Çalışma ortamında virüs tedbirleri

Güncelleme Tarihi:

Çalışma ortamında virüs tedbirleri
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 23, 2020 10:08

Çin’de başlayan ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile mücadele sağlık alanında sürdürülürken, ekonomide çarkların dönmesi için de gayret gösteriliyor. Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti olan Bursa’da da faaliyetlerini sürdürmeye çalışan işletmeler, bir takım tedbirlerle yaşanabilecek riskleri ortadan kaldırmaya çalışıyor. İşletme ve personel için ayrı önlemler almaya çabalayan kuruluşlar, normal uygulamalarının üzerine çıkarak, hassasiyetini üst seviyeye yükseltmiş durumda.

Haberin Devamı

Personellerin ulaşımı, çalışma sistemleri, virüsten korunmak için beyaz ve mavi yaka için alınan önlemler, işletme içindeki tedbirler ve hijyenin uzun süreli sağlanması bakımından yapılan çalışmaları araştırdık. İşte Bursa’da bu anlamda önlem alan bazı işletmelerin uygulamaları…

SAÄžLIK ÖNLEMLERÄ°NÄ° EN ÃœST SEVÄ°YEYE ÇIKARDIKÂ

Çalışma ortamında virüs tedbirleri

Yeşim - Almaxtex İnsan Kaynakları ve Sosyal Uygunluk Direktörü Fatoş Hüseyinca:
Oluşturduğumuz kriz ekibi ile hükümet kanadından gelecek her türlü açıklamaya uygun adımları atıyor ve gerekli önlemleri alıyoruz. Firma genelindeki sağlık önlemlerini en üst seviyeye çıkardık. Virüs salgını ülkemizde daha tespit edilmeden firmamızda temizlik ve hijyen tedbirlerini hızlıca artırıp, bu günler için gerekli hazırlıkları yapmıştık.

Haberin Devamı

ÇALIŞMA SAATLERİ VE VARDİYADA DEĞİŞİKLİK

- Yönetim kanadı tarafından aldığımız son kararlar kapsamında çalışma saatlerimizde ve vardiyalarımızda değişikliğe gittik. Tek vardiya çalışan konfeksiyon departmanımızı iki vardiyaya çıkararak, mümkün olduğunca çalışanlarımızın arasında sosyal mesafeyi geniş tutmayı hedefliyoruz.
- Sağlık açısından riskli grupta yer alan hamile, emziren, engelli, belli bir yaş üstü ve kronik sağlık sorunu olan çalışanlarımız izin kullanacak. Böylece ofis içindeki, yemekhanedeki ve servisteki çalışan sayısını azaltma ve yakın teması önleme şansımız olacak.
- Yemekhane, giriş ve çıkışlarında da çeşitli düzenlemeler yaparak, kişiler arası mesafeyi genişletmeye çalışıyoruz.
- Çalışanlarımız için tahsis edilen servis araçları, dezenfektan kullanılarak, detaylı bir şekilde sürekli temizleniyor. Kullanımdan önce ve esnasında havalandırılıyor.
- Şirket içi dikkat etmemiz gereken kurallarımızı yayınladık. Burada el temizliğimize en üst seviyede önem vermemiz, ofisleri sık sık havalandırmamız ve yakın temastan uzak durmamız gerektiği gibi tedbirlere yer verildi.
- Yurt dışı seyahatlerinin gerekli olmadığı sürece 1 ay süresince askıya alındığı ifade edildi.
- Toplu kullanım alanları ve kreşimizi dezenfekte etme oranını artırdık.
-El dezenfeksiyonunu sağlamak için dezenfektan cihazlarını fabrika içinde 140 farklı noktaya yerleştirdik.
- Turnikeler ve kart/parmak okutma cihazları her vardiya girişi ve çıkışı sonrası dezenfekte ediliyor. Çalışanlarımızı aynı zamanda kartlarını kullanmaları parmak okutma işlemi yapmamaları konusunda bilgilendirdik.
- Bu süreçte sağlık ekibimizi de arttırdık.
- Kreşimiz alınan tedbirler kapsamında geçici olarak kapatılmış durumda. Yurt dışında olup, Türkiye’ye gelen çalışma arkadaşlarımızın Türkiye’ye döndükleri tarihten itibaren 14 gün evde kalıp, işlerini evden yürütmeleri konusunda karar aldık.
- Firmamıza gelen herkesin ateşi ölçülmekte ve ön sağlık kontrol formu doldurularak içeri alınmaktadır. Termal kameralar taktırdık.
- Çalışanların topluca bir araya geleceği tüm aktiviteleri (eğitim, toplantı, tören vb) en az 1 ay süreyle erteledik.
- Firma içi ve dışı toplantılarımızı online olarak devam ettiriyoruz.
- Çalışanlarımızın 7/24 ulaşabileceği acil durum hattı oluşturduk ve acil durum kontrol listelerimizi hazırladık.
- Çalışanlarımızı düzenli olarak bilgilendirmeye özen gösteriyoruz.
- Su sebillerimizin düzenli olarak detaylı hijyen temizliğini sağlıyoruz.
- İş yeri hekimlerimizce yapılmakta olan sağlık iç denetimlerimizin sıklığını artırdık. Temizlik ekibimizin sayısı da artırıldı ve düzenli bir şekilde hijyen koşullarını sağlamaya yönelik temizlik yapılıyor.

