Gürsu’da hem kadınlar hem ülke kazanacak

Güncelleme Tarihi:

Gürsu’da hem kadınlar hem ülke kazanacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2021 10:34

Zayi olan tarımsal ürünleri ekonomiye kazandırmak ve ürünlerin katma değerli olarak pazara ulaşmasını sağlamak, ilçedeki kadınların sürekli gelir kazanabilecekleri bir iş modeli üretmek amacıyla Gürsu Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kuruldu. Kooperatif çatısı altında gizli kadın emeğini değerlendirmek istediklerini söyleyen Gürsu Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sümeyye Işık, “Bu potansiyeli ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Böylece hem ilçe tarımı, hem ülkemiz kazanacak, hem de kadınlarımızın yaşam koşulları iyileşmiş olacak” dedi.

Haberin Devamı

 

 

Gürsu, göç alan ilçelerden birisi olarak dikkat çekiyor. Bölgede genel olarak işçi kesimi yaşıyor ve ailelerin sosyoekonomik yapısı zayıf. Evde bir kişinin çalışmasıyla geçinebilmek oldukça zor. Gürsu’da kadınlara model olmak, onları eğitmek ve yaşam kalitelerini iyileştirmek amacıyla 2017 yılında kadınlar, bir dernek kurdu.
Burada kadınlar; gençler, çocuklar ve yaşlı bireyler için projeler yazıyorlardı. Aynı zamanda dernekte meslek edindirme kursları ve etkinlikler yapılıyordu. Dernek çalışmaları yürürken, kadınların yaptığı ürünlerin pazarlamasıyla ilgili çalışmalar yetersiz kalıyordu. Özellikle iş konusunda çok fazla talep vardı. Gürsu’da girişimci ruhu olan kadınlar bu konuya el atarak yetkili mercilere dernek olarak sunum yaptı.

Haberin Devamı

ISKARTAYA YÖNELDİLER

Gürsu’da hem kadınlar hem ülke kazanacak

Tarım faaliyetleri olan Gürsu’nun verimli ovaları ile lezzet ve aroması sadece bu yöreye özel olan meyve çeşitleri bulunuyordu. Yıllık 300 milyon TL’lik tarımsal üretim gerçekleşiyordu. Ancak tarımda da bazı sorunlar bulunuyordu. Armut, şeftali ve nektarin hassas meyvelerdi. Yetiştirmesi, toplanması ve paketlenmesi emek istiyordu. Özenle toplanması gerekiyordu. Genellikle ihraç ediliyordu ancak meyvelerde en ufak bir zedelenme ürünü ıskartaya çıkartıyordu. Bu da bütün yıl boyunca emek verilen ürünlerin zayi olması demekti. 2’nci kaliteye veya ıskartaya ayrılan tarımsal ürünlerin ekonomik değeri yıllık 10 milyon lirayı buluyordu.

POTANSİYELİ EKONOMİYE KAZANDIRMAK İSTİYORUZ

Hem bugüne kadar zayi olan tarımsal ürünleri ekonomiye kazandırmak ve ürünlerin katma değerli olarak pazara ulaşmasını sağlamak, hem ilçedeki kadınların sürekli gelir kazanabilecekleri bir iş modeli üretmek amacıyla 19 Ekim 2020 tarihinde harekete geçen kadınlar, Gürsu Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni kurdu.
Kooperatif çatısı altında gizli kadın emeğini değerlendirmek istediklerini söyleyen Gürsu Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sümeyye Işık, “Bu potansiyeli ekonomiye kazandırmak istiyoruz. Böylece hem ilçe tarımı, hem ülkemiz kazanacak, hem de kadınlarımızın yaşam koşulları iyileşmiş olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

GİRİŞİMCİ SAYISINI ARTIRACAĞIZ

Gürsu’da hem kadınlar hem ülke kazanacak

Kolektif çalışma kültürünü yaygınlaştırmanın önemini vurgulayan Işık, “Atalarımız boş yere söylememiş; ‘Bir elin nesi var, iki elin sesi var.’ Kadınlarımız münferit çalışmak yerine bir imece anlayışı ile hareket eder, çalışırlarsa netice alabilirler. Kooperatifimizin bu anlamda örnek olacağına, bölgemizde kooperatifçilik kültürünü yaygınlaştırarak, kadın girişimci sayısını ve işgücüne katılım oranlarını artıracağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

