3 altın kural: Maske, mesafe ve hijyen

Güncelleme Tarihi:

3 altın kural: Maske, mesafe ve hijyen
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2020 08:11

COVID-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım. Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.

Haberin Devamı

OP. DR. TUNCAY SEZGİN: GÖZ HASTALIKLARI UZMANI

3 altın kural: Maske, mesafe ve hijyen

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Göz Hastalıkları Uzmanı olarak Özel Anadolu Hastanesi’nde çalışıyorum. 14 yıldır göz ve cerrahisi uzmanı olarak hastalarımla yoluma devam ediyorum.14 yıllık evli ve 2 kız çocuğu babasıyım. Biri 8, diğeri 1 yaşında. Eşim de Cildiye Uzmanı Aycan Özden Sezgin. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, aynı fakültede göz hastalıkları ihtisasımı tamamladım. Sonrasında İzmir ve Bursa’da devlet hastanelerinde görev yaptım. Daha sonrasında Anadolu Hastanesi’nde görevime başladım.

‘Yeni Normal’ sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? Birey olarak kurallara gerekli özeni gösteriyor muyuz?
Yaşadığım şehir olan Bursa özelinde değerlendirecek olursak ne yazık ki kurallara titizlikle uyulduğunu düşünmüyorum. Bu konuda yeni normalin tamamen normal algısı oluşturabileceği düşüncesindeyim. Bu süreçte özellikle en çok dikkat edilmesi gereken 3’lü alan olan maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına, üst düzey hassasiyetle uyulması gerektiği kanaatindeyim.

Haberin Devamı

Bursa’da yurt genelinde olduğu gibi zaman zaman vaka sayısının tırmanışa geçtiği gözlemleniyor. Konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?
Özellikle yaz mevsiminin vaka bulaştırıcılığını azalttığı algısı bu süreçte son derece yanlış bir duruma neden oluyor. İnsanların, ‘açık havada bulaş olmuyor’ algısından bir an önce uzaklaşması gerekmektedir. Bu noktada özellikle metro, otobüs gibi toplu taşıma araçlarında çok dikkatli olunmalı ve sık sık ellerimizi de yıkamalıyız. Hijyene ne kadar dikkat edersek, virüsten korunma noktasında o kadar avantajlı oluruz.

3 altın kural: Maske, mesafe ve hijyen

Salgında en çok yorulan branşlar hangileri?
Salgında en çok enfeksiyon hastalıkları, göğüs hastalıkları, acil doktorları, dahiliye ve KBB uzmanları yoğun çalışan branşlar oldu.

Haberin Devamı

Normal cerrahi müdahaleler ne zaman başladı?
Normal cerrahi müdahalelere haziran başı itibariyle başladık. Ama tabii ki her türlü önlemi tam olarak almış şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

İnternet üzerinden yapılan canlı yayınlarla ilgili düşünceleriniz?
Bu tip canlı yayınlarla birlikte, kişilerin toplantı salonlarına gitmeden de bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır. Zaman içinde bu konuda daha organize olarak, daha faydalı yayınlara imza atılabileceğini düşünüyorum. Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte, bu tür araçların insanlar için daha da faydalı sonuçlar ortaya çıkaracağına inanıyorum.

Koronavirüsten sonra teknolojik ve ekonomik gelişmelerle yeni bir dünyaya adım atacağımız çokça konuşuluyor. Bu konuda sizin düşünceleriniz ne?
COVID-19 ile birlikte, sonraki dönemde pek çok açıdan sistem değişiklikleri izleyeceğiz. Özellikle eğitim alanında, sanal alışverişlerde ve sağlık konularında yeni gelişmeler olabileceği düşüncesindeyim.

Haberin Devamı

Ülkemizde yeni Koronavirüs hastalık riski var mı?
Ülkemizde sonbahar-kış döneminde pandeminin 2. dalgasının olabileceğini düşünüyorum. Bunun olmamasının tek yolu, kurallara toplumsal alanda uyulmasından geçmektedir. Dolayısıyla virüsten korunmak için alınan önlemleri asla ihmal etmemek gerekiyor.

Hastaya yapılan ziyaretler nasıl olmalıdır?
Bu dönemde hastaya yapılan ziyaretler maskeyle ve olabildiğince az kişi ile olmalı ve mesafeye dikkat edilmelidir.

Herkesin yakındığı ‘zamanım yok kavramı’ hakkında düşünceleriniz?
‘Zamanım yok’ ifadesi tamamen bir bahane olup, çalışkan birinin genel anlamda kullanmayı sevmeyeceği bir kavramdır. İstediğimiz bir konuda mutlaka zaman yaratılabilir. Önemli olan yapılmak istenen şeyle ilgili istekli ve çalışkan olmaktır.

Haberin Devamı

Çevresel temizlik ve atık yöntemi nasıl olmalıdır?
Çevresel ilaçlamalar düzenli olarak yapılmalı ve atıklar ise tıbbi atık/evsel atık şeklinde mutlaka ayrılarak, ilgili yerlere ulaştırılmalıdır.

Son olarak yaz tatili planlarınızda virüs nedeniyle değişiklik yaptınız mı?
Yaz tatilinde kapalı ve toplu ortamlarda olabileceğim yerler tercih etmedim. Tabi ki virüs faktörünü göz önünde bulundurarak, ailemle yazlıkta vakit geçirdim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!