Haberin Devamı

ÇALIŞANLARIMIZI BİLGİLENDİRİYORUZ, ÖNLEMLERİMİZİ ALIYORUZ

Aktaş Holding İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Grup Yöneticisi Oylum Öztürk Erdem:
Koronavirüs ile ilgili şirket içinde ve dışında, çalışma arkadaşlarımıza yönelik bir dizi önlemler almış durumdayız. Önlemlerimiz hafta başından itibaren uygulanmaktadır. Aldığımız önlemler ve bunlara ilave olarak çalışma arkadaşlarımıza düşen sorumluluklarla ilgili de çalışanlarımızı sık sık bilgilendirmekteyiz. Bu süreçte panik yapmadan gerekli önlemleri almak, birbirimize destek olmak ve iletişimi güçlü tutmak, süreci her açıdan az kayıpla hep birlikte atlatmamız konusunda faydalı olacaktır. Aldığımız önlemler şu şekilde:

Haberin Devamı

TEK KULLANIMLIK MALZEMELER

- Yemek molalarımızı, yemekhanedeki yığılmaları önlemek amacıyla yeniden düzenledik. Yemek esnasında arkadaşlarımız, masalarda birer sandalye boşluk kalacak şekilde, çapraz düzende oturuyorlar. Yine yemekhanemizde tek kullanımlık çatal, kaşık, bıçak kullanımına geçtik. İçme sularımızı sürahiler yerine tek kullanımlık pet bardaklarla, su sebillerinden servis ediyoruz.
Ateş ölçer cihazlarımız temin edildi ve revirimize iletildi. İşyeri hekimimiz ve sağlık personelimizin çalışma süreleri uzatılarak, çalışma süresi içinde ihtiyaç halinde bulgu incelemek adına ölçümler yapmaları sağlanıyor.
- Tüm servis araçlarımızın dezenfekte edilmesi sağlandı ve süreç denetlendi.
- Dezavantajlı çalışanlarımıza (hamile, astım, diyabet, kalp hastalığı bulunan vs.) idari izin verildi.
vŞirket içindeki tüm kapı ve pencere kollarını 2 saatte bir dezenfekte etmekteyiz.
- Şirket içinde farklı noktalara el dezenfektanları yerleştirildi.
- Fabrikamızın tüm alanlarının (ofisler, üretim alanları, soyunma odaları gibi) dezenfektanlarla temizliği için planlama yapıldı, ekip kuruldu ve hizmet sağlayıcı firma ile anlaşma yapıldı. Hafta sonu ilaçlama yapılacak.

Haberin Devamı

TEMAS İÇERİKLİ SELAMLAŞMAYI BIRAKTIK

Bunlara ilave olarak kişisel tedbirler kapsamında da;
- El sıkışmak, sarılmak gibi fiziksel temas içerikli selamlaşma alışkanlıklarımızı bıraktık.
- Arkadaşlarımıza elektrik ve asansör düğmelerine, vb. dokunmak için sadece parmakların dış tümseğini kullanmalarını tavsiye ettik.
- Özel hayatlarında da zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları, mağazalarda, marketlerde vs. yapacakları tüm işlemlerde kişisel hijyen kurallarına en üst seviyede uymaları konusunda bilgilendirdik.
- Görsel uyarılarla, ‘14 günlük karantina, yurtdışı seyahatleri ve seyahatten dönen kişiler ile ilişkiler, sosyal mesafe, gündelik hayatta yapılması gerekenler’ gibi konularda hatırlatmalar ve bilgilendirmeler yaptık.

