Esnaflığın en zor "hal"leri

Güncelleme Tarihi:

Esnaflığın en zor halleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2014 11:09

- Türkiye'nin pek çok iline hizmet verilen Bursa Kent Hali'nde mesaiye saat 02.00'de başlayan esnaf, güç koşullarda günde ortalama 13 saat çalışıyor - Bursa Sebze-Meyve Komisyoncu İşadamları Derneği Başkanı Aslım: "Burada insanlar, haftanın 6 günü hiç aksatmadan, cenaze, hasta dinlemeden geceleri işlerinin başında bulunmak zorunda" - "Ürün çok geldiyse alış fiyatından aşağıya da verebiliyoruz yani zarar ediyoruz. Çünkü malın raf ömrü diye bir şey var. Burada ürünü bir gün içinde satamazsak mal, değerini kaybeder"

Haberin Devamı

BURSA (AA) - İSMAİL ERSAN - Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin bir bölümünde, market, manav dükkanı ve pazarlarda satışa sunulan yaş sebze ve meyvelerin önemli miktarının karşılandığı Bursa'daki Kent Hali'nde faaliyet gösteren esnaf ile işçilerinin mesaisi, saat 02.00 civarında başlıyor.

Nilüfer ilçesi Görükle mevkisinde, 108 bin 670 metrekare açık, 41 bin 610 metrekare kapalı alana sahip halde çalışanlar, gecenin karanlığında, ailelerini geçindirecek parayı kazanma mücadelesi veriyor.

Bursa Sebze-Meyve Komisyoncu İşadamları Derneği Başkanı İsmail Aslım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılında hizmete açılan Kent Hali'nin, alanında Avrupa ve Türkiye'nin en modern tesisleri arasında yer aldığını söyledi.

Çalışma koşulları bakımından Türkiye'de önde olduklarını belirten Aslım, "Avrupa ve Asya'dan birçok ziyaretçimiz var, hali ziyarete geliyorlar. Kullanım bakımından elverişli bir tesis. En büyük dezavantajımız, şehrin biraz dışında olması ama kullanılış bakımından çok mükemmel bir yerde bulunuyor" dedi.

Haberin Devamı

Aslım, gecelerin kendileri için çalışma ve satış saatleri olduğunu anlattı.

Market işletmecileri, manavlar ve pazarcı esnafın alışveriş için saat 03.00'ten itibaren hale geldiğini bildiren Aslım, şöyle devam etti:

"Marmara'ya, Batı Karadeniz ve İç Anadolu'ya kadar müşteri potansiyelimiz var. Halde 130 esnaf faaliyet gösteriyor. Burası bir kompleks. Buranın alt katında da balık hali var. Bu, bizim için bir avantaj oluyor. Bölgeye hitap ettiğimiz için bu iş daha da güzel bir hal alıyor. Yeni çevre yollarıyla Bursa Kent Hali'nin daha da iyi olacağına inanıyorum. Yeni kurulan hallerdeki sıkıntıları biz de yaşıyoruz. Bu yeni hal yasasının tam yürürlüğe girmemesi ve düzenli olmayışı, hal esnafını çok sıkıntıya sokuyor. Burada insanlar, haftanın 6 günü hiç aksatmadan, cenaze, hasta dinlemeden geceleri işlerinin başında bulunmak zorunda. Çok ilginç bir sektörümüz var. 'Hastam var', 'Cenazem var', 'Bugün gelmiyorum', 'İş yerimi açmıyorum' deme lüksümüz yok. Elimize ulaşan tüm ürünleri aynı gün içinde satmalıyız. Aynı şekilde kısa sürede de tüketiciye sağlıklı bir şekilde ulaşması lazım."

- "Halciliği herkes yapamaz"

Haberin Devamı

Tesiste müşterilerin rahat alışveriş yapması için imkanlar sağlandığını dile getiren Aslım, çay ocağı, lokanta gibi iş yerlerinin de bulunduğunu aktardı.

İşi sebze ve meyvecilik olmayan esnafın da geceleri çalışması gerektiğini vurgulayan Aslım, "Zor koşullarda çalışıyoruz. Hal, soğuk bir bölgede yer alıyor. Yılın 4 ayı soğuk geçiyor. Yapılacak bir şey yok, şartlar böyle gerektiriyor" diye konuştu.

Aslım, geceleri çalışıp gündüzleri dinlendikleri için hiçbir sosyal aktiviteleri olmadığını belirtti.

Hal esnafının dinlenmek için saat 15.00 gibi evlerine gittiği bilgisini veren Aslım, şunları kaydetti:

"Halciliği herkes yapamaz. Her dükkanda aşağı yukarı 8 kişi çalışıyor. Halin dışında günlük çalışanlar var. Bu da bin 300 kişiye tekabül ediyor. Sosyal tesislerdekiler dahil burada bin 500 kişi çalışıyor. Çok fazla ve hızlı bir insan sirkülasyonu, hızlı bir borsa var. Burada ürünler arz ve talebe göre satılıyor. Ürün çok geldiyse alış fiyatından aşağıya da verebiliyoruz yani zarar ediyoruz. Çünkü malın raf ömrü diye bir şey var. Burada ürünü bir gün içinde satamazsak mal, değerini kaybeder. Bu sefer de çok büyük zararlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Geniş bir müşteri potansiyelimiz var. En çok marketlere ve pazarcılara ürün satıyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!