Mermer artıkları değerlendirme toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Mermer artıkları değerlendirme toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2021 11:24

Mermer artıkları değerlendirme toplantısı

Haberin Devamı

 

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)- EKONOMİSİNİN büyük bölümünü mermer ve maden sektörünün oluşturduğu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) Doğal Taş Daire Başkanlığı tarafından 'pilot il' seçilen Burdur'da mermer artıklarının ülke ekonomisine geri kazandırılmasına yönelik 'Mermer Artıkları Değerlendirme Projesi' istişare toplantısı yapıldı.

İl Genel Meclisi Salonu'nda yapılan toplantıya Vali Ali Arslantaş, AK Parti Burdur milletvekilleri Bayram Özçelik ve Yasin Uğur, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Duygulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Doğal Taş Dairesi Başkanı Abdülkerim Aydındağ, Metalik Madenler Dairesi Başkanı Mustafa Yıldız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Burdur Doğaltaş Madenciler Mermer Makine Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nasuh Ekinci, Burdur Mermerciler ve Madenciler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hakkı Arslan, Maden Sanayi İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Naci İlci ile sektör temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Arslantaş, Burdur'dan 2013- 2020 yılları arasında yapılan ihracatın 1 milyar 48 milyon dolarlık kısmını mermer ihracatının oluşturduğunu söyledi. Arslantaş, "Her yerde ve her sektörde olduğu gibi Burdur'da da mermer sektöründeki hızlı büyüme ile mermer ocaklarının sayısının artması, plansız ve kontrolsüz faaliyetlerin gerçekleştirilmesi ve doğaya hızla insan elinin değmesi gibi sebepler doğal yaşam ortamlarının bozulmasına ve çevresel sorunları da beraberinde getirmiştir. Bu nedenle daha planlama aşamasından başlanarak faaliyete son vermeye kadar tüm aşamalarda blok mermer üretimi faaliyetinin çevreye olan etkileri belirlenmeli, gerekli önlemler alınmalı ve çevre ile uyumlu faaliyet gerçekleştirilmelidir. Faaliyet sırasında çalışacak tüm personele, çevre kavramı, çevre kirliliği ve sonuçları, hava kirliliği ve kontrolü, gürültü kirliliği ve kontrolü, su kirliliği ve kontrolü, toprak kirliliği ve kontrolü, atık yönetimi, geçici depolama ve çevre mevzuatı kapsamında yükümlülükler hakkında eğitim verilmeli ve bilinçlendirme çalışması yapılmalıdır" dedi.

'SÜREKLİ ÜZERİNE KONULUYOR, SÜREKLİ DEPOLANIYOR'

Burdur Mermerciler ve Madenciler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hakkı Arslan, "Türkiye genelinde yaklaşık günlük 3500 tanker ıslak, preslenmemiş malzeme çıkıyor ve bu bir yere boşaltılmak zorunda. İnanın bu çok korkunç bir şey çünkü bu tüketilmiyor, sürekli üzerine konuluyor, sürekli depolanıyor. Bucak'ta maksimum 2 veya 3 yıllık yerimiz kaldı" diye konuştu.

'3 MİLYAR TON GİBİ BİR ARTIKTAN BAHSEDİYORUZ'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Doğal Taş Dairesi Başkanı Abdülkerim Aydındağ ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Doğaltaşın veriminin yüzde 5 olduğu düşünülürse, yüzde 95'inin artık olduğunu düşünürseniz ortada ciddi bir problem var. Bunu çözebilmek için buradayız. Türkiye'de 2015 ile 2019 yılları arasında toplam 155 milyon ton üretim gerçekleşmiş. Bunun karşılığında 3 milyar ton gibi bir artıktan bahsediyoruz. Burdur artık konusunda en önemli sıkıntıyı yaşayan ilimiz diyebilirim. Doğaltaş artıkları zararsız, çevreye herhangi bir zararı olmayan, zaten üretilmesi aşamasında kimyasal hiçbir süreci olmadığı için zararı yoktur ancak yıllardan beri bir birikim var. Yıllara sari bu birikim çevresel, görsel anlamda büyük bir kirlilik yaratıyor. Bu çevresel boyutu. Bunların rahatsız edici olması sadece çevreseldir. Ancak; bunun diğer tarafında da ekonomik boyut var. Bunlar 'para', baktığımız zaman yüzde 5'inden 2 milyar dolar elde ediyorsak, yüzde 95'inden niye gelir elde edemiyoruz? Niye bunu atıyoruz? İşin kötü tarafı onları attığımız yerin altında da maden var. Onlara da artık ulaşamıyoruz. Kapattığımız alanlar da maden alanları. Böyle de bir handikap haline gelmiş durumda. Burdur'un doğaltaş üretimine ve ekonomisine katkısı çok büyüktür. Burdur'da uzun yıllardır devam eden doğaltaş üretimi sonucu oluşan artıkların ekonomiye kazandırılması, sosyal çevresel problemlerin ortadan kaldırılması ihtiyacı doğmuştur. Burdur'da yüz milyonlarca ton mermer artığı doğada atıl vaziyette durmaktadır."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gelen uzmanların sunumunun ardından toplantı sona erdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!