Doğanın kıymetini daha iyi anladık

Güncelleme Tarihi:

Doğanın kıymetini daha iyi anladık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2020 19:04

COVID-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım. Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.

Haberin Devamı

YEŞİM ALTINKAYA: YEŞİM PEYZAJ FİRMA SAHİBİ

Doğanın kıymetini daha iyi anladık

- Yeşim Hanım sizi tanıyabilir miyiz?

1985 Artvin Hopa doğumluyum. İlkokul ortaokul ve liseyi Bursa’da okudum. Mersin Üniversitesi Ziraat Teknikerliğinden mezunum. Daha sonra İşletme okudum. Okulu bitirdikten sonra çeşitli peyzaj firmalarında çalıştım. En son çalıştığım firma 2008 krizinde işten çıkarınca bir süre işsiz kaldım. Daha sonra Yeni bir iş bulana kadar serbest olarak bahçe bakım ve düzenleme işleri yapmaya başladım. Bu süreçte yeterli imkan ve ekipman olmadığı için baya zorlu bir dönem geçirdim diyebilirim. Ama kendi işimi yapmak bana keyif vermeye başlamıştı. Ve ben bu yolda ilerlemeye yani kendi işimi yapmaya karar verdim.

Haberin Devamı

 - Yeşim Peyzaj serüveni nasıl başladı?
2012 yılının nisan ayında bir kadın girişimci ile tanıştım. İşyerini Kosgeb Girişimcilik Desteğiyle açtığını anlattı. O gün o kadından ve anlattıklarından o kadar çok etkilendim ki ben neden kendi işyerimi kurmuyorum dedim ve hemen Kosgebe başvurdum.O güne kadar hep hayal ediyordum ama bir türlü harekete geçemiyordum. Tanıştığım kadın girişimci bana cesaret vermişti. Kısa sürede eğitim alıp ardından da hemen 2012 temmuz ayında Yeşim Peyzaj firmamı kurdum.İlk işyerim Mudanya yolu üzerinde 600 m2 bir alanda idi. Ama daha sonra buranın bana yeterli olmadığını düşünerek şimdiki yerim olan Nilüferköyde 2000 m2 alana taşındık. Burada her türlü iç mekan ve dış mekan bitki satışı, bahçe bakım ve bahçe düzenleme işleri yapmaktayız. Ağırlıklı olarak sanayi bölgeleri ve  fabrikalarla çalışıyoruz. Bunun dışında yine  villa ve site bahçe bakım ve düzenlemeleri de yapmaktayız.

-Firmanızın kültürünü nasıl tanımlarsınız?Yaptığınız işler nelerdir?
Yaptığımız işleri 3 ana başlık altında toplayabiliriz. *Bitki satışı *Bahçe bakım ve danışmanlık*Bahçe düzenlemeBitki satış bölümünde; Yeşim Peyzaj olarak özenle seçtiğimiz bitkileri geniş bir yelpaze ile fidanlığımızda müşterilerimize sunuyor toptan ve perakende satışını yapıyoruz. Her türlü yerli ve ithal dış mekan süs bitkileri, iç mekan süs bitkileri, Mevsimlik çiçek, Meyve fidanları Saksı çeşitleri, İthal çim tohumları, Organik ve kimyasal çim gübreleri, Toprak, torf vs. gibi ürünlerin satışını yapmaktayız.

Haberin Devamı

HAFTALIK YADA AYLIK ÇALIŞMA

Budama, gübreleme,  ilaçlama, toprak ve çim havalandırma, çim biçme, bitkilerin saksı değişimleri, yabani ot temizliği gibi işlemler bitki ve çim sağlığı yapılan işlemlerdir. Bu hizmetler bitkilerin durumuna göre belli periyodlarda düzenli olarak yapılmaktadır. Bahçenin büyüklüğüne, bitkinin yoğunluğuna göre bu periyodlar günlük haftalık yada aylık olarak belirlenip o şekilde bir çalışma yapılmaktadır.

Peyzaj proje ve uygulamaları, Rulo çim uygulamaları, Bahçe toprağı temin ve serimi, Otomatik sulama sistemleri, Yerli ve ithal bitki çeşitleri, Kaya bahçeleri, Dekoratif taşlar gibi çeşitli hizmetler vermekteyiz.