Haberin Devamı

PROSEDÃœRLERÄ° HASSASÄ°YETLE UYGULUYORUZ

Almira Hotel Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ersin Yazıcı:
Dünya Sağlık Örgütü’nü (WHO), Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerini (CDC) ve yerel sağlık kuruluşlarını COVID-19 ile ilgili en son gelişmeler için yakından takip ediyor, sürecin başlangıcından bu yana Sağlık Bakanlığımız prosedürlerini büyük bir titizlik ve hassasiyetle uyguluyoruz.

KONUKLARIN ANKET DOLDURMALARINI Ä°STÄ°YORUZ

- Otelimiz giriş işlemleri sırasında tüm misafirlerimizden son 24 gün içerisinde ‘net olarak’ hangi ülke ve şehirlerde bulunduklarına dair mini bir anket doldurmalarını istiyoruz.
-Konuklarımız ve çalışanlarımız için tıbbi bakım ve doktor ve hemşire hizmeti sağlıyoruz.
Tüm çalışanlarımıza koronavirüs ile ilgili eğitimler verilmiş, gerekli bilgilendirmeler yapıldı.
- SPA hizmetleri sonlandırıldı.
- Alkol bazlı el dezenfektanlarının sayısı misafir ve çalışanlarımız için otelimiz genelinde arttırılmış olup, bu dezenfektanlar otel girişimize, restoran girişlerine konuldu.
- Temas edilen tüm yüzeyleri Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış dezenfektanlar kullanarak ince spreyleme yöntemini (ULV) uyguluyoruz. Dezenfektanlarla silinme sayısı ve anti-bakteriyel el dezenfektanlarının kullanımı arttırıldı.
- Ortak alanlar ve misafir tuvaletleri, hava temizliğinde kullanılan ozon cihazları ile dezenfekte ediliyor.
- En önemli önceliğimiz her zaman olduğu gibi konuklarımızın ve çalışanlarımızın güvenliğini sağlamak ve sağlığını korumaktır. Bu süreçte misafir yoğunluğumuza paralel görevli personel sayısını izin kullandırarak azalttık.

YURTDIŞI VE İÇİ SEYAHAT YASAĞI BAŞLATTIK

Autoneum Erkurt İK Takım Lideri Yıldırım Tabakoğlu:
-Vardiyalardaki personel sayısını azalttık, izni olan arkadaşları izne çıkarıyoruz.
-Beyaz yakada isteğe bağlı izin ya da evde çalışma uygulaması var.
-Personel ulaşımı servislerle sağlanıyor. Tüm işletme ve servisler özel bir dezenfektan ile profesyonel bir şirket vasıtası ile dezenfekte edildi.
-Tüm personele maske dağıttık.
-İşletme giriş ve çıkışlarına ısıölçer koyduk. 24 saat özel virüs eğitimli sağlık personeli aldık.
-Günde 3 kere hatlarda ve tüm giriş çıkışlarda ateş ölçülüyor.
-Yurt dışı ve içi seyahat yasağı başlattık.
- El hijyeni titiz şekilde sağlanıyor. Tüm işletme düzeyinde eller için özel dezenfektan kullanıyoruz.
-Dışarıdan taşeron ve şoför almıyoruz.
-Yemekleri sebze ve protein ağırlıklı yaptık.

Çalışma ortamında virüs tedbirleri

ZİYARETÇİ KABULÜ İKİNCİ BİR DUYURUYA KADAR DURDURULDU

Hastavuk Mali ve İdari İşler Genel Müdürü Erdinç Pir:
Programların denetim ve kontrolü, kalite ve insan kaynakları birimlerimizce takip ediliyor.
Personellerde;
- Tüm çalışanların girişten itibaren ateş ölçümleri derece ile yapılıyor.
- Ateşi olan personel şirket doktoru kontrolünde en yakın sağlık birimine yönlendiriliyor.
- İşletmenin girişinden itibaren birçok noktalarına el dezenfektanları ve aparatları yerleştirilerek, tek noktada kontrollü giriş sağlanıyor.
- Ziyaretçi kabulü ikinci bir duyuruya kadar durduruldu.
- İş görüşmeleri ve mülakatlar online sistemde yürütülüyor.
- Her gece ULV cihazıyla homojen dezenfektan, şirketin tüm noktalarında uygulanıyor.
- Günde 2 kez trabzanlar, elektrik düğmeleri, kapı kolları gibi el değen yerler klorlu dezenfektanlarla siliniyor.
- Günde 2 kez tuvaletler klorlu bileşiklerle temizleniyor. Tuvalet malzemeleri başka noktalarda kullanılmıyor.
- Günde en az 3 kez klorlu dezenfektan ile ayak basılan tüm yüzeyler, tek kullanımlık paspaslarla temizleniyor.
- Tüm çalışanlarımızın masalarına antibakteriyel el dezenfektanları dağıtılıyor ve kullanıma dair bilgilendirmeler yapılıyor.
- Şirket yemekhanesine toplu girişleri önlemek için sosyal mesafeyi koruyacak şekilde 15 dakikalık periyotlarla, 1 masada 2 kişi şeklinde yemek yeme planlaması yapıldı.
- Yemekhanede ekmek, şeker, çatal, kaşık, tuz, karabiber, peçete gibi tüm malzemeler kapalı halde sunuluyor.
- Personele şirket doktorları tarafından bilinçlendirme eğitimleri verildi. Çeşitli noktalara uyarı tabelaları asıldı.
- Toplu sms sistemiyle izinde veya sahada olanlar bilgilendirildi.
- Sadece personel değil, HasTavuk’a fason üretim yapan üreticilere, taşımalarımızı gerçekleştiren firma veya kişiler konuyla ilgili bilgilendirildi. Nihai tüketiciye bilgilendirme mesajı sosyal medya kanalıyla yapıldı.

