Bursa’nın önceliği çevre

Güncelleme Tarihi:

Bursa’nın önceliği çevre
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2021 15:16

Bursa Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında çevre yatırımlarına ağırlık verirken enerji ihtiyacını da rüzgar, su ve güneş gibi doğal kaynaklardan karşılamaya başladı.

Haberin Devamı

KENDİNİ KORU ŞEHRİNİ KORU

Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile çevre ve güzel Bursa’mız hakkında yapılanlar ve planlanan tüm girişimler Hürriyet Bursa sayfalarında kamuoyuyla buluşuyor. Kendini Koru, Şehrini Koru başlıklı yazı dizimizle birlikte tüm hemşehrilerimize sağlıklı ve daha yeşil, daha temiz bir kentte yaşamak adına 6 gün boyunca Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü faaliyetleri en yetkili ağızlardan nakledeceğiz.

Bursa’nın önceliği çevre

Enerji tüketiminin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması hedefiyle daha önce BUSKİ’ye ait arıtma tesisleri ve su depolarının üzerine yerleştirilen güneş panelleri ile elektrik enerjisi üreten Büyükşehir Belediyesi, Güneş Enerji Santrali (GES) projelerine şimdi de kent içindeki metro duraklarını ekledi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi ve TEK Enerji işbirliğinde 30 Bursaray istasyonunun çatısına yıllık yaklaşık 2 megavat kapasiteli santral kurulacak. 30 metro istasyonunun çatı ve üst örtülerini kapsayan proje kapsamında Acemler Bursaspor İstasyonu ile Organize Sanayi İstasyonlarındaki uygulamalar tamamlanırken, kalan istasyonlar da kısa sürede enerji istasyonuna dönüşecek. Sistem 10 yıl sonra BURULAŞ’a devredilecek. 10 yılda toplam 1 milyon 394 bin TL’lik enerji bedelinden net tasarruf yapılırken, 17 milyon TL’lik tesis de ücretsiz olarak BURULAŞ’a geçecek. İstasyon iç ihtiyaçlarının da yüzde 47’si güneş enerjisinden karşılanacak. 10 yıllık sürede istasyonların 45 milyon kilovatsaat olan enerji ihtiyacının 21 milyon kilovatsaati güneşten karşılanacak.
Proje kapsamında Büyükşehir yeni hizmet binası çatısı ile açık otoparkına, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi ile Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin çatısına toplam 4.4 megavat, Muradiye Su Fabrikası’nın çatısına da 1,8 megavatlık GES yatırımı kurulacak.

ÇÖPTEN ELEKTRİK

Yenikent katı atık depolama alanında 2012 faaliyete başlayan tesiste, metan gazından elektrik üretimi yapılırken, saatte 9,8 megavat gücünde, 47 bin konutun enerji ihtiyacına eşdeğer elektrik üretimi gerçekleştiriliyor. 2012’den bu yana yaklaşık 510.692.496 kilovat elektrik üretilerek, 254.322.100 metreküp gazın atmosfere karışmadan enerjiye dönüşümü sağlandı. Yine 2017’de inşa edilen İnegöl katı atık depolama alanından kaynaklanan deponi gazından elektrik üretim tesisi saatte 2,40 megavat elektrik üretimiyle 14 bin konutun enerji tüketimine karşılık gelen elektrik enerjisi üretiyor. Tesise ilave edilecek biyogaz ünitesi ile İnegöl’deki tesisin kurulu gücü ilk etapta 3,60 megavata ikinci etapta da 7,4 megavata çıkarılacak.

Haberin Devamı

HES’LER ÖRNEK OLDU

BUSKİ’nin Doğancı Barajı’ndan gelen suların Dobruca Arıtma Tesisleri’nde arıtıldıktan sonra aktarıldığı d0, d13 ve d12-2 su depoları girişinde HES’ler kurarak Türkiye’ye örnek bir model oluşturdu. Yine batı arıtma, doğu arıtma ve d46, d12-2, su depolarının üzerine konuşlandırdığı GES yatırımları ile güneşten elektrik üretimi başladı. BUSKİ, ana isale hatları üzerinde kurduğu 3 adet HES ve 4 adet GES yatırımıyla yıllık enerji ihtiyacının yüzde 15’ini karşılar hale geldi. Bu santrallerde hizmete alındığı tarihten bugüne kadar 56.664.071 kwh’lık elektrik enerjisi üretildi. Önümüzde süreçte BUSKİ marifetiyle 5 adet HES ve 3 adet GES tesisi daha hayata geçirilecek.
Türkiye’nin cari açık nedenlerinden birinin de enerji olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Enerjide tam bağımsızlık için şehirlerimizin üzerine düşen çok büyük sorumluluklar var. Bursa olarak bu konuda çok önemli adımlar atıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

