Dengenin korunması gerek

Güncelleme Tarihi:

Dengenin korunması gerek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2020 14:45

Mudanya’da Anıtlar Yüksek Kurulu’nun bazı işletmeleri kapatmasına dair kararı değerlendiren TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker, bu konuda denge kurulması gerektiğini kaydetti. Bölgenin korunmasının da turistik işletmelerin olmasının da önemine işaret eden Eker, “Bir yerdeki turistik değerin korunması için doğal yaşamın korunması lazım” dedi. BESOB Başkanı Arif Tak ise esnaf ve sanatkarın zor dönemden geçtiğini belirterek, çok zarar görmeden çare bulunması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

TURİZM Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker, Anıtlar Kurulu’nun turizm ve ülkenin doğal değerlerinin korunması adına değerli bir kurul olduğunu belirterek, verdiği kararların bağlayıcı ve son karar niteliğinde olduğunu kaydetti.
Mudanya’nın turizm bölgesi olduğuna işaret eden Eker, burada ince bir çizginin bulunduğunu kaydetti. Bölgenin korunmasının da turistik işletmelerin olmasının da önemli olduğunu ifade eden Eker, “Turizmci olarak bizim için restoranlar, turistik işletmeler önemli. Anıtlar Kurulu’nun koruma isteğine de önemsiz diyemem. Aynı zamanda burayı turizm değeri olarak koruyoruz. Keyfini çıkaralım ve turizme kazandıralım diye koruyoruz. Dolayısıyla burada bir denge lazım” diye konuştu.

DENETİMLİ KORUMA GEREK

Haberin Devamı

Anıtlar Kurulu’nun verdiği karara bakılması gerektiğini ifade eden Eker, “Örneğin işletmeler, masa dağıtmak istiyor. Bir mutfak, bulaşıkhane yapmak istiyor ve burayı yaparken doğal yapısını bozuyorsa burada sorun başlıyor. Anıtlar Kurulu bu maksatla, yasak getiriyorsa haklı. Benim çözümüm, denetimli korunacak şekilde işletmelerin kalması… Ama burada ‘Biz işletmeleri denetleyemiyoruz. Bunun çözümü yasak koymak’ ise buna karşıyım. Bence orası turizm işletmesi olabilir. Orada yapının korunmasına yönelik, sorun çıkartanlara da çok ağır cezalar getirilmesi ve denetim getirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Bu bölgedeki işletmelere kendi misafirlerini de götürdüklerini söyleyen Eker, “Bir turizmci olarak söylüyorum. Bir yer tamamen işletme olursa doğal yaşam bozulursa buda turizm değeri olmaktan çıkıyor. Orada güzel konumda hem restoranlar var, hem aileler yaşıyor. Sokak havası bulunuyor. Bu şekilde korunması, mevcut restoranların da bu şekilde korunmasından yanayım. Orada aşırı restoran kirliliği yok. Tek yapılması gereken, restoranların, binaların içinde oynama yapmamasıdır. Anıtlar Kurulu, ‘Bir yerde restoran yapmak için mecburen doğalgaz geçecek. Bulaşıkhane olacak’ derse, komple de korunamıyorsa, korunmasında fayda var. Ticari anlamda da tüketilmemeli. Bir yerdeki turistik değerin korunması için doğal yaşamın korunması lazım” dedi.

Haberin Devamı

ESNAF BİLSE MASRAF YAPMAZDI

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak ise yaşanan soruna çare bulunması gerektiğini kaydetti. Esnafın buradaki durumdan bilgisi olmadığını savunan Tak, “Olsaydı bu kadar masraf etmez, yatırım yapmazlardı. Dolayısıyla sıkıntı hat safhada. Virüs ile uğraşırken, başka konular çıkıyor ortaya. O konular da bizi yoruyor. Esnaf ve sanatkar çok sıkıntılı bir dönemde, parasını kazanamıyor. Açlık tehlikesi ile karşı karşıyayız. O bakımdan bir çare bulunması lazım” diye konuştu.

ÇOK ZARAR GÖRMEDEN ÇARE BULMAK GEREKİYOR

Konuyla ilgili kendisinin de Vali Yakup Canbolat’ı ziyaret etmeyi düşündüğünü açıklayan Tak, “Esnafa sanatkara el atmak gerekiyor. Kimseye yük olmadan geçim sağlayamaya çalışıyorlar. Böyle kazalar önümüze geliyor. Bu kazaların en basit şekilde atlatmamız lazım. Çok zarar görmeden çare bulmak gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

KONUYU TAKİP EDECEĞİM

Mudanya’ya gidip esnaflarla da görüşmeyi planladığını söyleyen Tak, “Bu, hep Mudanya’da mı oluyor? diye düşünüyorum. Daha önce kiralar ucuz dediler el attılar, esnafı sıkıntıya soktular. Şimdi de bu çıktı ortaya… Başka yerlerde yok mu böyle şeyler? Var. Mudanya’da nasıl çıkmış bilmiyorum. O bakımdan konuyu takip edeceğiz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!