(Fotoğraflı Bülten Dağıtımı) Uludağ Ekonomi Zirvesi - İş Kadınları 'İşte Daha Fazla Kadın'ı Tartıştı

Güncelleme Tarihi:

(Fotoğraflı Bülten Dağıtımı) Uludağ Ekonomi Zirvesi - İş Kadınları İşte Daha Fazla Kadını Tartıştı
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2016 21:46

(Fotoğraflı Bülten Dağıtımı) Uludağ Ekonomi Zirvesi - İş Kadınları 'İşte Daha Fazla Kadın'ı Tartıştı

Haberin Devamı

BASIN BÜLTENİ

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin Turkcell sponsorluğunda gerçekleştirilen ‘İşte Daha Fazla Kadın’ oturumunda moderatörlüğü Nutricia Genel Müdürü Gamze Çuhardaroğlu üstlendi. TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar, Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, Kanbogd Cashmere Genel Müdürü Gantsetseg Choidon ve AvivaSa Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Meral Kurdaş’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde kadının iş dünyasındaki yeri ve geleceği konuşuldu.

‘Türkiye kadın erkek eşitliğinde 140 ülke arasında 125. Sırada’

Panelin açılış konuşmasını yapan Nutricia Genel Müdürü Gamze Çuhardaroğlu, hiç aşı yapılmamış kız çocuklarının erkek çocuklarına oranının 3 kat fazla olduğunu söyledi. Annelerin erkek çocukları 2 ay daha fazla emzirdiğini ifade eden Gamze Çuhardaroğlu, TÜİK raporuna göre okuma yazma bilmeyen kadınların oranının erkeklere göre 5 kat daha fazla olduğunu açıkladı. Bu kısır döngünün kırılması için çaba gösterdiklerini vurgulayan Gamze Çuhardaroğlu, bu durumun eğitimle çözülebileceğini kaydetti. Erkek kadın eşitliğinde Türkiye’nin 140 ülke arasından 125. olduğunu ifade eden Gamze Çuhardaroğlu, “Kadınlarda iş gücüne katılım oranı yüzde 27. 2023’te kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 35’e çıkarılması hedefleniyor. Bu oranı olumlu karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Panelde konuşan TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut ise 1995 yılından beri iş hayatında olduğunu belirterek, kadınların iş hayatına atılması için TİKAD olarak çaba sarf ettiklerini söyledi. İnsanın yaratılış olarak eşit yaratıldığını ifade eden Nilüfer Bulut, “Erkek ile kadın arasındaki farklılıkların konuşulması üzerinden kadın hareketini tanımlamamız gerekiyor. Örneğin çocuklarını beslerken erkek çocuklarını ailenin geleceği olarak görüp daha fazla ilgiyle besleyen anneler var. Çünkü bu durum ona benimsetilmiş. Kültürel genlerimize işlemiş. İşte biz bu durumu değiştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Dünyanın bir rekabet içinde olduğunu kaydeden Nilüfer Bulut, kadınların gerçek anlamda gücü elde etmek istemeleri halinde rekabetçi koşulları çok iyi gözlemlemesi gerektiğini söyledi. Kadınlar olarak rekabetçi gücü geliştirip, öz güven olarak kendilerine güvendiklerinde kadın hareketinin başarıya ulaşacağını vurgulayan Nilüfer Bulut, iş kadınlarının örgütlenmesi gerektiğini dile getirdi. İş adamlarının örgütlendiğine dikkat çeken Nilüfer Bulut, “İş kadınları erkeklerin egemen olduğu bu topluluklarda tek başlarına hareket ediyorlar. Ama yine de erkekler kadınlara farklı bir elbise dikiyor. İş kadınları da kendilerine ait dernekler kurmalı” diye konuştu.

Bu düşünceyle hareket ederek 2004 yılında Türkiye İş Kadınları Derneği’ni (TİKAD) kurduklarını belirten Nilüfer Bulut, kadınların örgütlenerek 12 yılda hem Türkiye’de, hem de dünyada önlerinin açıldığını dile getirdi.

‘Mikro kredi kullanan kadınları destekliyoruz’

Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu ise dünyada Citibank çalışanlarının yüzde 50’sinin kadın olduğunu vurguladı. Serra Akçaoğlu, Türkiye’deki Citibank’ta ise çalışanların yüzde 51’inin üst yönetimde olmak üzere yüzde 58’inin kadın olduğunu açıkladı. Kadınları iş hayatına teşvik etmek için birçok çalışma yaptıklarını ifade eden Serra Akçaoğlu mikro girişim kredisi alan kadınlara ödül verdiklerini kaydetti. Değişik segmentlerde çalışan kadınlara destek olmaya çalıştıklarını ifade eden Serra Akçaoğlu, herkese eşit fırsat vererek çalışanları desteklediklerini sözlerine ekledi.

Kanbogd Cashmere Genel Müdürü Gantsetseg Choidon ise kadın erkek eşitliği için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Gantsetseg Choidon, Moğolistan’da ki iş kadınlarının dürüst çalışarak çok iyi işler yerine getirdiğini söyledi. Moğolistan’da ki iş kadınlarının iş dünyasının gerekliliklerini doğru bir şekilde yerine getirdiğini paylaşan Gantsetseg Choidon, “Yöneticilerin birçoğu kadınlardan oluşuyor. Bizim şirketin çalışanlarının yüzde 90’ı kadınlardan oluşuyor. Kadın çalışanların hepsi erkekler kadar sıkı çalışıyor, hepsi işlerini iyi yapıyor. Moğolistan’daki girişimci kadınlar çok önemli görevleri yerine getiriyor” ifadelerini kullandı.

‘Başarıya kadın eliyle ulaştık’

AvivaSa Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Meral Kurdaş ise toplumda kadının yerinin yükselmesi için erkeklere büyük görev düştüğünü söyledi. Tüm spor dallarında bir rekabet olduğunu ve sporcuların her zaman en iyi olmak için yarıştığını ifade eden Meral Kurdaş, iş hayatının da spora benzediğini ve yoğun rekabet ortamı olduğunu ifade etti. Çalışan kadınların da büyük risk aldığına dikkat çeken Meral Kurdaş,. Avivasa’da çalışanların yüzde 65’inin, yönetiminde yüzde 55 oranında kadın çalışan olduğunu belirtti. Meral Kurdaş, şirketlerinin liderliğe yol almasında kadınların çok etkin bir rol oynadığını dile getirdi.

Güçlü sponsor desteği

Garenta’nın beşinci kez ana sponsorluğunu üstlendiği Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin co-sponsorları Ferko, Nef, Samsung, Turkcell, Türkiye İş Bankası, Türk Telekom, Vodafone oldu. Akkök, Cisco, Citibank, Doğa Koleji, Danone Nutricia, Global Yatırım Holding, Intel, Siemens, TEB, Tekfen, Verifone ve Zorlu Holding’in oturum sponsoru olduğu Zirve'de, Finansal Kurumlar Birliği, Kredi Kayıt Bürosu ve TAV Havalimanları destek sponsor olarak yer aldı. CNN Türk ve Hürriyet’in medya sponsoru olduğu Zirve’nin etkinlik sponsorluklarını Comodo, Denizbank, Integral Menkul Değerler ve Park Residences, konaklama sponsorluğunu Ağaoğlu, içecek sponsorluğunu ise Uludağ İçecek üstlendi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!