Bir kişilik oruç tutup iki kişilik iftar yapmayın

Güncelleme Tarihi:

Bir kişilik oruç tutup iki kişilik iftar yapmayın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2020 09:43

Ramazan ile birlikte oruç tutanlarda günlük beslenme alışkanlığı ve şekli birdenbire değişir.

Haberin Devamı

3 öğün olan günlük beslenme 2 öğüne düşerken, özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketimi arar. Halbuki günlük almamız gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları ramazan ayında da değişmez. Her zaman olduğu gibi ramazan ayında da hedef; yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeyi sağlamak olmalıdır.
İftarı, ezan sesi ile startı verilen çılgın bir yemek yeme maratonu olarak görmeyelim. Zeytin veya hurma ile başlayan iftar, çok da sıcak olmayan çorba ve salata ile devam ederek yemek hızımızı yavaşlatmalı, sonrasında ana yemeğe geçmeliyiz.

SAHURU İHMAL ETMEYİN

Sahur öğününün genellikle; yağ oranı düşük, protein içeriği yüksek, kan şekerini hızlı yükseltmeyen kompleks karbonhidratlardan oluşan bir öğün olması en idealidir. Sahur öğününün kahvaltı tarzında yapılması idealdir. Örneğin; süt, peynir, zeytin, kepekli ekmek, domates, salatalık, biber, reçel gibi kahvaltılık besinler veya süt, yulaf gevreği, meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir öğün tüketmek en doğrusudur.
Sahurun da asla ihmal edilmemesi gerekir. Sahurda hafif ve proteince zengin beslenmenin gün boyu tok kalmamızı sağlayacağını unutmayalım. Sahurda tüketilen yumurta, peynir, süt, yoğurt, ceviz, badem içerdikleri çinko sayesinde bağışıklığı güçlendirici etki yapar.
Artık hepimiz C vitamini ile bağışıklık sistemi arasında yakın bir ilişki olduğu bilmekteyiz. Bu sebeple C vitamini yönünden zengin kivi, çilek, greyfurt, portakal , biber, maydanoz, roka, limon, tercih edilmesi önemlidir.

Haberin Devamı

GÜNDE 15 DAKİKA GÜNEŞE ÇIKIN

Güçlü bağışıklık sistemi için demir son derece önemlidir. Ayrıca D vitamini, kalsiyum ve fosforun emilimiyle kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlayan, çocukların gelişimi için gerekli bir vitamindir. Sosyal izolasyon döneminde, güneş ışığından yeterince faydalanamama sonucunda vücudumuz bu süreç konusunda eksiklik yaşar ve D vitamini eksikliği meydana gelebilir.
Sahurda tüketilen yumurta, iftarda tüketilen et, tavuk, kurubaklagillerin içerdiği demirden yararlanabilmek için bu gıdaların yanında bolca salata tüketilmeli ve hemen sonra çay içilmesi demir emilimini azaltacağından, hiç olmazsa 45 dakika bekledikten sonra çay tüketmeliyiz. Susuz kalmak zayıf bağışıklık sisteminin önemli sebeplerinden biridir. Bu sebeple iftar ve sahur arasında 8-10 bardak sıvı almalıyız.

Haberin Devamı

BUNLARI SAKIN YAPMAYIN

Ramazan ayında çok ve hızlı yemek, sahura kalkmamak ya da sahurda çok yemek ve iftarı sigara ile yapmaktan kesinlikle kaçınılmalı. Bütün gün aç kalındığı için iftarda vücudun ihtiyacından çok daha fazla yemek yenir.
Boş olan mideye bu kadar çok yemek yüklendiğinde, sindirim zorlaşarak, bu da mide de ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, uyuklama gibi sorunlara yol açar. Bağırsaklarda ise şişkinlik, kabızlık ve gaz gibi problemler oluşabilir. Yapılan en büyük yanlışlardan biri de çok hızlı ve yeterince çiğnemeden yemek yemektir. Beyin doyma emrini 15-20 dakikada verir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!