- Peyzaj düzenlemesinde yapılması gereken işler ve öncelik sıraları nelerdir? Ve müşteri beklentileri nelerdir?
Her daim göze hitap edecek renkli, gösterişli, dekoratif ve iklim koşullarına uygun bitkilerle yeşil alanları hareketlendirilerek, her yıl değişen mevsimlik çiçeklerle tekdüzelik kırılmaya çalışılmaktadır. İnsanların fiziksel ve duygusal olarak kendilerini iyi hissedecekleri, yaşadıkları yada herhangi bir şekilde zaman geçirdikleri mekana karşı duydukları ilgiyi arttırıcı görsel kalitede ve ekolojik özelliklere öncelik veren düzenlemeler esas alınmaktadır. Bu yüzden ilk önceliğimiz yaşayan, kendini yenileyen, dikkat çekici ve aynı zamanda sadeliğini koruyan peyzaj alanları yapmaya çalışıyoruz.
Müşterin beklentilerini en üst düzeyde karşılamak yegane amacımız, müşterilerimiz uygun bütçelerle; hızlı, kaliteli ve eksiksiz peyzaj hizmetleri almak ister. Ayrıca aldıkları hizmet ve ürünlerin kaliteli olmasını isterler. Vakit geçirdikleri en dinlendirici ve huzur verici mekanlar olan yeşil alanların bakımlarını düzenli ve eksiksiz olarak yapılmasını ister. Bu amaçla Yeşim Peyzaj olarak  günümüzde artan betonlaşmaya karşı daha yeşil daha temiz alanlar ortaya çıkarmak ve gelecek nesillere daha yeşil ve yaşanabilir bir çevre bırakmak için çevreye zarar vermeden, doğal yapıyı bozmadan yeşili ve doğayı seven müşterilerimizin tercihlerine göre düzenlemeler yapıp kaliteli ürünlerle yeşil bir çevre oluşturmak için çalışmaktayız.

Haberin Devamı

 DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BAZI NOKTALAR

- Peyzaj tasarımında çizim ve projelendirme gerekli mi? (yerine) Peyzaj tasarımına geçmeden önce nelere dikkat ediyorsunuz?Size göre iyi bir bahçe tasarımının sırrı nedir? Nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Çiçek açan ve kokulu bitkileri daha çok seviyorum. Bunları uygulamalarda kullandığım zaman bahçede ayrı bir hava oluyor. Özellikle farklı mevsimlerde açan bitkileri birlikte kullanmayı seviyorum. Böylelikle bahçe her mevsim çiçekli görünüyor.  Tasarım yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.
- Peyzaj tasarımında güneş ve gölge alanlar, bina girişi, varsa yol, gizlenmesini istediğimiz kötü görüntüler vs. belirtilmelidir.

Haberin Devamı

- İlk yapılması gereken istenmeyen görüntü ya da gürültü gelen bölümlerin perdelenmesidir. Bahçenin o yöndeki sınırına bitki perdesi oluşturabiliriz. Bunun için boylu ve sık yapraklı, her dem yeşil bitkiler seçilmelidir. - Bahçe sınırına doğru büyük bitkiler binaya yaklaştıkça daha alçak bitkilerin seçilmesi gerekmektedir.

- Bahçenin ana çerçevesini çizdikten sonra bahçe içi bitki seçimine başlanabilir.

- Bahçe düzenlenirken estetik kuralları geçerli olacaktır. Bunlar; orantı, uyum, simetri, denge ve tarzdır. Bitkilerin rast gele fırlatıldığı bir mekan olmaktan çok, birbirine uyan, benzer tarzda malzemelerin seçilmesi ile ve bu malzemelerin de bahçenin ve binanın mimari tarzıyla uyumlu olması ve uygun yerde kullanılması ile mümkündür.

Haberin Devamı

- Toprak yapısı kötü ise üst toprak değiştirilmelidir. 

- Önce büyük ağaçlar, sonra çalılar ve yer örtücüler ile çiçekler dikilmeli en son çim ekimi yapılmalıdır. 

