Düğünümüz var mı?

Güncelleme Tarihi:

Düğünümüz var mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2020 17:37

Koronavirüs nedeniyle ertelenen etkinliklerden birisi de düğün organizasyonları… Hürriyet Bursa sosyal mesafenin vurgulandığı bu dönemde organizasyonların uygulama kurallarını hem sektör temsilcileri hem düğün sahipleri için araştırdı.

Haberin Devamı

100’den fazla sektörü hareketlendiren düğün organizasyonlarının geleceği koronavirüs tedbirleri nedeniyle belirsizliğini koruyor. MESO Başkanı Ali Özkan İlhan, “Faaliyetlerimize, ‘Bilim Kurulu’nun görüşleri alınarak, devam edebilir miyiz?’ diye düşünmekteyim” derken, işletmeciler ise alınacak kararları uygulamaya hazır olduklarını dile getiriyor.

Yaz aylarında başlayan, direk ve dolaylı olarak 100’den fazla sektörü hareketlendiren düğün organizasyonları, koronavirüs nedeniyle yapılamıyor. Mart ayından itibaren askıya alınan etkinliklerin akıbeti gelişmelere göre şekillenecek. Sosyal mesafenin öne çıktığı ve evde kalmanın vurgulandığı bu dönemde düğün yapacak ve ekonomik kazanç elde edecekler endişeli. Düğün salonu işletmecileri, yaşadıkları süreci anlatarak, beklentilerini dile getiriyor.

Haberin Devamı

400 SALON 200 FİRMA

Düğünümüz var mı
Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası (MESO) Başkanı Ali Özkan İlhan, düğün ve organizasyon sezonunun Nisan ayında heyecanla başlamasını beklerken, yaşanan koronavirüs salgını nedeniyle kısıtlı günler yaşandığını hatırlattı. Bursa merkezde yaklaşık 400 düğün salonu, 200 de organizasyon firması bulunduğunu belirten İlhan, ekonomik olarak bu süreçte olumsuz etkilendiklerini kaydetti. Düğün sektörünün 100’e yakın sektörle ilişkili olduğunu söyleyen İlhan, bu konuda atılacak adımların ekonomiye canlılık getireceğini savundu.

TEDBİRLERE DETAY

Bilim Kurulu’nun görüşleri alınarak, tedbirler alınabileceğini ifade eden İlhan, “Tedbirler detaylandırılarak, sektörel kurallar pandemiye uygun hale getirilebilir. Faaliyetlerimize, ‘Bilim Kurulu’nun görüşleri alınarak, devam edebilir miyiz?’ diye düşünmekteyim. Örneğin ambalajlı ikramlar sunulabilir. Salonların havalandırması ile ilgili tasarrufta bulunulabilir. Ortamın dezenfekte edilmesi değerlendirilebilir. Masalarda kişi sayısının azaltılması ile ilgili tasarrufta bulunulabilir. Takı töreninin yapılmaması gibi önlemler alınabilir” dedi.

Haberin Devamı

ÇİFTLER BİLGİ İSTİYOR

Sektörde herhangi bir hareketlilik yaşanmadığı için sıkıntılarının hat safhaya ulaştığını dile getiren İlhan, personel giderleri, kira giderleri ve günlük rutin giderlerinin bulunduğunu hatırlattı. Sözleşmeleri yapılmış ve kaparoları alınmış birçok müşterilerinin bulunduğunu da ekleyen İlhan, “Çiftler, düğünlerinin yapılıp, yapılmayacağı konusunda bilgi sahibi olmak istiyor. İptal ve erteleme yoluna giden, misafirlerimiz de bulunmakta. Şimdilik tarih değişikliği ile süreci yüzde 98 oranında başarıyla yürütüyoruz” diye konuştu.

SESİMİZE KULAK VERİN

Salon işletmecilerinin yanı sıra organizasyoncuların da sorunlar yaşadıklarının altını çizen İlhan, “Sektör olarak sesimize kulak verilmesi talep ediyoruz. Hijyen kurallarına uyarak, işlemlerimize devam etmek istiyoruz. Kaldı ki aileler, evlenecek gençler; ısrarla düğün yapmak istemekte” dedi.

Haberin Devamı

ERTELEDİĞİMİZ DÜĞÜNLER VAR

Düğünümüz var mı
Sadabad İşletmecisi Atilla Beyhan, geçen yıl Ocak ve Şubat aylarını şirketlerin toplantı ve organizasyonları ile geçirdiklerini hatırlatarak, Mart ayında da düğün sezonunun açıldığını kaydetti. Pandemi nedeniyle farklı bir yıl yaşandığını söyleyen Beyhan, süreç nedeniyle Mart ayında faaliyetleri durdurduklarını ve tarihi gelen organizasyonları ötelemeye başladıklarını anımsattı. Nisan, Mayıs ve Haziran etkinliklerinin hepsini ileri tarihe taşıdıklarını açıklayan Beyhan, bazı çiftlerin ise düğün tarihlerini önümüzdeki yıla ötelediğini ekledi.