YEŞİL İSTASYONLAR ÖDÜLLENDİRİLDİ

Bursa’nın önceliği çevre

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından enerji tasarrufu ve çevre projelerinin özendirilmesi amacıyla düzenlenen ‘Çevre dostu yeşil istasyon’ yarışmasının kazananları belli oldu. ‘Ümit Petrol’, ‘Varlı Petrol’ ve ‘Shell Petrol Küçükbalıklı Şubesi’ne plaket ve çevre dostu bayrağı Başkan Alinur Aktaş tarafından verildi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Çevre Dostu Yeşil İstasyon yarışması için 17 ilçeden 380 akaryakıt, LPG, CNG satış istasyonları ve dinlenme tesisine çağrı yapıldı. Yarışma kapsamında, istasyonlarda, faaliyet esnasında oluşabilecek tehlikeli, elektronik ve geri dönüşebilen atıklar ile yakıt almak ve dinlenme amaçlı uğrayan yolcuların alışveriş, yeme-içme, oto yıkama-yağlama, lastik-akü değişimi esnasında oluşturdukları atıkların uygun şekilde bertarafının sağlanması amacıyla gerekli sistemin kurulup kurulmadığı değerlendirildi. Ayrıca istasyonların çevrenin korunmasına yönelik yapmış olduğu tüm çalışmalar da ele alındı.

Haberin Devamı

ÇEVRECİ YAKLAŞIM ÖN PLANDA

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, akaryakıt istasyonlarında çevreci yaklaşımların ön plana çıktığını belirtti. Aktaş, “Bursalıların da bu tür istasyonlardan gönül rahatlığıyla hizmet almasını arzuluyoruz. Bu konuda hassas olanların da ön plana çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

HER KURULUŞUN GÖREVİ VAR

Değerlendirme sonucunda ‘Ümit Petrol’, ‘Varlı Petrol’ ve ‘Shell Petrol Küçükbalıklı Şubesi’ne ‘Çevre Dostu Yeşil İstasyon’ plaketi ve bayrağı verilmesine karar verildiğini açıklayan Aktaş, “Yaşadığımız şehre hep beraber sahip çıkmalıyız. Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ olarak üzerimize düşen sorumluluklar var ama her bir sanayi kuruluşunun ve her bir vatandaşın çevre karşı görevleri ve borcu var” diye konuştu.

Haberin Devamı

HASRET BİTİYOR

Bursa’nın önceliği çevre

Bursa’da kaçak ve çarpık yapılaşma nedeniyle parklardan yoksun kalan semtler yeşille buluşuyor. Kişi başına düşen düzenlenmiş yeşil alan miktarını standardın üzerine çıkaracak en önemli yatırımın millet bahçeleri olduğunu dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın ilk millet bahçesini geçtiğimiz yıl Mayıs ayında eski stadyumun bulunduğu alana kazandırdıklarını hatırlattı. Ağırlıklı olarak Osmangazi ve Nilüfer ilçelerine hitap eden Hüdavendigar Kent Parkı’na benzer bir proje de Yıldırım’da hayata geçirildi. Spor alanları lunapark, kafeteryalar, 11 bin metrekarelik gölet, tematik parklar ve 300 araçlık otopark da bulunan 253 dönüm alana kurulu Vakıf Kent Parkı, Yıldırım’ın yanı sıra Kestel ve Gürsu ilçelerine de taze bir nefes oldu.
Yıldırım ve Osmangazi ilçelerinin sınırını belirleyen Gökdere’nin her iki yakasını kaplayan yaklaşık 257 bin metrekare alan üzerinde hayata geçirilecek Gökdere Millet Bahçesi’nde ise 2 bin 800 metrekare sosyal donatı, kalan bölümde ise rekreasyon alanları bulunacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı yıkılan İlbank’ın alanı ile Doğanbey Konutları’nın boş parsellerini kapsayan yaklaşık 17 bin 700 metrekare alana yapılan Millet Bahçesi’nde de sosyal ve kültürel mekanlar ile 2 katlı yer altı otoparkı bulunacak.

DEV PROJE

Yıldırım ilçesinde Otosansit Sanayi Sitesi ile 75. Yıl Mahallesi arasında kalan yaklaşık 600 dönümlük bölge ayrıcalıklı bir yeşil alan olarak Bursa’ya kazandırılacak. Projede 525 araçlık otopark, 1055 metrekare ormancılık tanıtım alanı ve 4050 metrekare çocuk oyun alanı yer alıyor. Özellikle sportif aktivite alanlarının ön plana çıktığı projede, farklı konser ve kültürel aktivitelere ev sahipliği yapacak 6480 kişilik çim amfi de yer alyor.
Büyükşehir Belediyesi, küçük ölçekli parklarla da mahallere nefes aldırıyor. Yıldırım İlçesi Bağlaraltı Mahallesi’nde bulunan ve BUSKİ D9 Su depolarının bulunduğu DSİ’ye ait alan Büyükşehir Belediyesi tarafından ayrıcalıklı bir parka dönüştürüldü. Park, sadece Bağlaraltı Mahallesi’ne değil, Esenevler, Erikli ve 75. Yıl Mahallelerine de hizmet veriyor.

