Bilinç ve sabırla süreci aşacağız

Güncelleme Tarihi:

Bilinç ve sabırla süreci aşacağız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2020 09:53

Hürriyet Bursa yazarı Eren Aka, kentin önde gelen firmalarını ramazan sohbetine davet etti. Söyleşi dizimizin ilk konuğu ise HasTavuk AŞ. Genel Müdürü Şahin Aydemir oldu. Aydemir’le Ramazan Sohbeti’ni keyifle okumanız dileğiyle.

Haberin Devamı

 

Koronavirüs pandemisinin bütün hayatı değiştirdiği şu günlerde toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini söyleyen HasTavuk AŞ. Genel Müdürü Şahin Aydemir, “Dün olduğu gibi bugün de bilimin ışığında ve inançla ülkemiz için üzerimize düşeni yapacağız. Bu süreci bilinçle ve sabırla hep birlikte aşacağız” diyor.
Ramazan ayında beslenme ve tavuk eti tüketimine dair neler söylersiniz?
Dünyada en fazla tüketilen protein kaynaklarının başında tavuk eti gelir. Vitamin ve mineraller bakımından zengin, tok tutucu özelliğiyle de ramazanın vazgeçilmezi olduğunu söyleyebiliriz.

‘TOKLUK İÇİN FAVORİ’

Tavuk eti yemenin birçok faydası vardır. Tavuk eti uzun ramazan günlerinde tokluk özelliği ile favori bir üründür. Kolesterolün, tansiyonun, kilonun kontrol altına alınmasında yardımcıdır. Tavuk etinde bolca bulunan selenyum metabolik performansı etkiler, insan vücudundaki bağışıklık fonksiyonlarını çalıştırır, metabolizmayı güçlendirir.
Tavuk etinin tokluk özelliğinden ve kilo vermeye etkisinden bahsedebilir miyiz?
Ramazanda uzun saatler dinç kalmak ve tokluk hissetmek önemli. Özellikle ramazanda sağlıklı kilo vermek, bayrama-yaza fit girmek isteyenlere yağsız-derisiz ürünleri tüketmesini tavsiye edebilirim. Göğüs eti ürünleri fileto, bonfile yağ-şeker-karbonhidrat seviyeleri “0” olup, protein-vitamin ve enerji açısından kas gelişimini destekleyip kilo verdiren değerli ürünlerdir.

Haberin Devamı

TAVUĞUN FAYDALARI

Göğüs eti tüketerek, kalp hastalığına neden olan homositin-amino asidini kontrol altında tutabilir, kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz. Tavuk etinde bulunan triptofan-amino asit içeriği yüksektir. Huzursuz, depresif durumlarda beyninizdeki serotonin seviyesi yükselerek moraliniz düzelir, stresiniz azalarak, uykunuz düzene girer. Orta yaş üzeri kişilerde rastlanan osteoporoz-kemik erimesi-eklem iltihabı rahatsızlıklarına karşı tavuk eti tüketerek önlem alabilirsiniz.

‘TAVUK VE YUMURTA EKSİK OLMAMALI’

Başka gıdalardan alamayacağımız neler var tavuk etinde?
Birçok gıdada olmayan, vücut için elzem olan niasin içeriği açısından tavuk eti çok önemlidir. Niasin, kansere ve genetik hasarlara karşı savunma geliştiren özel bir B vitamini türüdür. A vitamin grubundan olan retinol, alfa ve beta karotenler ve lisopen tavuk etinde bolca bulunur. Bu maddeler, sağlıklı bir göze sahip olmanız için gereklidir. Tavuk eti fosfor açısından da zengindir. Fosfor, diş ve kemikleri güçlendirdiği gibi böbrek, akciğer ve merkezi sinir sistemi fonksiyonunu destekleyen vücudumuz için çok gerekli bir mineraldir.
Tavuk ciğerinde bulunan B2 sayesinde kuru ve hasara uğrayan deriniz iyileşir. Ağızda çıkan aftlardan, dudak çatlamalarından ve kuruyan cildinizden şikayetçiyseniz faydasını hızlı bir şekilde görebilirsiniz.
Ramazanda nasıl beslenmeliyiz?
Sağlığımız yerindeyse, ağzımızın tadı da soframızın tadı da yerindedir. Sağlığımızı en fazla etkileyen şeyler yediklerimiz olduğuna göre, kendi sağlığımız, ailemizin, çocuklarımızın sağlığı için beslenmemize dikkat etmeyi, sofralarımızdan en değerli protein olan tavuk eti ve yumurtayı eksik etmemeliyiz. Ramazan ayında beslenme konusunda daha dikkatli olmalıyız. İftarda bir çorba ile orucu açmak, ardından tavuk etinin besin değerlerini korumak için haşlama, ızgara ya da fırınlanmış şekliyle tüketmek, yanında bir salata ve bol su tüketimi sağlık için oldukça faydalı. Bu şekilde bir menü; hem uzun süre tokluk hissi, hem de şişkinlik-mide-bağırsak vb. sindirim problemlerinden uzaklaşıp, kendinizi hafif hissetmenizi sağlayacaktır.