ÇİFTLERLE GÖRÜŞÜYORUZ

Haberin Devamı

Temmuz ayında faaliyetlerinin başlamasını beklediklerini ifade eden Beyhan, “Temmuzun 10’una kadar komple boşuz. Bütün çiftlerle görüşüyoruz. Diyalog halindeyiz. ‘Ne istiyorlar? Nasıl adapte olurlar?’ birlikte karar veriyoruz. Boş ve olabilecek günlere bakıyoruz. ‘Hazırlanabilecekler mi? Hazırlanamayacaklar mı?’ değerlendiriyoruz” diye konuştu.

YURT DIŞINDAN GELENLER VAR

Düğün için yurt dışından gelen veya Türkiye’de düğün yapmak isteyenlerin de bulunduğuna dikkat çeken Beyhan, “Yurt dışından misafirlerimiz geliyor. Almanya, İsviçre, İngiltere’den gelip, sünnet veya düğün yapanlar bulunuyor. Yurt dışından gelecekler için o ülkenin iç işleyişi de önemli. O ülkeden çıkabilecekler mi? Karantinaya girecekler mi? Hepsini konuşuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TEDBİRLER UYGULANACAK

İşletme olarak tedbirler almayı düşündüklerini de dile getiren Beyhan, “Gelen misafirlerin ateşlerinin ölçülmesini planlıyoruz. Ayrıca termal kamera koymayı düşünüyoruz. Anlaşmalı olduğumuz bir şirket var. Geçmiş yıllarda periyodik olarak dezenfekte yaptırıyorduk. Bu devam edecek. İlerleyen süreçte devletin vereceği talimatları takip edip, nasıl yapacağımızı planlayacağız” şeklinde konuştu.

BOŞ TARİHLERE KAYDIRDIK

Düğünümüz var mı
Villa Akay İşletmecisi Fatih Pulat, bugüne kadar düğün iptallerinin yüzde 5’i bulmadığını belirterek, bu etkinlikleri de hafta içinde boş olan tarihlere kaydırdıklarını açıkladı. Kır bahçesi konseptleri sayesinde avantajlı olduklarını savunan Pulat, “İptal konusunda çok sıkıntı yaşamadık. Kır bahçeleri, mekanlara göre daha fazla ilgi çekiyor gibi bir eğilim oluştu” diye konuştu.

TEMMUZDA BAŞLAYABİLİR

Haziran ayı rezervasyonlarını Temmuz, Ağustos ve Eylül’e kaydırdıklarını ifade eden Pulat, “Temmuz ayı itibariyle faaliyetlerimize başlayacağımızı düşünüyorum. Düğünün hem geleneksel, hem sosyolojik bir tarafı var. İnsanlar bir an önce programlarına göre evlerine taşınmak istiyorlar. Kira ödeyenler var. Evinin eşyasını alıp, hazır bekletenler var. Nikahını kıyıp, ayrı evlerde oturanlar var. Temmuz itibariyle hızlı bir başlangıç olacak” şeklinde konuştu.

TEDBİRLER ALINACAK

Başlangıç ile birlikte 600-700 kişilik düğünlerin 200-300 kişi şeklinde olmasını düşündüklerini açıklayan Pulat, kendilerinin de tedbirler alacaklarını dile getirdi. Düzenli olarak dezenfektan uyguladıklarını söyleyen Pulat, “Girişte ateş ölçerlerimiz ile kontrol olacak. Girişte ve muhtelif yerlerde el dezenfekte terminalleri konacak. Açık hava işletmecisiyiz ama sürekli ilaçlama ve dezenfekte yapıyoruz. Muhtemelen 8-10 kişilik masalar, 4-6 kişilik olacak diye düşünüyorum. Onunla ilgili hazırlıkları yaptık. Tesisimizi buna uygun şekilde programlanabilecek nitelikte” diye konuştu.

FİYATLARIMIZ MAKUL

Yılın 4 ayı çalıştıklarını söyleyen Pulat, yaşananlardan dolayı fiyat indirimi düşünmediklerini belirterek, “Adetten ziyade ilgili günü sattığımız için fiyatlarımız makul ölçüde. Kişi sayısına dönük bir işlem yapmıyoruz. Her şeye yüzde 30-35 arasında zam geldi. İndirim düşünmüyoruz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!