TABİATIN YARALARI SARILIYOR

Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan doğayı kirletici unsurlara karşı da yoğun bir mücadele veriyor. Özellikle dere kenarları ve verimli tarım alanlarına kaçak olarak dökülen hafriyatların önüne geçmek için il genelinde 28 adet hafriyat depolama sahası oluşturulurken, Bursa’da inşaat sektörünün ürettiği aylık yaklaşık 300 bin ton hafriyat atığı bu alanlarda düzenli olarak depolanıyor. Atıkların kontrolsüz dökülmesi ile yaşanacak çevre ve görüntü kirliliğini önlemek amacıyla vasfını yitirmiş ve kullanılmayan maden alanları da rehabilite edilerek yeniden kente kazandırılıyor.

ÖNCELİĞİMİZ ÇEVRE

Bursa’da en önemli önceliklerinin çevre olduğunu çünkü çevresel değerlerin gelecekten emanet alındığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Tek amacımız, Bursa’nın yeniden ‘yeşil bursa’ kimliğini kazanması” dedi.

HEDEF SIFIR ATIK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca uygulamaya alınan Sıfır Atık Projesi’yle ilgili Bursa’da gerçekleştirilen çalışmaları değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu konuda Türkiye’ye örnek olduklarını söyledi. Şu anda Bursa’da günlük 4000 ton atık miktarından 12 megavat gücünde enerji sağlandığını belirten Aktaş, Büyükşehir Belediyesi’nin ‘atık mevzuatı gereği’ başlattığı projelerin tamamlanmasıyla birlikte geri kazanım oranının da yüzde 50’ye çıkacağını söyledi.

ATIKTAN ENERJİ

Aktaş, “Kent Meydanı-Terminal Tramvay Hattı inşaatı yapım işini tamamladığımızda, ulaşımdan kaynaklanan hava kirliliği ve sera gazı emisyonunu azaltmayı planlıyoruz. Yine yoğun bölgelerde elektrikli şarj istasyonu projelerimiz mevcut. Dere ıslah çalışmalarımız devam etmekte” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü’nü kurduklarını ifade eden Aktaş, projenin ‘uzun yıllar devam etmesi için’ her şeyden önce bir yaşam biçimi haline gelmesi gerektiğini ifade etti. Aktaş, bunun çevreyi koruma bilincinin daima canlı tutulması ve güçlendirilmesine bağlı olduğunu dile getirdi.

GELECEK İÇİN SOMUT ADIM

Bursa’nın önceliği çevre

Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki çalışmaların koordine edilerek yürütülmesi amacıyla Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü’ne bağlı olarak oluşturulan Enerji Yönetim Birimi’ne ait ‘Bursa Büyükşehir Belediyesi Enerji Yönetim Birimi Yönergesinin’ Bakanlık tarafından onaylanmasıyla bu alanda artık somut adımlar atılacak.
Söz konusu yönergenin yürürlüğe girmesiyle enerjinin daha verimli ve etkin bir şekilde kullanılması sağlanacak. Enerjide yaşanılan israfın önüne geçilecek, enerji maliyetlerinin düşürülmesiyle enerjide büyük oranda tasarruf sağlanacak.

BÜYÜKŞEHİR’E BREEAM BELGESİ

Bursa’nın önceliği çevre

İngiltere’de 2009 yılında BRE Global (Building Research Establishment – Bina Araştırmaları Kurumu) tarafından geliştirilen, dünyada 50’den fazla ülkede 250 binden fazla binanın sahip olduğu, ‘Yeşil Bina’ projesine dahil olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, doğal kaynakların korunması, su, enerji ve hammadde tasarrufu sağlanması gibi kriterleri başarıyla geçerek yeni hizmet binası için ‘Yeşil Bina’ sertifikası almaya hak kazandı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de Gaziantep Büyükşehir, Sarıyer ve Küçükçekmece Belediyelerinin ardından bu sertifakaya sahip 4 kamu kurumundan biri oldu.

ÇEVRE İÇİN TASARRUF

BREEAM sertifikası kapsamında enerji ve su tüketiminde tasarruf sağlanması öncelikli olarak değerlendirildi. Isıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinde yüksek enerji verimliliğine sahip cihazlar seçilerek enerji tüketiminde tasarruf elde edildi. Bina iç aydınlatmasında, çalışma ortamlarında görsel konforun en üst seviyede sağlanması için enerji verimliliği yüksek armatürler tercih edildi. Düşük su tüketimine sahip; WC, lavabo bataryaları, pisuarlar ve duşlar kullanılarak su tüketimi azaltıldı. Etkin su sistemleri bakım stratejisi hazırlandı. Büyükşehir Belediyesi yeni hizmet binasında, 2030’a kadar benzerlerine göre yüzde 15 daha fazla su ve enerji tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!