SERVİS ARAÇLARININ SAYISI ARTIRILDI

Şirket araçlarında;
- Araçlar dezenfeksiyon çemberinden geçirilerek, otoparka alınıyor.
- Otoparka giren araçların içleri, paspasları antiviral dezenfektana tabi tutulur. Ayrıca araç içinde elin temas ettiği direksiyon, vites, ön panel gibi yerler alkol bazlı dezenfektanla siliniyor.
- Servis araçlarının sayısı arttırılarak, sosyal mesafeyi korumak için daha az sayıda taşıma yapılıyor.
- Servislere haftada 1 ulv cihazıyla detaylı dezenfektan uygulanıyor.
- Günlük olarak personel araca binmeden paspaslar dahil tüm araç içine antiviral dezenfektan uygulanıyor.
- Servis araçlarına sabah-akşam binerken personelin uygulaması için el dezenfektanları konumlandırıldı.

BU SÜRECİ BİLİNÇLE VE SABIRLA HEP BİRLİKTE AŞACAĞIZ

İnsu Teknik Genel Müdürü Ali Hakan Süalp:
Konu gündeme geldiği andan itibaren bu konuda adım atmış durumdayız. Sağlıklı bir yaşam için çalışma arkadaşlarımızı korumak adına çalışmalarımızı özenle sürdüreceğiz. Çalışanlarımızın sağlık, hijyen ve güvenlik şartlarına en iyi şekilde özen göstermeye devam edeceğiz. Bu süreci bilinçle ve sabırla hep birlikte aşacağız.

YEMEK MOLALARI PROSESLERE GÖRE AYRILDI

- Firma içinde ve dışında hijyen önlemlerimizi artırdık.
- Yemekhanemiz sürekli havalandırılıyor. Ekmeğimiz paket halinde geliyor. Yemekhanemizde her masaya kolonya konuluyor.
- Yemekhanede çalışma arkadaşlarımız artık aralarında 1 metre olacak şekilde oturuyorlar.
- Fabrika içinde ve dışında belirli noktalara dezenfektan ürünler yerleştirildi. Farklı noktalardaki bu ürünleri çalışanlarımızın sürekli kullanmalarını sağlıyoruz.
- Ofislerimize de kolonya ve dezenfektan temin edildi.
- Firmamıza gelen tedarikçi ve müşteri sayımızı minimuma indirdik. Mümkün olduğunda uzaktan erişim ile irtibata geçiyoruz.
- Kalabalık ortamda yemek yenilmemesi adına yemek molaları proseslere göre ayrıldı.
- Belirli bir süre kalabalık bir ortam olmaması adına eğitimlerimizi erteledik.
- İş sağlığı ve güvenliği uzmanımız ve kurum doktorumuz koronavirüs hakkında bilgilendirme yapıyor ve çalışanlarımız ile irtibat halinde.
- Toplantılarımızda sosyal mesafe kuralına uyuyoruz.
- Fiziksel selamlaşma; el sıkışma, sarılma gibi temas azaltma konusunda çalışanlarımızı sürekli bilgilendiriyoruz.

POTANSÄ°YEL RÄ°SKLERÄ°MÄ°ZÄ° TANIMLADIK

MAY Tohum İnsan Kaynakları Müdürü Sebla Gül:
İş Sağlığı Güvenliği Birimi ve İnsan Kaynakları Ekibi ile alt yapı hazırlığımızı Şubat ayında başlattık. Henüz salgın ciddi boyutlara ulaşmadan düzenli olarak hijyen bildirilerini yayınlamaya başladık. Mavi veya beyaz yaka ayrımı yapmaksızın, potansiyel risklerimizi tanımladık ve bu bağlamda genel bir bilinç oluşturabilmek adına işyeri hekimimiz ile spot eğitimler düzenledik. Temizlik metotlarını geliştirdik, periyotlarını sıklaştırdık ve kişisel koruyucu donanım kullanımı ve değiştirme sıklığını arttırdık.

