Bursa koronavirüse karşı omuz omuza

Güncelleme Tarihi:

Bursa koronavirüse karşı omuz omuza
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2020 16:12

Bursa’da Kovid-19 salgınının önüne geçmek için yapılan çalışmaları Hürriyet Bursa’ya anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Aldığımız önlemlerle özellikle sokağa çıkması kısıtlanan yaşlılarımızın, dar gelirli vatandaşlarımızın ve esnafımızın yanındayız” dedi

Haberin Devamı

Bursa koronavirüse karşı omuz omuza

ÇİN’in Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve Türkiye’de de ölümlere yol açan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını önlemek için kent genelinde tedbirleri en üst düzeye çıkardıklarını belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Kamu kurumlarından pazar yerlerine, toplu ulaşım araçlarından cami ve türbelere, terminalden park alanlarına kadar şehrin her yanını dezenfekte ettik, etmeye devam ediyoruz. Sosyal ve kültürel faaliyetlerimizi iptal ettik. Bazı faaliyetlerimizi online olarak yayınlıyoruz. Sağlık personeline ücretsiz ulaşım, 65 yaş üstü vatandaşlarımıza destek, zabıta denetimleri gibi birçok uygulamamız devam ediyor. Bu süreçte Sağlık Bakanlığımızın da tavsiyeleri doğrultusunda vatandaşlarımızdan evden çıkmamalarını istiyoruz. Biz elimizden geldiğince vatandaşlarımızın taleplerini karşılamaya çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

KART16 DEVREDE

Hiçbir vatandaşın mağdur olmaması adına tüm adımları geniş bir yelpazede attıklarını dile getiren Başkan Aktaş, “Genelge kapsamındaki kiracılardan kira alınmayacağını daha önce ifade etmiştik. Genelge kapsamına girmeyen kiracılarımıza da bu dönemde tebligat göndermeyeceğiz. 10 bin aileyi kapsayacak şekilde her gün 30 bin ekmek uygulaması başlattık. Her hafta 10 bin meyve-sebzeden oluşan pazar filesi, ayda 30 bin gıda kolisi ve temel hijyen malzemeleri kolisi dağıtacağız. Arzu edenler Kart16 Sosyal Yardım Kartı ile farklı market ihtiyaçlarını karşılamak için kullanabilecek. Ayda 130 bin haneye yardım girmiş olacak” diye konuştu.

ÖĞÜN SICAK YEMEK

Büyükşehir bünyesinde oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grubu kapsamında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Başkan Aktaş, son bir haftada; Beyaz Masa, Alo 153 ve Büyükşehir santraline 29 bin 856 çağrı geldiğini vurguladı. Bu çağrılan kapsamında 5189 evde bakım hizmete ve temizlik kiti dağıtımı yapıldığını açıklayan Başkan Aktaş, bu süreçte 559 ambulansla hasta nakli, 1581 açık alan, 88 kapalı alan dezenfekte çalışması, 3600 gıda yardımı, 2320 kişiye sıcak yemek dağıtımı yapıldığını ve sıcak yemek dağıtımının 2 öğüne çıkarıldığını ifade etti.

Haberin Devamı

“OVALARKEN KAPATIN”

BUSKİ’nin nisan ayında su sayacı okuması yapmayacağını dile getiren Başkan Aktaş, “Ocak-şubat-mart ayı faturalarının ortalaması alınacak ve yüzde 50’si olarak faturalandırılacak. Ticarethanelerde ise nisan ayında tahakkuk yapılmayacak. Son 20 gün içinde Bursa’da su tüketimi yüzde 17-18 arttı. Evet hijyen önemli ancak bu su israfı yapılması anlamına gelmiyor. Hiç değilse ellerimizi 20 saniye boyunca sabunla ovalarken suyu kapabiliriz” dedi.

