülkelere ve kıtalara hastalığın yayılma eğilimi göstermesidir. Yani çok bulaşıcı ve hızlı yayılan bir hastalıkla karşı karşıyayız demektir. Dolayısıyla Covid-19 virüsünün neden olduğu hastalıkta da tüm ülkelerin tehlike altında olması, hastalığın pandemi olarak değerlendirilmesine yol açtı.Aslında bu bir AKUT solunum yolu hastalığıdır. Hastalığa neden olan virüs koronavirüs olarak adlandırılan bir RNA virüsüdür.
Koronavirüs enfeksiyonu kişiye nasıl bulaşır?
Virüs en çok solunum yoluyla buluşmaktadır. Hastalıklı kişilerden yayılan damlacıklardaki virüsler, cansız yüzeylerde de bir süre yaşamaktadır.

Haberin Devamı

MASKE VE ELDİVENLER ORTALIĞA BIRAKILMAMALI

Çevresel temizlik ve atık yöntemi nasıl olmalıdır?
Maske, eldiven gibi tıbbi atıkların yaşam alanlarından uzaklaştırılması sırasında alınan önlemler de çok önemlidir. Hem kişilere hem de kurumlara bu noktada büyük sorumluluk düşmektedir. Kişiler, maske ve eldiven gibi virüsü barındırabilecek atıkları asla ortalığa bırakmamalı, mutlaka tıbbi atık kutusuna atmalıdır. Kurumlar ise dikkatli bir şekilde çöpleri toplamalıdır.
Genel enfeksiyondan korunma önlemleri nelerdir?
Bu noktada öne çıkan önlemler; sosyal mesafenin korunması, mümkün olduğunca evde kalınması, dışarı çıkarken ise mutlaka maske takılması ve kişisel hijyen kurallarına uyulmasıdır.

TEMKİNİ ELDEN BIRAKMAMAKTA FAYDA VAR

Ülkemizde yeni koronavirüs hastalık riski var mı?
Halkımız bu konuda temkini elden bırakmamalı ve dikkatli olmalıdır. Şu anda halen hastalıkla mücadelede elimizdeki en büyük silah, aldığımız koruyucu önlemlerdir.

Haberin Devamı

BULAŞICILIKTA ÇOCUKLARIN ROLÜ ÇOK FAZLA

Yeni koronavirüs (COVID-19) kimleri daha fazla etkiler?
Yaşlı insanlarımız hastalıktan daha ağır etkilenirken, gençler ise her zaman risk altındadır. Çocuklarda risk iyice azalsa da bulaşıcılıkta çocukların rolü çok fazladır.
Maske takmak koronavirüs enfeksiyonundan korur mu?
Maske takmak, bulaşıcılığı büyük ölçüde engeller. Dolayısıyla bu süreçte dışarı çıkan her bireyin mutlaka maske takması gerekiyor. Çünkü maske, hastalığa karşı elimizdeki en güçlü silahlardan biridir. Ancak maske konusunda tehlikelerden biri ise maskenin gereksiz bir güven duygusu aşılamasıdır. Maske elbette korur ama tamamen virüsü engellemez. Maske, diğer önlemlerle beraber kullanılırsa faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

SOSYAL MESAFEYE UYMAK

Hastalığa yakalanmamak için öneriler nelerdir?
Hastalıkla mücadelede öne çıkan ve artık hemen herkesin iyi bildiği ama yine de tekrar etmekte yarar olan önlemleri şöyle sıralayabiliriz: Gerekmedikçe evden çıkmamak, toplu ikamet edilen yerlerden mümkün olduğunca uzak durmak (toplu taşıma araçları, eğlence merkezleri, spor salonları, alışveriş merkezleri, restoran vb.) sosyal mesafeye uymak; temastan, tokalaşmaktan, sarılmaktan vs. kaçınmak, dışarı çıkarken mutlaka maske takmak ve kişisel hijyen kurallarına uymak çok önemlidir. En iyi dezenfektanlar sabun, alkol bazlı el dezenfektanları ve çamaşır suyudur.

MÜMKÜNSE HİÇ ZİYARETÇİ OLMAMASI EN DOĞRUSU

Haberin Devamı

Hastalıkla mücadelede koruyucu önlemler

Hastaya yapılan ziyaretler nasıl olmalıdır?

Bu noktada en önemli husus, kişi sirkülasyonunun az olmasıdır. En az refakatçi ve mümkünse hep aynı refakatçinin gelmesi, en az ziyaretçi ve mümkünse hiç ziyaretçi olmaması, bu süreçte en doğrusu olacaktır.

Hastalara yemek servislerinde nelere dikkat edilmelidir?

Hastaların odasına girecek olan yemek servis personelinin, hastaya temas etmemesi öncelikli husus. Bunun yanında, odaya girmeden önce tıbbi maske ve steril eldiven kullanılması şart. Eğer bir şekilde hastaya veya çevresine temas söz konusu olduysa eldivenin çıkarılması ve hemen el dezenfekteni kullanılması gerekiyor. Hastaların yiyecekleri de tek kullanımlık malzemeler ile servis edilmelidir.

Haberin Devamı

ÖNLEMLERE DİKKAT EDİN

Kontrollü normalleşme sürecini nasıl değerlendirmeliyiz?
Bu salgın, ülkemizin sağlık alt yapısının ne kadar iyi olduğunu, başta hekimler olmak üzere tüm sağlık personelimizin ne kadar iyi yetişmiş ve özverili olduğunu, halkımızın da ne kadar uyumlu ve bilinçli olduğunu bizlere göstermiştir. Bilim insanlarımız, bilimin ışığında hastalıkla mücadele etmiş, halkımız ise tam uyum göstermiştir. Hiçbir ayrım gözetmeksizin toplumun her kesimi kaliteli sağlık hizmeti almış ve bunun neticesinde de hastalıkla başarıyla mücadele edilmiştir. Bundan sonra da aynı ciddiyetle, tam uyumla önlemlere dikkat edileceğine inanıyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!