YURT DIŞINDAN DÖNENE EV İZOLASYONU

- Sağlık Bakanlığı bilgilendirmelerini acil olarak bütün personelimizle paylaştık ve ülke çapındaki bütün lokasyonlarımıza el dezenfektanları ve maske eldiven teminini gerçekleştirdik.
- Yurt dışı sevkiyat tedbir düzeyimizi arttırdık; tır şoförlerinin kişisel koruyucu donanımlarla kontrollü kabulünü sağladık. Sevkiyat ekibimize tyvek tulum, maske, eldiven tahsis ettik.
- Yurt dışı seyahatinden dönen çalışanlarımızı ev izolasyonuna yönlendirdik.

TOPLU ORGANİZASYONLARI ÖTELEDİK

Ülkemizde ilk vakanın görülmesi sonrasında yönetim kurulu kararı ile bir ‘Acil Durum Direktifi’ yayınlayarak, çalışanlarımıza yeni kurallarımızı bildirdik;
- Yurt dışı ve yurt içinde planlanan bütün seyahat, etkinlik, eğitim gibi toplu organizasyonlarımızı öteledik.
- Ziyaretçi kabulünü kısıtladık.
- Hızlıca tesislerimizi, servislerimizi dezenfekte ettirdik.
- Öğle yemeği saatlerini bölerek ve arttırarak çalışanların toplu ortamlarda az kişi bulunmasını sağladık.
- Ortak kullanımdaki yemekhane malzemelerini paketli ve tekil kullanıma uygun hale getirdik.
- Tüm teknolojik alt yapıyı sağlayarak, 16.03.2020 itibariyle tüm engelli ve riskli grupta olan çalışanlarımıza idari izin verdik.
- İdari kadro çalışanlarımızı da home office çalışma düzenine yönlendirdik.
- Fiili çalışmanın sürdürülmesi gereken tesis ve laboratuvarlarımıza nöbetçilik sistemini getirerek, teması minimize etmeyi ve mümkün olan bütün çalışanlarımızı evlerinde güvende tutmayı amaçladık. Bu aşamada fiili olarak çalışmaya devam eden tüm çalışanlarımıza kişisel koruyucu temini ve hijyen için gerekli dezenfektan temini de aktif olarak sağlamaya devam ediyoruz.
- İş görüşmelerimizi, istihdamlarımızı, işe giriş sonrası işbaşı eğitimlerimizi teknolojiyi kullanarak uzaktan sürdürüyoruz.

ETKÄ°N MÃœCADELE

Maysan Mando Genel Müdürü Tülay Hacıoğlu Şengül:
Koronavirüse karşı gerekli tüm önlemleri almış olup, bunları titiz bir şekilde uygulamaktayız. Çalışanlarımızın ve toplumun sağlığının korunması noktasında bilinçli tedbirler ve etkin mücadele önlemleri ile üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getirme gayretindeyiz. Bu noktada fabrikamızda ve çalışma alanlarında almış olduğumuz önlemler şu şekilde;

FABRİKA GİRİŞİNDE SAĞLIK KONTROLÜ

- Çalışma masaları, kapı kolları, merdiven korkulukları, kart okuyucular, kapı açma butonları ve prizler gibi temas edilebilecek her alan düzenli olarak dezenfekte ediliyor.
- Tesisin her alanında sosyal mesafe temellerine dikkat ediliyor.
- Fabrika girişlerinde her çalışan sağlık kontrolünden geçiriliyor.
- Tüm görüşme ve toplantılar, online olarak düzenleniyor.
- Servisler düzenli dezenfekte ediliyor.
- Fabrikadaki tüm noktalara dezenfektan konuldu, seyahat ve ziyaretler iptal edildi, önlem için maske dağıtımı yapıldı.
- Tesisimize bu süreçte ziyaretçi kabul edilmiyor.
- Sosyal alanlarda yapılan aktiviteler geçici süre iptal edildi ve sosyal alanlar kullanıma kapandı.
- Yemekhane masalarında oturma düzeni değiştirildi ve yemek saatleri tekrar düzenlendi.
- Soyunma dolapları da tamamen farklı alanlara dağıtıldı ve dezenfekte edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!