“EL BİRLİĞİYLE AŞACAĞIZ”

Bu sürecin el birliği ile bertaraf edileceğini dile getiren Alinur Aktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan ‘Biz Bize Yeteriz Türkiyem’ kampanyasına da destek istedi. Kendisinin de bireysel olarak kampanyaya katıldığını hatırlatan Başkan Aktaş, şunları söyledi: “Yardım konusunda her zaman takdire şayan bir örneklik gösteren Bursa’mızın bu kampanyayı da gönülden destekleyeceğine inanıyorum. Bursalı işadamlarımızı ve hayırseverlerimizi kampanyaya katılmaya davet ediyorum. Bu vesile ile vatandaşlarımızdan gelen taleplerin yerine getirilmesinde deyim yerindeyse mutfakta çalışan 1500 personelimize ve sürece katkı koyan herkese teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

EVDE YALNIZ DEĞİLSİNİZ

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından bugüne kadar evden çıkamayan 157 vatandaş için market/eczane alışverişi yapıldı, 109 fahiş fiyat denetimi, 120 maaş çekim talebi gerçekleştirildi. 85 aboneye ise BUSKİ tarafından kapıda su kartı yüklemesi yapıldı.

‘BURADA GÜVENDEYİZ’

Sokaklarda kalan vatandaşlar için kış aylarında hizmete açılan 320 yatak kapasiteli Ürünlü Erkek Barınma evinde, ‘Kovid-19’ salgınına karşı tedbirler en üst düzeye çıkarıldı. Giriş çıkışların yasaklandığı barınma evinde vatandaşların düzenli olarak ateşleri ölçülüyor, toplu kullanım alanları ve yatakhaneler dezenfekte ediliyor. Toplam 40 kişi kapasiteli karantina koğuşu hazırlanırken, yeni gelenler sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra bu karantina koğuşuna alınıyor. Türkiye’nin dört bir yanından sıcak bir yuva özlemiyle barınma evine gelen vatandaşlar ise, “Burada kendimizi güvende hissediyoruz” diyor.

Haberin Devamı

HAYVANLAR ALEMİ KAMERADA

Salgın nedeniyle kapılarını ziyaretçilere kapatan 140 farklı türden 1500’e yakın hayvanın bulunduğu Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi, belli noktalara yerleştirilen kameralarla canlı olarak evlere kadar taşındı. Özellikle uzaktan eğitimin nisan ayı sonuna kadar uzatılmasıyla evlerine hapsolan çocuklar, hayvanlar alemini https://www.bursabuyuksehir.tv/canli-yayin/hayvanat-bahcesi adresinden veya bursa cepte (Android, IOS) uygulamasından anlık olarak izleyebilecek.

SOKAKLAR DEZENFEKTE EDİLİYOR

Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen 32 araç, 82 ekipman ve 69 personelle yapılan çalışmalarda, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan sultan külliyeleri, tarihi çarşı ve hanlar, kamu kurumları, otobüs durakları, toplu taşıma araçları, yaya kaldırımları ve alt geçitler periyodik olarak dezenfekte ediliyor.

Haberin Devamı

GÜNDE 10 BİN ÇAĞRI YANITLANIYOR

Başkan Aktaş, tüm enerjisini koronavirüsle mücadele çalışmalarına odaklayan ve bu anlamda günde ortalama 10 bin telefonu cevaplandıran ‘Alo 153 Çağrı Merkezi’ni ziyaret etti. Bir çalışanın masasına oturarak gelen 3 telefonu karşılayan ve yaptığı açıklamada ‘1500 personelle’ tüm şehrin ihtiyaçlarına yetişmeye çalıştıklarını vurgulayan Başkan Aktaş, “Bu zor süreci Bursa özelinde yenebilmek adına, büyük bir gayretin içerisindeyiz” dedi.

TEDBİRLER MEYVESİNİ VERDİ

Bursa’da korona virüsle mücadelede alınan tedbirler meyvesini verdi. Sağlık Bakanlığının son istatistiklerine göre Bursa, vaka sayısının nüfusa göre oranlanmasında 15. sırada yer aldı.

