Salda Kayak Merkezi personeline çığ eğitimi verilecek

Güncelleme Tarihi:

Salda Kayak Merkezi personeline çığ eğitimi verilecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2021 14:39

Salda Kayak Merkezi personeline çığ eğitimi verilecek

Haberin Devamı

 

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)- BURDUR'un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Kayak Merkezi personeline 'çığda arama kurtarma eğitimi' verilecek.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü tarafından hazırlanan proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi. MAKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Kuş, öğrencilerinin her yıl Salda Kayak Merkezi'nde çığda arama ve kurtarma eğitimini uygulamalı olarak aldıklarını söyledi. Kuş, "Bu eğitimi 3 kez almış olan Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü öğrencileri, bu projeyle kayak merkezinde çalışan/görevlendirilen farklı mesleklere mensup kişilere çığ felaketi öncesi, sırası ve sonrası yapılması gereken doğru davranışları teorik ve uygulamalı olarak kazandırmak hedeflenmektedir. Projede hedef gruba, çığa yatkın arazi profili, kar ve çığ anatomisi, çığda profesyonel davranışlar ve liderlik, çığda kullanılan ekipmanlar teorik ve uygulamalı olarak gösterilecektir. Hedef gruba çalışmada ön test-son test uygulanacak ve kazanımlar tatbikat ile değerlendirilecek" dedi.

Doğa kaynaklı afetler denildiğinde Türkiye'de jeolojik özellik gereği ilk akla gelen afet türünün deprem olduğunu ancak çığın da dikkatleri üzerine çekecek düzeyde bir afet olduğuna işaret eden Murat Kuş, "Çığda arama kurtarma yapan mevcut personellerin ve potansiyel olarak da gelecek yıllarda arama kurtarma personeli olacak öğrencilerin kariyerleri boyunca çığ afetiyle mesleki tecrübe yaşayacakları ihtimali her zaman göz önünde bulundurulmalı ve konu hakkında yeterli eğitimler alınarak sık sık tatbikatlar icra edilmelidir. Bu projeyle kayak merkezinde çalışan/görevlendirilen farklı mesleklere mensup kişilere çığ felaketi öncesi, sırası ve sonrası yapılması gereken doğru davranışları teorik ve uygulamalı olarak kazandırmak ve olası can kayıplarını, ikincil çığ kazalarını azaltmak veya ortadan kaldırmak hedeflenmekte" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!