Bu siperlikler geri dönüşümlü

Güncelleme Tarihi:

Bu siperlikler geri dönüşümlü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2020 17:45

Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, pandemi sürecinde ‘Ayarlanabilir Yüz Koruyucu Siperlik’ üretti. Bugüne kadar 13 bin 75 adet ‘Yüz Koruyucu Siperlik’ imal ettiklerini belirten Okul Müdürü Murat Taşdelen, siperliklerinin doğa dostu olduğunu belirtti. Taşdemir, “Yüzde 100 geri dönüşümü mümkündür. Geri dönüşümünü yine plastik teknolojisi atölyemizdeki makinelerde gerçekleştirerek, yeni ürünlere dönüştürüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bu siperlikler geri dönüşümlü
Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat Taşdelen, Plastik Teknolojisi Alanı’nda ‘Ayarlanabilir Yüz Koruyucu Siperlik’ ürettiklerini açıkladı. Taşdelen, üretimde Mustafa Cücen, Mesut Lafçı, Erol Tırak, Abdullatif Aydın, Serhat Aktu, Emin Çakmak, Ahmet Bayram Kırgıl ve okulun destek personelinin görev aldığını kaydetti. Taşdelen, sokağa çıkma yasağı nedeniyle öğrencilerin üretimde yer alamadıklarını belirtti.
Taşdelen, “Elimizde ürünü imal eden kalıp bulunmuyordu ve ciddi bir maliyet gerektiriyordu. Ürünün hammaddesinin temini ve maliyeti ile ürün imalatında çalışacak gönüllü personelin temini gibi zorluklar yaşadık” dedi.

Haberin Devamı

İSTİŞARE TOPLANTISI

Bu işe yatkın öğretmenlerle bir istişare toplantısı gerçekleştirdiklerini ifade eden Taşdelen, “Kurduğumuz gönüllü gruplar arasında iş bölümü yaptık. Hedef kitleye yönelik araştırmalar gerçekleştirdik. Piyasadaki benzerlerini inceledik. Hedef kitleden gelen geri bildirimleri dikkate alıp, ürün tasarımına ilişkin kanaatler oluşturduk. Elde edilen verilere dayalı olarak nihai ürün tasarımını gerçekleştirdik. Kalıp temini için sektörle bağlantı kurduk. Ürünün hammaddesinin önemli bir kısmı yine sektör tarafından sağlandı. Öğretmenlerin tamamı gönüllü olarak çalışabileceklerini ifade etti” diye konuştu.

İŞ BÖLÜMÜ YAPILDI

Okulda bu işten sorumlu bir ekip kurduklarını açıklayan Taşdelen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Okulumuz makine teknolojisi alanı öğretmenleri, Bursa Şehir Hastanesi için 3D yazıcıda bu ürünü üretmeye başladı. 200 adet üretim yapılarak, hastane yetkililerine teslim edildi. Fakat ürünle ilgili birçok kurum tarafından okulumuza yoğun talep geldi. Talepleri 3D yazıcıdan karşılamamızın imkansız olduğunun farkındaydık. Nitekim her bir ürünün üretimi için yaklaşık 2 saat zaman gerekiyordu ve yapılan işin verimliliği de son derece düşüktü.”

PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNESİNDE ÜRETTİK

Haberin Devamı

Üretimin seri üretim mantığı ile yapılması gerektiğini düşündüklerini söyleyen Taşdelen, plastik teknolojisi alanında plastik enjeksiyon makinesinde üretmeye karar verdiklerini kaydetti. Bu şekilde enerji ve emek tasarrufu sağlayacaklarını belirten Taşdelen, daha sağlam ve ergonomik üretimin yanı sıra üretim esnasındaki hatalı ürünler ile kullanım süresi dolan ürünlerin geri dönüşümünü sağlamayı planladıklarını aktardı.
Taşdelen, “Kalıp imalatı için okulumuz makine teknolojisi alanı öğretmenlerinden ciddi katkılar aldık. Sektörden beklediğimiz kalıp desteğini aldıktan sonra imalatı için girişimlerde bulunduk” dedi.

300 KAT ARTTI

Kalıbın okula teslim edilmesiyle birlikte üretime başladıklarını anlatan Taşdelen, “Üretim sürecinde plastik enjeksiyon kalıbında bir ürünün 26 saniyede basıldığını tespit ettik. Bu süre 3D yazıcıdan yaklaşık 300 kat daha azdı. Bugüne kadar 13 bin 75 adet ‘Yüz Koruyucu Siperlik’ ürettik. LGS sınavlarında kullanılmak üzere Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Yüz Koruyucu Siperlik imalatına başlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

GERİ DÖNÜŞÜMÜ MÜMKÜN

Ayarlanabilir Yüz Koruyucu Siperlik ihtiyacı bulunan ticari işletmelerin okulun döner sermaye işletmesinden temin edebileceklerini söyleyen Taşdemir, siparişlerini ihtiyaca bağlı olarak logolu ve üzerine kurum veya işletme ismini de basarak, her renkte üretebildiklerini ekledi. Siperliklerinin doğa dostu olduğunu belirten Taşdemir, “Yüzde 100 geri dönüşümü mümkündür. Geri dönüşümünü yine plastik teknolojisi atölyemizdeki makinelerde gerçekleştirerek, yeni ürünlere dönüştürüyoruz” dedi.

DESTEKLE ÜCRETSİZ DAĞITTIK

Üretim sürecinde gerekli olan kalıp ve ciddi hammadde desteği aldıklarını ifade eden Taşdemir, sektörden aldıkları bu destek sayesinde ürettikleri ürünlerin tamamını ilgili yerlere ücretsiz dağıttıklarını açıkladı. Taşdemir, bunları Bursa Şehir Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, Aile Sağlık Merkezleri, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Halkbank, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, PTT, BESOB olarak sıraladı.

Haberin Devamı

GÜNLÜK BİN 200 ÜRETİM

Taşdemir, günlük ortalama üretim miktarının bin 200 olduğunu kaydetti. Üretim atölyelerinde gönüllü olarak çalışan yönetici, öğretmenler ve destek personelinin güvenliklerini sağlamaya dönük tedbirler aldıklarını belirten Taşdemir, “Çalışan personelimize koruyucu maske ve eldiven temin edildi. Sosyal mesafe kuralına uygun çalışma ortamları hazırlandı” diye konuştu.

KALKINMA MESLEKİ EĞİTİMDEN GEÇİYOR

Pandemiyle mücadele sürecinde meslek liselerinin destan yazdığını vurgulayan Taşdemir, okulların bu süreçte imkanlarını seferber ettiklerini söyledi. Bu sürecin mesleki eğitimin önemini bir kez daha gösterdiğinin altını çizen Taşdemir, “Başkalarına muhtaç olmadan kendi ihtiyaçlarımızı karşılamanın yolunun mesleki eğitimden geçtiğinin artık millet olarak daha çok farkındayız. Mesleki eğitime hak ettiği önemi vererek, nitelikli iş gücünü yetiştirebilir ve ülkemizin üretim kapasitesini artırabiliriz. Bu da haliyle üreten, başkasına muhtaç olmadan her türlü gereksinimlerini karşılayan bir ülke olmamızı sağlar. Önümüzdeki günlerde okulumuzda N95 maskesinin de üretimine başlayacağımızın müjdesini verebiliriz. Bakanlığımızın planlamasına göre bu maskeyi Bursa’da Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi üretecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!