Güvenli gıda tüketiminde tüketici sorumluluğu

Güncelleme Tarihi:

Güvenli gıda tüketiminde tüketici sorumluluğu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2018 12:01

Gıdalar yaşamımızın en temel ihtiyaçlarıdır. Bu nedenle tüketicilerin sağlığını ve güvenliğini doğrudan ilgilendirmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nce yapılan araştırma sonuçlarına göre, mevcut hastalıkların %72 si gıda kaynaklıdır. Tüketicilerimizin sağlıklı ve güvenli yiyeceklere ulaşabilmesi için bugün artık dünyada gıda güvenliğine ilişkin önlemler öne çıkarılmakta, bu konuda kurallar ve parametreler belirlenmekte ve pratikte uygulanmaktadır.

Haberin Devamı

Günümüzde artık dünyanın herhangi bir köşesinde üretilen herhangi bir gıda dünyanın bir başka noktasında pazara sunulabilmektedir. Bu durumda tüketici tükettiği gıdanın “Güvenilir Gıda” olmasını istemektedir.
Yemek yerken gıdalarımızda bulunabilecek zararlı maddeleri düşünmeyiz bile. Gıda ama zehirsiz! Bu gün için acaba mümkün mü? Yoksa sadece bir hayal mi? Bunun en samimi yanıtı ise “yediğimiz içtiğimiz hemen her şey zararlı maddelerden tamamen arındırılmış değildir”, şeklinde olduğunu unutmayalım. Çünkü gıdalarımız, tarımda kullanılan çok değişik ilaç, hormon, endüstrileşmenin getirdiği çevre kirliliği yüzünden yüzlerce kimyasal madde ile kuşatılmış durumdadır. Ayrıca hatalı üretim teknikleri, zararlı mikroorganizmalar gıdalarımızı sürekli tehdit etmektedir.
Ancak yinede hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmayalım. Çünkü insan organizması zararlı olan maddeleri belirli oranlarda parçalama ve dışarı atma özelliğine sahiptir. Bu nedenle beslenmede sloganımız güvenli gıda tüketimine önem göstermek olmalıdır. Kaldı ki birey gıdasını kontrollü ve bilinçli şekilde seçer, sebzesinden, meyvesine; etinden sütüne kadar yiyeceği içeceği her şeyi akıllıca bilerek yer, bunu da hayatının doğal akışı içerisinde kendisi için bir yaşam biçimi haline getirirse, sağlıklı beslenmede en önemli ilk adım atılmış olur.
Güvenli gıda konusunda tüketici olarak atacağımız ilk adım “etiket okur yazarı” olmaktır. Satın alacağımız ambalajlı ürünlerde ambalaj kontrolü ve etiket okuma bizim tüketici olarak güvenli gıda temininde atacağımız ilk adımı oluşturacaktır.
Gıda ambalajının içine konan ürünü en uygun şekilde koruması ve bozulmaları önleyici nitelikte olması arzulanır. Çünkü gıdalar mikrobiyal, biyokimyasal, fiziksel ve nem etkisi ile kolayca bozulurlar ve aroma kayıplarına uğrarlar. Satın alınan gıdaların alıcı tarafından kontrol edilmesi hem tüketicinin sağlığının korunması hem de ekonomik yönden aldatılmasının önlenmesi açısından çok önemlidir. Herhangi bir sebeple ezilmiş, yırtılmış, bozulmuş ambalaj bulunduran yiyecekler satın alınmamalıdır. Ambalajı yeterince iyi olmayan ürünler her zaman için kontamine olma (bulaşma) riski taşırlar.

*

Haberin Devamı

Ürünün ambalajının üzerindeki ETİKET BİLGİ’sinin incelenmesi de tüketicinin korunması açısından büyük önem taşır. Bir ürünü satın alırken SON KULLANMA TARİHLERİNİN kontrol edilmesi gerekir. Son kullanma tarihi geçmiş bir ürün pazardan kaldırılmalı veya tüketiciler tarafından kesinlikle satın alınmamalıdır. Böyle ürünler bozulmuş olabilir, mikroorganizma üreyebilir, lezzeti ve fiziksel görünümü değişebilir ve besin değerinden kaybetmiş olabilir. Kimi zaman marketlerde son kullanım tarihine çok kısa bir süre kalan ürünler indiirmli olarak satışa sunulmaktadır. Bu detaya da dikkat edilmesi yerinde olacaktır.
Ayrıca ürün etiketi üzerinde GIDANIN ADI, ÜRETİCİ FİRMANIN ADI VE ADRESİ ile üretildiği yerin belirtilip belirtilmediğine bakılmalıdır. Herhangi bir istenmeyen durumla karşılaşıldığında tüketici kimi şikayet edeceğini bilmelidir.

*

Haberin Devamı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ÜRETİM İZNİ verilip verilmediği kontrol edilmelidir. Ürünün NET GRAMAJINA, HAZIRLAMA VE KULLANMA TALİMATI bilgisine, DEPOLAMA VE SAKLAMA KOŞULLARI’na dikkat edilmelidir.
Ürünün bileşimi hakkında bilgi edinmek için ise, etiket üzerindeki “İÇİNDEKİLER veya BİLEŞİM (ingrediyen)” listesi ile besin değeri tablosunun incelenmesi gerekir. Ambalajlı bütün gıdaların etiketinde bileşim listesinin bulunması zorunludur. Buna rağmen beslenme bilgisini içeren besin değeri tablosunun bulunması ise özel beslenme amaçlı ürünlerde zorunlu diğer ürünlerde üreticinin isteğine bağlıdır.
Güvenilir gıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından üretim izni almış, ambalajlı ve etiketli, üreticisi bilinen, yetkili makamlarca kontrol edilen gıdadır. O halde tüketici olarak bizler üretim izinsiz, ambalajsız, üreticisi belirsiz gıdaları ucuz olsa bile satın almayarak sağlığımızı ve geleceğimizi koruyalım. Tüketiciler talep ettikleri ve satın aldıkları ürünlerde yukarıda belirtilen hususlara dikkat ettikleri sürece denetim mekanizmasına katkıda bulunmuş olacaklardır.
Sonuç olarak;
Güvenli gıda üretimi ve tüketimini sağlamak için gıda üretici ve satıcılarının ciddi kontrolü yanında tüketicilerin de bilinçli olması çok önemlidir. Öyleyse bu gün, bu yolda adımlamaya başladığımız ilk günümüz olsun ne dersiniz?
Kolay ramazanlar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!