Başkan Özyıldırım esnafı uyardı: “Hesabını iyi yapamayan erir”

Güncelleme Tarihi:

Başkan Özyıldırım esnafı uyardı: “Hesabını iyi yapamayan erir”
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2022 09:50

Turistlerin ve gurbetçilerin kente gelmesi, tarımda hasadın olması, düğün organizasyonlarının artması ve maaşlardaki iyileştirmeler, Tarihi Kapalı Çarşı’yı hareketlendirdi. Umduklarından fazla hareketlilik olduğunu söyleyen Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım, kazançlarının 2-3 kat arttığını ancak alım gücü düştüğü için satış adetlerinin ve kar oranlarının gerilediğini kaydetti. Bu dönemde esnafa uyarıda da bulunan Özyıldırım, “Hesabını iyi yapamayan esnaf arkadaşlarımız, için için erir” dedi.

Haberin Devamı

Esnafın yaz aylarında iş yapma beklentisi bugünlerde karşılık buluyor. Farklı nedenlerle ihtiyaçlarını karşılamak isteyen vatandaşlar ve turistlerin kente gelişi, Tarihi Kapalı Çarşı’yı hareketlendirdi. Pandemi sonrasında en hareketli günleri yaşadıklarını söyleyen Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım, bu hareketliliğin bekledikleri bir durum olduğunu söyledi. Ağustos itibarıyla gurbetçilerin geldiklerini anımsatan Özyıldırım, tarım sektöründe de hasadın elde edildiğini hatırlattı. Düğünlerin Kurban Bayramı sonrasında çok hızlandığına dikkat çeken Özyıldırım, yerli ve yabancı turistlerin gelmesinin de çarşılara hareket getirdiğini vurguladı. Özyıldırım, Temmuz ayında maaşlardaki iyileştirmelerin de harcama gücüne pozitif katkı yaptığını ekledi.

Haberin Devamı

FAZLA CANLILIK VAR

İnsanların gayrimenkul veya araba alamadıklarını söyleyen Özyıldırım, “Onlara gücü yetmiyor. Buralarda balon gibi şişme var. Günlük cari harcamalara, eğlence, dinlenme ve yemeğe harcamayı esirgemiyorlar. AVM’lerden ziyade bizi tercih ediyorlar. Çarşılar, açık alanlar. Yağmur ve çamur yok. Gün uzun. Hava güzel. Çarşılarımız bu dönemde beklediğimiz gibi bizi şaşırtmadı. Aksine umduğumuzdan belki daha fazla perakende de bir canlılığımız var” dedi.

DURULMA İŞARETLERİ

Buraya kadar herhangi bir olumsuzluk olmadığını ifade eden Özyıldırım, “Ama bundan sonra ne olur? Durulma olur mu? Durulmanın işaretlerini, yavaşlamanın işaretlerini görüyoruz. O da şöyle sattığımız ürünlerde adet bazında pandemi öncesini henüz yakalayamadık. Enflasyon döneminde perakendeci esnafı çok da para kazanamaz. Kar marjlarımız da düşüyor” diye konuştu.

DİKKAT ETMEK GEREK

Gider kalemlerinde herhangi bir değişiklik olmadığını belirten Özyıldırım, elektrik, su, doğalgaz harcamalarının devam ettiğini, özellikle hizmet sektöründe hatırı sayılır bir oran tuttuğunu vurguladı. Kiralar, işçilik ve vergilerin yapılandırmaları ödemesinin devam ettiğini anlatan Özyıldırım, “Bunları üst üste koyunca kasaya giren para önceki yıla göre belki 2-3 misli arttı ama bu nominal değer, bugünün satın alma gücü aynı değil. Bu anlamda hesabını iyi yapamayan esnaf arkadaşlarımız, için için erir. Çok dikkat etmek gerekiyor. Dünyada resesyon, durgunluk işaretleri var. Kış ile okul, yakıt gibi giderler artacak. O nedenle hesabı iyi yapan esnafımız ve insanımız bu düzlükte devam eder. Yapamayanlar sıkıntıya girebilir” dedi.

Haberin Devamı

GELENEKLER DEĞİŞİYOR

Müşterilerin daha hesaplı ve uygun ürünleri tercih ettiklerini de belirten Özyıldırım, son dönemde düğün alışverişlerinde de değişiklikler gözlemlediklerini aktardı. Dolu dolu esnaf düzme denilen birlikte alışverişe çıkma geleneğinin neredeyse bittiğini söyleyen Özyıldırım, “Birlikte alışverişe çıkılırdı. Üst baş alınırdı. Yemekler yenirdi. Takılar alınırdı. Şimdi insanlar parça parça alıyor. Kalabalık çıkmıyorlar. Bunlar hep gözlemlediklerimiz” diye konuştu.

ALIŞVERİŞ ŞENLİĞİ

Payitaht Alışveriş Şenliği’nin ülke genelinde örnek bir çalışma olduğunu söyleyen Özyıldırım, bugünlerde benzerinin Konya’da yapıldığını kaydetti. Pandemiden bu yana bu etkinliğin kentte yapılamadığını hatırlatan Özyıldırım, konuyla ilgili Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ile bir toplantı yaptıklarını belirterek, gelişmeleri beklediklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!