- Bitkiyi tanımak önemlidir. Dikilen bitki çok küçük olabilir. Fakat bitki yıldan yıla değişir. Bitkiyi dikerken büyüdüğünde alacağı şekil ve boy dikkate alınmalıdır. Tüm bunlar düşünülürken bitki seçiminde onların iklim ve toprak istekleri, güneş istekleri göz önünde bulundurulmalıdır.

-Bahçe bakım hizmetinin faydaları nelerdir?
Bitkilerin daima sağlıklı görünmesi ve canlılığını koruması, yapılacak bakımla bağlantılıdır. Bitkilerin sahip olduğu özellikler ve ihtiyaçları farklıdır. Bu sebeple bitkilerin bakımlarının bilinçli yapılması gerekmektedir. Unutmayın ki bitkilerinize veya çimlerinize yapacağınız yanlış uygulamalar onların ölmesine sebep olabilecektir. Sahip olduğunuz bitkilerin veya çimlerin bozulmasını önlemek için mutlaka profesyonel destek almanız gerekmektedir. Budama, gübreleme,  ilaçlama, toprak ve çim havalandırma, çim biçme, bitkilerin saksı değişimleri, yabani ot temizliği gibi işlemler bitki ve çim sağlığı için oldukça önemlidir.  Bu hizmetler bitkilerin durumuna göre belli periyodlarda düzenli olarak yapılmaktadır. Bahçenin büyüklüğüne, bitkinin yoğunluğuna göre bu periyodlar günlük haftalık ya da aylık olarak belirlenip o şekilde bir çalışma yapılmaktadır.  

 -Firmanızda kadın-erkek kaç kişi istihdam ediyor?
Mevcut personel sayımız 12 erkek 4 kadın ama Peyzaj işi mevsimlik olduğu için bizim çalışan sayımızda mevsime ve elimizdeki projeye göre farklılıklar olabiliyor.İlkbahar ve sonbahar döneminde daha yoğun bir çalışma tempomuz olduğu için bu dönemde mevcut personelimize ilave mevsimlik işçi alımı yapıyoruz. Şuanda 18 erkek 10 kadın çalışanımız var. Kadınlar mart-kasım arası mevsimlik çiçek dikim ve bitki çapalama işlerinde çalışıyor. Yani elimizdeki proje sayısına ve büyüklüğüne göre mevcut sayımızda artış yapabiliyoruz. 

-  Peki. Kadın girişimcilerin istihdam yaratma çabası sizce yeterli mi?
Araştırmalara göre kadınların eğitim seviyesi yükseldikçe iş gücüne daha fazla katıldıkları görülmüştür. Bunun için kız çocuklarının eğitimine daha da önem verilmelidir. Onları kendi ayakları üzerinde durabilen güçlü birer birey olarak yetiştirmek gerekmektedir. Kadın girişimcilerin ekonomik ve sosyal anlamda ülkeye getirdiği kazanımları arttırmak ve onların daha aktif olmaları gerekmektedir.  Bazı yerlerde ve bazı durumlarda kadınlar genelde erkeklerden daha düşük bir sosyal pozisyonda ve kadın işi erkek işi diye ayrılan meslekler var maalesef. İş yaşamında kadınlara yönelik, güvensizlik, tecrübe eksikliği ve başarısızlık beklentisi söz konusu. Dolayısıyla Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişmesine katkıda bulunmak ve sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirebilmek için ekonomik değer yaratan kadın girişimci sayısını arttırmak, var olan kadın girişimcileri güçlendirmek gerekmektedir. Aslında bunun için birçok çalışma var özellikle devlet teşvikleri banka kredileri Kosgeb Girişimcilik desteği gibi destekler kadınların iş hayatına atılmasında etkin rol oynamaktadır. 

- Firma olarak 2.5 aylık karantina dönemini nasıl geçirdiniz?
İçinde bulunduğumuz bu süreçten etkilenmeyen nadir sektörlerden biriyiz. Biz peyzaj sektörü olarak uygulama ve perakende satış ağırlıklı çalıştığımız için ilkbahar ve sonbahar aylarında daha yoğun çalışıyoruz.Bitkilerin sulanması ilaçlanması ve gübrelenmesi gibi işlerden dolayı yasaklı günlerde bile Valilikten izinli olarak seramızda çalışmaya devam ettik. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün tam ilkbahar mevsimine denk gelmesi bizlerdeki yoğunluğu daha da hareketlendirdi diyebiliriz. 