TOPRAKTAN SOFRAYA KADIN ELİ

Gürsu’da hem kadınlar hem ülke kazanacak

Kooperatifi kurdukları 19 Ekim 2020 tarihinden sonra ‘Topraktan Sofraya Kadın Eli Projeleri’ni yazdıklarını söyleyen Işık, 30 Ekim 2020’de Ticaret Bakanlığı’nın Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Makine ve Ekipman Alımlarına İlişkin KOOP-DESS Proje başvurusunda bulunduklarını anımsattı. Projenin Ticaret Bakanlığı tarafından başarılı bulunduğunu dile getiren Işık, “Hibe desteği kazandık. Ticaret İl Müdürümüz İsmail Aslanlar ile protokolü 16 Mart 2021 tarihinde AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç’in de katıldığı törende imzaladık” diye konuştu.

Haberin Devamı

MADDİ KONULARDA ZORLANDIK

Kuruluş sürecinde çok hızlı hareket ettiklerini belirten Işık, bu dönemde maddi konularda zorlandıklarını açıkladı. Ortaklarının herhangi bir geliri olmadığından bu konuda yakınlarından borç alarak kuruluş masraflarını karşıladıklarını söyleyen Işık, inandıkları yolda ilerlediklerini kaydetti. Engel ve zorlukları aştıklarını ifade eden Işık, Gürsulu kadınlar için iş ve istihdam olanaklarını sunmak adına kararlı olduklarını vurguladı.

EMEKLERİNİ DEĞERLENDİRECEĞİZ

Gürsu’da hem kadınlar hem ülke kazanacak

Kooperatifin yeni kurulduğu için kurumsal yapısını geliştirmeye çalıştıklarını açıklayan Işık, “Çok geniş bir tüzüğümüz var. Kadın emeğini değerlendirecek her sektörde varız. Tüzükte yer alan tüm faaliyet konularında üretim ve hizmet sunmayı hedefliyoruz. Ortaklarımızın tümü STK’larda görev almış 10 kişiden oluşmaktadır. Ortaklarımız arasında 3 çalışan arkadaşımız mevcut olup, pasta ustası, ekmek ustası, yöresel yemek ustalarımız ve çini el sanatları uzmanlarımız bulunmaktadır. Kooperatif ortaklarımızla 19 yıldır kadınlara yönelik farklı STK’da birlikte görev aldık. Bu sebeple birlikte hareket ediyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KOOPERATİFÇİLİK İLÇEDE YENİ BİR KAVRAM

Bir işi yeni kurup, filizlendirme ve büyütmenin kolay olmadığının altını çizen Işık, “Kooperatifçilik kültürü ilçemiz için yeni bir kavram. Özellikle de kadınlarımız için. Evde yaşamaya alışmış, ataerkil bir kültürle yetişmiş kadınlarımızı bu çatı altında toplamaya çalışmanın zorluklarını yaşıyoruz. Kooperatifçiliğin faydalarını onlara anlatarak, ürün ve hizmet ortaya koyarak bu sorunları aşacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

EKONOMİYE KATILMALARINI İSTİYORUZ

Gürsu’da hem kadınlar hem ülke kazanacak

Hedeflerinden de bahseden Işık, kısa vadede eksik olan makine ve ekipmanları almayı planladıklarını belirterek, orta vadede başta köylerde olmak üzere ekonomik gücü zayıf olan kadınların el emeği göz nuru ürünlerini değerlendirmek ve sosyoekonomik hayatta daha fazla yer almalarını sağlamak istediklerini açıkladı. Kooperatif aracılığıyla kadın istihdamını artırmayı hedeflediklerini anlatan Işık, “Değerinin farkında olamadığımız kadın emeğini ve potansiyelini değerlendirerek ekonomiye katılımlarını sağlamak istiyoruz. Aile içi şiddet, geçimsizlik, sosyal, kültürel ve psikolojik sorunlar altında yaşayan kadınlara ulaşacağız. Düzenleyeceğimiz mesleki kurslar, kişisel gelişim eğitimleri ve aile içi iletişim seminerleri ile toplumun üretken, mutlu ve huzurlu bireyleri olmalarına yardımcı olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

