‘Ben’ değil ‘biz’ dediler üstesinden geldiler

Güncelleme Tarihi:

‘Ben’ değil ‘biz’ dediler üstesinden geldiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2021 10:55

Ortak bir mücadelenin tohumları ve kolektif olmanın verdiği birlik ruhuyla ilerlediler. ‘Olmaz, yapamazsınız, üstesinden gelemezsiniz” söylemlerine karşın, canı gönülden çalışarak, var olan yetenekleriyle birbirlerini desteklediler. Bölgede yaşayan kadınlarla yola çıktıkları bu süreçte ‘Biz’ diyerek, hızlı ve kolay yol aldılar. S.S. Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mahinur Özkaya Makar, “Hepimiz, gelecek sorumluluğunu ön planda tutuyoruz. Kültürümüzü, doğayı korumak istiyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Zeyniler, Uludağ’ın eteklerinde bulunan saklı bir cennet olarak dikkat çekiyor. Aynı zamanda Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu Romanı’nın kaynağı olmasıyla da ilgi odağı halinde. Bölgede faaliyet gösteren S.S. Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kuruluş çalışmaları ise 2015 yılının Kasım ayına dayanıyor.
Buradaki kadınlar, Zeyniler’in kültürel, tarihi ve doğal varlıklarının bilinirliği ve tanınırlığının arttırılmasını istiyordu. Yörede yaptıkları ürünlerin değer kazanması ve kadının ekonomik hayat içindeki rolünü güçlendirme fikriyle yola çıktılar. Haneleri için ürettikleri doğal, yöresel ürünleri, ortak emeklerle üretmeye karar verdiler.
Her üyenin karşılaştığı engeller, bu yolda gelişmelerine destek olan faktörler oldu. Ortak bir mücadelenin tohumları ve kolektif olmanın verdiği birlik ruhuyla ilerlediler. ‘Olmaz, yapamazsınız, üstesinden gelemezsiniz” söylemlerine karşın, canı gönülden çalışarak, var olan yetenekleriyle birbirlerini desteklediler. Bölgede yaşayan kadınlarla yola çıktıkları bu süreçte ‘Biz’ diyerek, hızlı ve kolay ilerlediler.

Haberin Devamı

‘Ben’ değil ‘biz’ dediler üstesinden geldiler

GELENEKSEL YÖNTEM

Mevsiminde elde ettikleri ürünlerden reçel yaptılar. Aynı zamanda başka gıda ürünleri de ürettiler. Bunları geleneksel yöntemlerle yaptılar. İnsan odaklı sosyal pazarlama yöntemi ile ürünlerini her geçen gün daha fazla kişiye ulaştırdılar.

KOOPERATİFLERİN ÖMRÜNÜ UZATIR

Planlanma, düzenleme ve desteklerin kendilerini sosyal ve ekonomik açıdan güçlü kıldığını belirten S.S Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mahinur Özkaya Makar, aynı zamanda gelişmelerini de sağladığını kaydetti. Bu durumun toplumsal kalkınmaya da önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Makar, kooperatiflerin yaşam ömürlerini de uzatacağını ekledi. Kendilerine destek verenlere teşekkür eden Makar, “Huzurun doğa ile birleştiği noktada, konuklarımızı evinizdeymiş gibi ağırlıyor, olmanın keyfi ile sizleri her zaman aramızda görmeyi diliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Ben’ değil ‘biz’ dediler üstesinden geldiler

BUTİK ÜRETİM

Uludağ’ın köyleri ve Bursa Ovası’ndaki çiftçilerin ürettikleri doğal sebze ve meyveleri taze olarak topladıklarını anlatan Mahinur Özkaya Makar, vitamin ve minerallerini yüksek oranda koruduklarını belirterek, bunlardan reçel çeşitleri yaptıklarını söyledi. Salça, sos, tarhana, erişte, turşu, sirke, kantaron yağının, ürünleri arasında yer aldığını açıklayan Makar, unlu mamüller yelpazesinde ise kalite ve mutfak lezzetinden ödün vermeden, özel reçeteleriyle, geleneksel yöntemi kullanıp, butik üretim yaptıklarını söyledi.

