Gemlikli tarihçi, ilçedeki çeşmenin tarihinin araştırılmasını istiyor

Güncelleme Tarihi:

Gemlikli tarihçi, ilçedeki çeşmenin tarihinin araştırılmasını istiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2019 09:45

Gemlikli tarihçi, ilçedeki çeşmenin tarihinin araştırılmasını istiyor

Haberin Devamı

Feyzi SARIKAYA/GEMLİK (Bursa), (DHA)- BURSA’nın Gemlik ilçesinde, tarihçi ve yazar Kadriye Komit, Orhaniye Mahallesi Dil Sokak'taki çeşmenin Bizans dönemine ait olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Komit, "Durumu yetkililere bildirdik. En kısa zamanda çeşme hakkında gerekli çalışmaların yapılmasını bekliyoruz" dedi. 

Gemlikli tarihçi ve yazar Kadriye Komit, Gemlik Tarihini Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Reyhan Çorum ile birlikte ilçeye bağlı Orhaniye Mahallesi Dik Sokak’ta bulunan ve 3 yıl önce suyu kesilen çeşmenin 1000 yıllık geçmişi olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Komit, yaptığı araştırma sonucu çeşmenin üzerinde yer alan figür ve yazıların Bizans dönemine ait olduğu, çeşme etrafındaki sütunlarında aynı dönemde yaptırıldı bilgisine ulaştıklarını belirtti. Çeşmenin fotoğraflarını çekerek İstanbul Rum Patrikhanesi’ne gönderdiklerini dile getiren Komit, patrikhane tarafından da bu bilginin onaylandığını kaydetti.

“ÇEŞMEYİ T EMİZLEDİK”

Balıkesir Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu olan, aynı zamanda Gemlik ile araştırmalarını kitaplaştıran Komit, “Gemlik ile ilgili mezar taşlarını, Gemlik’in tarihi çeşmeleri hakkında araştırmalar yapıyorum. Çeşme tamamen yıpranmış, üzeri zaman zaman boyanmış bir haldeydi. Biz Gemlik Tarihini Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği olarak başkanımız Reyhan Çorum ile birlikte, çeşmeyi temizledik. Üzerindeki yazının okunaklı hale gelebilmesi için çalışmalar yaptık ancak ne yazık ki o kadar çok zarar verilmiş ki yazıları tercüme edemedik. Durumu yetkililere bildirdik. En kısa zamanda çeşme hakkında gerekli çalışmaların yapılmasını bekliyoruz” İfadelerini kullandı.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!