Bu yılın modası bitmeyen öksürük

Güncelleme Tarihi:

Bu yılın modası bitmeyen öksürük
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2022 13:10

Bu senenin moda hastalığı bitmeyen öksürük... “Çocuğum okula başladı hep hasta, bir ayda üç kutu antibiyotik kullandık, burnu akıyor öksürük başlıyor, arada ateşi oluyor!”

Haberin Devamı

Bu yıl çok sayıda hastamız bu şikayetlerle geliyor. Tekrar eden öksürük ve sık hastalanma öyküsü muhakkak detaylı değerlendirilip, tetkik edilmelidir.
Genel sebepler, çocuğa özgü sorunlar, genetik, beslenme uyku sorgulanmalı ona göre kan testleri, cilt alerji testleri yapılmalıdır. Bu yıl çok sayıda olma sebeplerinden geçen yıl az sayıda gördüğümüz viral enfeksiyon etkenlerinin çoğalması, rsv-influenza-rinovirüs-adenovirüs-rotavirüsü bu sene çok sayıda gördük.
Virüsler bronşit ve astım ataklarının tetiklenmesinde rol oynar. Kapalı ortamda sınıflarda vakit geçirmek, maskelerin gereği şekilde takılmaması, hasta çocukların okula devam edip arkadaşlarına bulaştırması, küçük çocukların hijyene dikkat edememesi yayılımı kolaylaştırdı. Kirli hava, sigara dumanına maruziyet, gece yatarken çocuğa gıda veya süt verilmesi gene reflüyü tetikleyerek bronşit-astım oluşumunu kolaylaştırıyor.
Çocuğun ailesinde alerjik hastalık, astım soygeçmişi olması ayrıca sorulmalıdır. İçerik olarak kötü beslenme, abur cubur tüketimi, kızartmaların sıklıkla tüketimi, un-karbonhidrattan zengin beslenme, yetersiz sebze tüketimi, D vitamini eksikliği gene kolay hastalanmaya sebep oluyor. Okul açıldığından beri öksüren, ya da sık antibiyotik kullanımı olan çocuklar saat 22.00’de yatıyorsa saat 20.00’den sonra beslenmemeli. Sadece su içebilir, abur cubur ve kızartmalar bir ay yasaklanmalıdır, ağız kokusu-gece sağa sola aşırı dönme -arada karın ağrısı-ailede reflü gastrit öykülü ebeveyn var ise reflü için ilaç başlanması düşünülebilir.
Sabah hapşırık hırıltı göz yaşarması gece ani terleme gece öksürüğü olanlarda alerjik inceleme yapılmalıdır. Kış ortasında D vitamini düzeyi hepimizde düşer. D vitamini düzeyi ölçülüp gereken dozda vitamin takviyesi almalıyız. D vitamini aynı zamanda savunma sistemimiz için önem taşır. Beslenmede kuzu kemik suyu çorbası, gezen tavuk suyu çorbası, mercimek çorbası gibi protein çorbaları daha sık tüketilmelidir.
Karbonhidrat kısıtlı alınmalı, meyveler öğünle beraber tüketilmeli, ayrı bir meyve saati önerilmemektedir. Meyveden aldığımız şeker fruktoz insülin düzeyini yükseltir bunun sık olması insülin direncini, bu da bir çok hastalığı peşinden getirir. Öksürüğü tekrar eden çocukta astım ihtimali detaylı değerlendirilmeli, tam iyileşmenin olabildiği 8 yaşa kadar astım hastaları sıkı takip edilmelidir. Bahar geçişlerinde sık gördüğümüz krup-larenjit boğuk sesli öksürük-horoz ötmesi köpek havlaması öksürüğü ile karakterizedir, sık oluyorsa gene alerji ve reflü sorgulanmalıdır.
Sık hastalanan ve öksüren kişilerde nefesi kuvvetlendiren, nefes almayı öğrenmemizi sağlayan triflo isimli üç topu üflediğimiz aletle egzersiz çok faydalıdır. Nefes almayı bilmeyen kişi yeterli ilaç alamayacağı için yetersiz iyileşir, yetersiz oksijen demek tüm sistemlerde sorun anlamına gelir. Bir ay glutensiz ve kazeinsiz yani unsuz ve sütsüz-süt ürünleri olmadan yapılan diyet barsaktaki geçirgenliği onarırken, uygun takviyeler ve kuzu kemik suyu gibi gıdalarla barsak onarımı yapılabilir.
Reflü, alerji, immun sistemde sorun varlığı gözden geçirildikten sonra tekrar eden öksürük ve hastalıkların önlenmesi ve tedavisi mümkündür.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!