Bursa’nın sismik tehlike haritası hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Bursa’nın sismik tehlike haritası hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2020 09:03

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile yapılan protokol kapsamında 2010 yılında başlayan Bursa Sismik Tehlike Değerlendirmesi ve Zemin Sınıflandırması Projesi’nin ilk etabının tamamlandığını açıkladı. Deprem Master Planı’nın bileşenlerinden biri olan bu çalışma ile 15 istasyonla 9 fayın ayrı ayrı segmentleri tespit edilerek, oluşturabilecekleri maksimunun deprem büyüklüklerinin hesaplandığını söyleyen Aktaş, proje kapsamında yapılan jeofizik ve sondaj çalışmaları sonucunda 3 Boyutlu Anakaya Derinlik Haritası, 1/ 100.000 ve 1/ 25.000’lik Jeoloji Haritaları, Sismik Tehlike Haritası hazırlandığını kaydetti.

BURSA DEPREME HAZIR MI?

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta İzmir’de gerçekleşen depremin ardından Bursa, olası bir büyük depreme ne kadar hazır konusu gündeme geldi. Konuyla ilgili kent merkezindeki belediyelerin durumu, akademik odaların görüşleri ve gönüllü kuruluşların mevcut durumlarını gözler önüne serdik.

Bursa’nın sismik tehlike haritası hazırlanıyor

Bursa Büyükşehir ve 17 ilçe belediyesi tarafından yapılan denetimlerle 2004-2020 arasındaki 15 yılda 45 bin 370 adet kaçak ruhsatsız yapı tespit edildi. Kuzey Anadolu Fay Zonunun etkisi altında bulunan ve 1’inci derece deprem bölgesinde olan Bursa çevresinde yıkıcı etki yaratabilecek depremler, Gemlik-Geyve segmenti, Uluabat fayı ve Bursa fayından beklenirken, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarla yeraltı mercek altına alındı.

Haberin Devamı

Bursa’nın sismik tehlike haritası hazırlanıyor

İLK ETAP TAMAMLANDI

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile yapılan protokol kapsamında 2010 yılında başlayan Bursa Sismik Tehlike Değerlendirmesi ve Zemin Sınıflandırması Projesi’nin ilk etabının tamamlandığını belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu çalışmayı sadece İstanbul, Kocaeli ve Bursa’nın tamamladığını hatırlattı. Aynı zamanda Deprem Master Planı’nın bileşenlerinden biri olan bu çalışma ile 15 istasyonla 9 fayın ayrı ayrı segmentleri tespit edilerek, oluşturabilecekleri maksimunun deprem büyüklüklerinin hesaplandığını dile getiren Aktaş, proje kapsamında yapılan jeofizik ve sondaj çalışmaları sonucunda 3 Boyutlu Anakaya Derinlik Haritası, 1/ 100.000 ve 1/ 25.000’lik Jeoloji Haritaları, Sismik Tehlike Haritası hazırlandığını açıkladı.

Bursa’nın sismik tehlike haritası hazırlanıyor

KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİ BELGESİNE DESTEK

TÜBİTAK ile yapılan çalışmanın ikinci etabına geçilmesi için ilçe belediyelerinden gelecek yapı stoku envanterlerini istediklerini belirten Aktaş, “Bu veriler sismik tehlike haritası üzerine işlenerek, olası depremlerin binalar üzerinde yapacağı olası yıkımlar hesaplanmış olacak. Bursa Afet Risk Yönetimi Master Planı ve Deprem Master Planının tamamlanması için gerekli olan bu çalışma aynı zamanda hazırlanacak Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi için de önemli bir altlık oluşturacak” dedi.

Haberin Devamı

Bursa’nın sismik tehlike haritası hazırlanıyor

ASLA KAÇAK BİNA YAPMAMALIYIZ

İzmir depreminin bir kez daha sağlam konutlar yapılmasının önemini gösterdiğini vurgulayan Aktaş, “Konutları sağlam zeminlere ve teknik usulüne uygun olarak yapmalıyız. Asla kaçak bina yapmamalıyız. Bugüne kadar bizim sismik haritalarla alakalı yaptığımız çalışmalar var. Özellikle ilçe belediyelerimizden bina envanterleri ile alakalı çalışmalarını bekliyoruz. Bu noktada 17 ilçemizin tamamında özellikle kaçak yapı ile mücadelede çok kararlı olduğumuzu, ilçe belediye başkanlarımızın da kararlılıkla kaçak yapının üzerine gitmesi gerektiğini hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bursa’nın sismik tehlike haritası hazırlanıyor

KOMİSYON KURACAĞIZ

Geçtiğimiz ay Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı’nı kurduklarını da anımsatan Aktaş, “Şimdi de Genel Sekreter Yardımcımız ve konuyla ilgili iki daire başkanı ile ilçe belediyelerinden belirlenecek başkandan sonraki en yetkili kişilerden oluşacak bir komisyon kuracağız. Riskli bina tespitinden, deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonunda atılacak adımlarla ilgili gerekli her türlü çalışmayı yapacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!