Haberin Devamı

TEMEL İHTİYAÇLAR İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 sürecinde HasTavuk olarak ne tür uygulamalar yapıyorsunuz?
Öncelikle, Covid-19 sürecinde ülkece ihtiyacımız olan tek şey evde kalmak, sağlıklı olmaktır. Halkımız evde kalsın, sağlıklı olsun diye biz üretmeye devam ediyoruz.
Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan salgının insan hayatının yanında bedensel ve ruhsal sağlığı da ciddi derecede etkilediği bir gerçektir. İnsanların bu süreçte tek düşündüğü temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve sağlıklı kalabilmektir. Temel ihtiyaç denildiğinde ilk akla gelen beslenmedir.
Ülkemizde hayvansal protein tavuk eti üretimini belli başlı 16 firma karşılamaktadır. Tavukçuluk sektöründe günlük yaklaşık 10 milyon kg tavuk eti üretimi yapan bu 16 firmanın, ülkemizin gıda ihtiyacını ve protein ihtiyacını karşılaması ve üretmesi zaruridir.
Hükümetin yayınladığı sosyal mesafenin korunması, esnek çalışma saatleri vb. çalışma koşulları dahilinde, var olan hijyen tedbirlerine ilave alınan önlemlerle, üzerimizde ki sorumluluk yükünü de bilerek üretim yapıyoruz.
Hayvancılık ve gıda sektöründe olmamız gereği her zaman uyguladığımız hijyen ve dezenfeksiyon çalışmalarına ilave uygulamalar getirdik. Esnek çalışma saatleri, servislerde, iş başında, yemekte mesafe kuralına dair uygulamalar, iş başı esnasında ateş ölçümleri, kritik noktalarda dezenfeksiyon cihazları, el dezenfektanları vb birçok tedbir alındı. Devlet kanalından gelen bilgiler sürekli takip edilerek, termal kameralarla 7/24 tüm tesisler izlenmekte. Şirket doktorlarımız-hemşirelerimiz, kalite departmanımız ve insan kaynaklarımız süreci takip edip, denetleyerek raporlamakta.
Ayrıca firmaların personel çıkardığı, üretimini durdurduğu bu zorlu günlerde 1 ayda 156 personel alımı yaparak 2022 olan personel sayısını 2178’e çıkardık. Personel çıkarmadan hatta personel alarak istihdama-ekonomiye ve ülkenin geleceğine katkı sağlamak gurur verici.

Haberin Devamı

LOGOYA MESAFE KOYDUK

Salgınla birlikte dijital süreçler de önem kazandı. Bu konuda neler yapıyorsunuz?
Covid-19 Sürecinde dijital medyada yaptıklarımızla da çok konuşulduk. Koronavirüs ile mücadele kapsamında toplumsal mesafeye dikkat çekebilmek için 48 yıllık firma logomuzu süreli olarak ikiye ayırdık.
Dünyada birkaç yabancı firmanın başlattığı bu akıma katılan Türkiye’den ilk yerli firma olduk. Amacımız, “Bir araya gelmenin, toplu alanlarda bulunmanın riskini, sevdiklerimizi ve sağlığımızı korumak için evde kalmanın, sosyal mesafeyi korumanın önemine dikkat çekmek, halkımızın alacağı önlemlere karşı farkındalık yaratmaktı. Bunun için de logomuzu tüm dijital hesaplarımızda süreli olarak ikiye ayırdık. Mesafe konusunda gerekli bilincin oluşması için sadece devletin değil, biz özel sektör firmalarının da ışık tutması gerektiği düşüncesiyle destek verdik.
Eklemek istediğiniz bir not var mı?
Zorlu günlerden geçiyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da halkımız için en sağlıklısını, en kalitelisini var gücümüzle üretmeye devam edeceğiz. Dün olduğu gibi bugünde bilimin ışığında ve inançla ülkemiz için üzerimize düşeni yapacağız. Bu süreci bilinçle ve sabırla hep birlikte aşacağız. Nice sağlıklı günlerde, bereketli sofralarda buluşmak dileğiyle.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!