MERKEZ KURACAĞIZ

Uzun vadede Gürsu’da tüm kadınların gıda ve tekstil ürünlerinin yer aldığı bir merkez oluşturup, satış yapmayı planladıklarını açıklayan Işık, “Türkiye’nin en verimli ovalarına sahip olan Gürsu’nun tarım ve kırsal kalkınmada kadın elinin gücünden ve avantajlarından yararlanmak istiyoruz. Gürsulu kadınlar arasında kooperatifçilik kültürünü yaygınlaştırmak suretiyle kadın girişimci sayısını ve iş gücüne katılım oranlarını artırmayı hedefliyoruz” dedi.

SİPARİŞE GÖRE ÜRETİYORUZ

Kooperatifin Türkiye’nin en verimli ovalarına sahip olduğunun altını çizen Işık, Gürsu ilçesindeki tarımsal ürünlerin katma değerli ürünlere dönüştürüldüğünü kaydetti. Kurutulmuş meyve ve sebze çeşitlerine dönüştürerek, zayi olan 2’nci kalite meyve ve sebzeleri değerlendirdiklerini anlatan Işık, “Yöresel organik ürünlerin imalatı ve yine yöremize özgü tarihi kültürel mirasımız ev yemekleri dızbana, kaçamak, şibidik, etli bamya, guguk helvası üretilmesine yönelik hizmet vermektedir. Bunun yanında gerek Gürsu Ovası’na özgü kurutulmuş meyve çeşitleri armut, şeftali; Gürsu Ovası’na özgü kurutulmuş sebze çeşitleri bamya, bamya çiçeği çayı, bamya tohumu, patlıcan; yöresel organik ürünler köy ekmeği, tarhana, salça, sos, reçel, marmelat ve turşu çeşitleri, mantı, sade erişte, siron; ayrıca yaş pasta çeşitleri, truf, kurabiye çeşitleri, sarma yapıyoruz. Organizasyon işleri, el sanatları ve çini yapıyoruz. Henüz yeni kurulmuş bir kooperatif olduğumuzdan istihdam sağlayamıyoruz. Ürünlerimizi yakın çevremize pazarlıyoruz. İhracat aşamasında değiliz. Siparişlere göre ürünlerimizi üretip, teslim ediyoruz” dedi.

 KALKINMA HEDEFİNE KADINLARLA ULAŞACAĞIZ

Kadınların ekonomik ve sosyal yaşama etkin oranda katıldığı ülkelerin tümünün ‘Gelişmiş Ülkeler’ kategorisinde yer aldığını söyleyen Işık, sürdürülebilir kalkınma hedefine kadınlar olmadan ulaşmanın mümkün olmadığının altını çizdi. Kesinlikle kadınların üretim sürecinde yer alması gerektiğini vurgulayan Işık, “Çünkü kadınlarımız sosyoekonomik hayatta daha fazla yer alırsa aile bütçesine rahatlıkla destek verebilir ve kendisini de daha mutlu bir birey hisseder” diye konuştu.

ÖNCE İÇ PİYASA ARDINDAN İHRACAT

Kurdukları kooperatifin en kısa sürede hedeflerine ulaşmasını, sağlıklı ve mutlu toplumun inşasında gerekli katkıyı sunmayı istediklerini ifade eden Işık, “Marka tescilimizi alarak, ürünlerimizi başta Bursa olmak üzere Türkiye çapında diğer illere e-ticaret yoluyla ulaştırmayı planlıyoruz. Aynı zamanda ülkemize döviz kazandırıcı faaliyet olarak diğer ülkelere de ihracat yapmak planlarımız arasında yer alıyor. Bu konuda Ticaret Bakanlığı’nın kolay ihracat ve Export Akademisi’nin periyodik olarak verdiği eğitimlerden ve e-ticaret desteğinden teorik olarak istifade etmekteyiz. Böylece hiç ihracat yapmamış bir işletme olarak en iyi ihracatı yapmak üzere Ticaret Bakanlığımız bizlere gerekli desteği vermektedir. Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!