PARKLARI İLK KAPATAN ŞEHİR BURSA

Bursa Büyükşehir Belediyesi, parkları İçişleri Bakanlığının genelgesinden önce kapatan ilk belediyelerden birisi oldu. Ayrıca Bursa Büyükşehir Belediyesi Deniz Otobüsleri İşletmesi (BUDO) yolcular arasında sosyal mesafe kuralını getiren ilk deniz araçlarından birisi oldu. 23 milyon metrekarelik dezenfekte işleminin gerçekleştirildiği Bursa’da sadece bir günde Büyükşehir Belediyesi tarafından 75 bin maske ücretsiz olarak dağıtıldı.
Öte yandan Bursa Büyükşehir Belediyesi, 110 bin ihtiyaç sahibi aileye bizzat evlerinde gıda, hijyen paketi ve pazar filesiyle her gün 3 kez ekmek yardımı gerçekleştiriyor.

BAŞKAN AKTAŞ’TAN ALO 153 RİCASI

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, vatandaşlardan Alo 153 Çağrı Merkezi’nin gereksiz yere meşgul edilmemesini istedi. Başkan Aktaş, “Sizlere verdiğimiz hizmetleri uygularken bizlere ulaştığınız Alo 153, 444 16 00 ve 0224 716 11 55 numaralı hatları gereksiz yere meşgul etmemenizi talep ediyoruz. “ diye konuştu.

MUTFAKTA PAZARDA MARKETTE, BÜYÜKŞEHİR SİZİNLE

Bursa Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi Bursalıların yanında olmaya devam ediyor. Vefa Destek Grubu’nda görevli yaklaşık 1500 personelle özellikle sokağa çıkma kısıtlaması bulunan yaşlılar ve risk grubundaki kronik hastaların market ve eczane alışverişleri ile bankacılık işlemlerine çözüm üreten Büyükşehir Belediyesi, bünyesindeki iştiraklerini de bu süreçte seferber etti. BESAŞ ile 10 bin aileyi kapsayacak şekilde her gün 30 bin ekmek uygulamasını başlatan Büyükşehir Belediyesi, BURFAŞ tesislerinde usta aşçılar tarafından hazırlanan yemekleri de günde iki öğün olmak üzere her gün yaklaşık 2500 vatandaşa ulaştırıyor.

PAZAR ALIŞVERİŞİ BÜYÜKŞEHİR’DEN

Salgın sürecinin ekonomik anlamda da en az hasarla atlatılabilmesi için her alanda vatandaşların yardımına koşan Büyükşehir Belediyesi şimdi de TARIM A.Ş.’nin organizasyonu ile vatandaşların sebze meyveden oluşan pazar ihtiyaçlarını temin etmeye başladı.

EVDE KAL, ZİNDE KAL

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Vefa Destek Grubu ile sokağa çıkma sınırlaması bulunan vatandaşların erzak, gıda, market ve eczane ihtiyaçlarını karşılarken, dijital uygulamalarına bir yenisini daha ekledi. Özellikle uzaktan eğitim sürecinin başlaması, ardından da kamu ve bazı özel sektörlerde de uzaktan çalışma uygulamasıyla birlikte evlerine hapsolan vatandaşların evlerinde daha kaliteli zaman geçirmesini hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, online tiyatro, dijital ortamda bilgi yarışması ve hayvanat bahçesinin kameralarla online olarak evlere taşınmasının ardından sporu da evlere taşıdı.

MASKELER BÜYÜKŞEHİR’DEN TEDBİR VATANDAŞTAN

Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ekiplerince gerçekleştirilen uygulama, Bursaray Şehreküstü İstasyonu’nda başladı. İstasyona gelen ve metrodan çıkan vatandaşlar, belediye ekipleri tarafından karşılandı. Kendilerine tutulan el dezenfektanını kullanarak, koruyucu maskelerini takan ve içerisinde temizlik maddeleri bulunan el kitlerini alan vatandaşlar, güvenle yollarına devam etti. Daha sonra Şehreküstü Meydanı’nda sürdürülen çalışma, ardından Millet Mahallesi’nde kurulan pazar yerinde devam etti.

KORONAVİRÜSE KARŞI PSİKOLOJİK DESTEK

Bursa Büyükşehir Belediyesi, koronavirüs (covid-19) salgını nedeniyle kaygı yaşayan bireylere psikolojik destek amacıyla yeni bir telefon hattını hizmete aldı. Uzman psikologların kullanacağı 0224 7163067 numaralı hat, herkese açık olacak ve hafta içi her gün 09:00 ile 17:30 saatleri arasında değerlendirilebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!