‘Ben’ değil ‘biz’ dediler üstesinden geldiler

Haberin Devamı

NÖBETLEŞE İŞLETİYORLAR

Yıldırım Belediyesi tarafından Zeyniler Konağı adıyla inşa edilen taş binanın işletmeciliğini yaptıklarını anlatan Makar, ortaklarının nöbet sistemiyle burayı işlettiğini açıkladı. Faaliyetlerinden de bahseden Makar, “Tarladan sofraya yöresel mutfağımızın damak tadı ile özdeşleşmiş hınkal, gözleme çeşitleri, serpme kahvaltı, doğal meyve sularını işletmemize gelen konuklarımıza sunuyoruz. Ürün gamını sıcak satış ve sipariş üzerine gerçekleştiriyoruz. Değerlerimizi paylaşarak, insan odaklı sosyal pazarlama sonucunda, ürünlerimiz her geçen gün daha fazla kişiye ulaşıyor” dedi.

KURUMSAL YAPI İLE ÜRETİM HACMİNİ ARTIRMAK İSTİYORUZ

Haberin Devamı

Hedeflerinde de bahseden Makar, kooperatif için katma değer oluşturup, gelecekteki girişim alanlarıyla ilgili eğitimler planladıklarını söyledi. Üretim ve hizmet için daha geniş tesis alanı oluşturmak ve kurumsal bir yapı oluşturmak istediklerini anlatan Makar, “Doğal, sağlıklı gıdaya erişimde e-ticaret pazarında paya sahip olmak, yurtdışına da ihracat yapabilmek arzusundayız. Hepimiz, gelecek sorumluluğunu ön planda tutuyoruz. Kültürümüzü, doğayı korumak istiyoruz. Toprağımızda tohumun yeşermesine emek verip, sürdürülebilir tarımı bizden sonraki nesillere aktarmayı arzuluyoruz. Sağlıklı bir gelecek bırakma konusunda birlikte hareket edebilmek, hayallerimiz arasında yer alıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Ben’ değil ‘biz’ dediler üstesinden geldiler

TOPLUMUN GELİŞMESİ VE İLERLEMESİ İÇİN ÖNEMLİ

Kadın iş gücünün evde, şehirde ve kırsalda temel değer olduğunu söyleyen Makar, bir toplumun gelişmesi ve ilerlemesi için, erkek kadar, kadın emeğine de ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Kadının ekonomide, üretimde yer almasının önemini vurgulayan Makar, ailesine ve yaşadığı çevreye, ülkesine daha faydalı bir birey olarak; iktisadi ve toplumsal alanda etkin rol almasının toplumun kazancına olacağının altını çizdi.

‘Ben’ değil ‘biz’ dediler üstesinden geldiler

Mahinur Özkaya Makar

KATMA DEĞER SAĞLAYACAĞIZ

Sürdürülebilir ve istikrarlı bir gelişme için ürettiklerini vurgulayan Makar, satış ağını geliştirmeye yönelik çalışmaların bulunduğunu açıkladı. Marka olma yolundaki ortak hedeflerinin doğrultusunda azimle, sabırla kanat çırpmayı sürdüreceklerini belirten Makar, network ağının geniş tutulmasının önemini dile getirdi. İnovasyon çalışmaları ile coğrafyada benzer iş kolları ile rekabet değil, kümelenme ve katma değer sağlayacak işlerin oluşturulabileceğine işaret eden Makar, “Gelecek nesillerin gıda güvenliğini sağlamak çok önemli. Doğa dostu, sürdürülebilir üretimde; nitelikli gıda, güven duyma, bilinçli tüketim, tarımsal verimlilik, doğal kaynakların korunması adına agro-ekolojik tarım uygulamaları öne çıkıyor. Canlı, doğa ve kültür arasındaki ekolojik dengeyi korumak adına birlikte hareket etmek önemli” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!