YENİ BİR DÜZEN BAŞLADI

Tabi evde kalanlar için mecburen yeni bir düzen başladı. İnsanlar uzun süre evde kaldıkça kullandıkları mekanların hayatlarında ve ruhsal durumlarında ne kadar önemli olduğunu gördüler. Karantinada bahçeyle uğraşmak bir şeyler ekip dikmek insanların psikolojilerine de iyi geldi. Bağ ve bahçeye ilgi arttı. Bunlara zaman ayırmak en etkili terapiler arasında yer aldı. Bu süreçte şehirde yaşayanlar toprağın kıymetini daha iyi anladı. Bahçeli evde oturanların ne kadar şanslı olduklarını gördük. Bahçesi olmayıp evde zaman geçirenler bile balkonda bitki yetiştirmeye başladı.

- Koronavirüs sürecinde iş hayatınızda ne tür tedbirler aldınız?
Dediğim gibi bu süreçte çok yoğun ve kalabalık bir ekiple çalıştık ama açık havada çalışıyor olmamız en büyük avantajımız oldu diyebilirim. Bahçe bakım ve düzenleme işlerimizde ağırlıklı olarak fabrikalarla çalışıyoruz. Bu süreçte fabrikaların almış olduğu önlemlerin hepsine uyuyoruz.Ayrıca Tüm personele firma İSG Uzmanımız ve Doktorumuz tarafından koronavirüsden korunma eğitimi verildi. Personelimize günlük maske dağıtıp, el dezenfektanı verdik. Çalışırken hepimiz maske kullanımına özellikle dikkat ediyoruz. Açık hava bile olsa çalışırken kesinlikle sosyal mesafe kuralına uyarak çalışıyoruz. Servis kişi sayısını yeni düzene göre ayarladık.

- Bu süreç sizi özelinizde nasıl etkiledi?  Hayatınızda neler değişti?
Keyifli bir iş yapıyorum bunun avantajını bu süreçte kesinlikle daha iyi anladım diyebilirim. Çalışmam gerektiği için ilk zamanlar dışarı çıktığımda belirsizliklerden dolayı az da olsa kaygı ve panik oluştu. Sürecin ne olacağını, nelerin beklediğini bilmemek insanda farklı duygular oluşturuyor. Gündelik işlerimde kısıtlamalar hatta devam edememe gibi sorunlarım oldu. Sosyal hayatım tamamen değişti. Yeni yeni sosyalleşmeye başladım diyebilirim. Tabi yine kalabalık ortamlara mümkün olduğunca girmiyor sosyal mesafemi koruyor ve maskemi takıyorum. Ama dediğim gibi işim keyifli ve yoğun bir şekilde devam ettiği için kaygı ve panik yerini kısa sürede olumlu ve pozitif düşüncelere bıraktı. Yani psikolojik olarak süreci iyi bir şekilde atlattığımı düşünüyorum.

- ‘Yeni Normal’ sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yaklaşık 3 aydan sonra artık evde kal süreci yerini kontrollü bir sosyal hayata bırakıyor. Tabi bu yeni normalle ilgili herkesin kafasında soru işareleri var. Salgın maalesef tam anlamıyla bitmiş değil o yüzden hiçbir şey olmamış gibi eski normal hayatımıza dönersek filmi başa sarmış oluruz bu hastalık hala aramızda ve biz artık bununla yaşamaya alışacağız. Tabi bu yeni normalde yine maske sosyal mesafe ve hijyen kuralları hayatımızda olacak. Bu süreçte alışkanlıklarım değişti artık Alışveriş merkezlerine sadece işim varsa girip çok vakit harcamadan hemen çıkıyorum. Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak duruyorum. Özellikle 2. dalganın çıkmasından endişeliyim. Bu yüzden eylül ekim aylarında biraz daha dikkat etmeliyiz diye düşünüyorum. Rehavete kapılmadan tüm önlemlerimizi almalıyız. Tüm sağlık çalışanlarına şükranlarımı iletiyorum. En kısa zamanda eski günlerimize dönmek dileğiyle.  Sağlıklı günlere...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!